Tipărire
Categorie: Economie
Accesări: 336
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Piaţa internaţională a asigurărilor comportă o dimensiune importantă în ultimii ani observată în special prin concentrarea actorilor acestei pieţe.

Modalitatea de acţiune pe care o au asigurările în context internaţional din punctul de vedere al principiilor este aceeaşi având totuşi o mare diferenţă de aplicare datorită legislaţiei, condiţiilor de piaţă, inflaţiei sau modalităţii de încheiere a contractelor. Creşterea producţiei de bunuri şi servicii la nivel mondial, s-a datorat în principal investiţiilor internaţionale. Astfel a fost creată o piaţă internaţională a asigurărilor prin prisma relaţiilor externe, relaţii ce comportă riscuri deosebite în comparaţie cu cele interne. Dezvoltarea pieţei internaţionale de asigurări a descoperit noi opor tunităţi pentru societăţile de asigurări puternice.

Piaţa asigurărilor din Europa centrală şi de est fiind deschisă după schimbările produse în urmă cu 24 ani a creat o dezvoltare a acestora în special prin constituirea unor societăţi mixte sau deschiderea unor filiale a marilor societăţi internaţionale de asigurări.

Consecinţele consolidărilor în domeniul asigurărilor sunt atât pozitive cât şi negative.

Ca şi efecte pozitive se pot aminti:

- Efectul direct pozitiv pentru societăţile care fuzionează este cel al economiilor de scară.

- O structură mai concentrată este mai incitantă spre inovare; altfel zis, aceasta este capabilă să suporte uneori cheltuielile enorme implicate de acest proces de lungă durată şi cu grad de risc ridicat.

- Inovarea înseamnă azi mai mult decât oricând utilizarea noilor tehnologii informatice şi este un lucru pozitiv dacă este posibilă fuzionarea sistemelor informatice într-un sistem unic şi modernizarea lui.

- Pentru asiguraţi, structurile de asigurare consolidate pot conduce la scăderea tarifelor de asigurare.

- Pentru acţionariat, structurile de asigurare consolidate înseamnă deseori dividende ridicate.

Ca şi efecte negative:

- Consolidarea asigurătorilor induce o presiune considerabilă asupra canalelor tradiţionale de distribuţie.

- Lipsa de competitivitate.

- Practicarea unor tarife mai mari pentru serviciile oferite.

Globalizarea domeniului asigurărilor este un fapt deja împlinit prin relaţia de reasigurare ce se practică în principal la nivel internaţional, completând atracţia la nivel mondial pe care o au asigurările prin formarea unor mari grupuri de asigurări cu birouri sau filiale în zeci de ţări.

Brokerii de asigurări sunt prezenţi în acest moment în cele mai importante locuri de pe planetă speculând orice deschidere a unei pieţe către activitatea profesională şi serviciile personalizate în asigurări.