1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Codul penal chinez antic este Ta-Tsing-Lu-Li, sec VI îen.Unde detailat sunt clasificate crimele și pedepsele (Auto denunțare se pedepsește mai loial).

În mod deosebit de aspru sunt sancționate infracțiunile contra împăratului (van). Trădarea este pedepsită colectiv - cum inculpatul atăta și familia sa. Aspru se pedepsește falsificarea documentelor, banilor, omorul intenționat.

Mijloc de dovadă este folosită tortura

Concepția de infracțiune în China antică se studiiază prin prizma caracterului persoanelor concrete, dacă individul are reputație rea ,apoi și poate fi inculpat,dacă este loial în sociietate, evident nu poate înfăptui infracțiunei. Luarea în considerație a caracterului personal este întărit în legile juridice din anul 120 îen, Unde se diferă crima propriu zis și crimă involuntară. Caracterul personal se avia în vedere ca participant la crimă și crimă în grup. În China antică erau cunoscute 500 de forme de infracțiuni, socorite ca crimă.

Pediapsă „bao”, se divizare răspunderea penală în 5 trepte de pediapsă-tăiat nasul, picorul, castrarea,moarte,baterea cu bicul.

În perioada dinastiei Șan-Iuni, se folosiau pedepse simbolice, cănd în loc de tăere a membrilor, erau vopsite, în loc de moarte, trebuia de purtat o cămașă specială. Metodele date n-au avut suces,fiind în contraopunere cu Confuții, care socotea că pentru crimă este și pediapsă. Tot odată se ducia lupta cu logiștii,neaplicarea pedepselor grave asupra crimelor insuficiente.

Pentru insultul „ vanului,, se tăia limba.

Procesul. În China antică pentru a judeca corect ,era răspîndită practica de cercetarea a dovezilor. Cercetarea cazului se făcia de „linși”, slujbași speciali.

Păgubașul depunea plîngere,conform căria și mergia cercetarea.

Caracteristic pentru judecătoria chinezăera era depunerea jurămîntului. Exista principiul vinovății inculpatului( care trebuia să dovediască nevinovăția sa ).

Loading...