Tipărire
Categorie: Economie
Accesări: 816
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Circulatia marfurilor de la producatori pâna la consumatori, ca de altfel si a celorlalte categorii de bunuri materiale, este conditionata în mare masura de utilizarea unor ambalaje adecvate, care contribuie la pastrarea proprietatilor fizico-chimice ale acestora în timpul transportului, manipularii, depozitarii si comercializarii. Altfel spus, ambalajele reprezinta o categorie distincta de stocuri care asigura una dintre premisele importante pentru realizarea în conditii corespunzatoare a circulatiei propriu-zise a marfurilor.

Datorita diversitatii tipurilor de ambalaje, a dimensiunilor si modului de utilizare, al modului de finantare si recuperare este necesara, ca o conditie indispensabila pentru organizarea contabilitatii, clasificarea lor dupa mai multe criterii.

În functie de durata si valoare, ambalajele se delimiteaza în doua categorii sau grupe importante si anume: ambalaje de natura mijloacelor fixe siambalaje de natura stocurilor.

În prima categorie se încadreaza ambalajele care îndeplinesc conditiile de valoare si durata stabilite pentru mijloace fixe (containere, cisterne, tuburi de oxigen, butoaie de bere s.a.), reflectându-se în contabilitate cu ajutorul conturilor de imobilizari corporale. Aceste ambalaje se utilizeaza de regula pentru pastrarea marfurilor si fac parte din inventarul permanent al unitatii patrimoniale, circulând, atunci când este cazul, pe principiul restituirii integrale si fara vânzare-cumparare, pe baza de facturare "proforma".

Ambalajele de natura stocurilor sunt numeroase si au mai multe destinatii, fapt ce impune clasificarea lor în raport cu continutul si modul de oglindire în contabilitate în trei subgrupe si anume: ambalaje de natura obiectelor de inventar, ambalaje de circulatie sau de transport si materiale de ambalat.

Ambalajele de natura obiectelor de inventar (lazi pentru pâine, butoaie pentru bere, butoaie din fag pentru brânzeturi s.a.) fac parte din inventarul permanent al unitatii si se oglindesc în contabilitate cu ajutorul conturilor corespunzatoare acestei categorii de elemente patrimoniale. Ele circula pe principiul restituirii integrale, facturându-se "proforma".

Ambalajele de circulatie sau de transport (navete pentru lapte, bauturi racoritoare si alcoolice, cutii pliante din mucava, sticle, borcane s.a.) detin ponderea cea mai mare în total ambalajelor si participa la mai multe circuite comerciale. Aceste ambalaje se urmaresc în contabilitate cu ajutorul conturilor 381 "Ambalaje" si 388 "Diferente de pret la ambalaje", care se vor prezenta ulterior.

Ambalajele de transport sau de circulatie, în functie de modul de recuperare si valorificare se delimiteaza în doua subgrupe si anume:

- ambalaje facturate distinct care circula prin vânzare-cumparare;

- ambalaje facturate distinct care circula prin restituire directa.

Fiecare din aceste subgrupe, sub aspectul circulatiei si decontarii, se reflecta în contabilitate în mod specific, asa cum se va prezenta ulterior.

Materialele de ambalat (hârtie, pungi de hârtie si polietilena, carton, talaj industrial s.a.) se folosesc pentru împachetarea marfurilor în vederea vânzarii en-detail, pentru preambalare si expunere estetica, precum si pentru nevoi gospodaresti. Ele se reflecta în contabilitate cu ajutorul contului 3013 "Materiale pentru ambalat" sau pot fi incluse direct în cheltuielile de exploatare, în debitul contului 604 "Cheltuieli privind materialele nestocate", dupa cum se stabileste de unitatea patrimoniala.

Materialele de ambalat, precum si ambalajele a caror valoare este inclusa în pretul marfurilor (cutii de conserve, sticle de plastic, pungi de polietilena s.a.) se utilizeaza o singura data, fiind nerecuperabile, fapt pentru care, pe masura eliberarii în consum se includ în cheltuielile de exploatare.