Tipărire
Categorie: Administrație publică
Accesări: 1087
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Conform Constitutiei din 1978, Spania este o monarhie constitutionala cu organizare parlamentara bicamerala. Din punct de vedere al organizarii administrative, tara este un stat regional, organizata din punct de vedere teritorial in municipii, provincii si Comunitati Autonome (15 regiuni continentale si 2 regiuni insulare),

fiecare dintre acestea dotate cu autonomie acordata de catre stat pentru o mai buna gestionare a propriilor interese. Comunitatile Autonome se bucura de o mai mare autonomie datorita caracterului politic, acestea se bucura de putere legislativa si guvernamentala, pe cand entitatile locale beneficiaza de o putere administrativa si politica doar asupra municipiilor si provinciilor incluse in teritoriul unei Comunitati Autonome. Statul si Comunitatile Autonome nu pot realiza controale generale asupra entitatilor locale, controlul limitandu-se doar la cel de  legalitate, nu si de oportunitate.

Pe langa limba oficiala, care este spaniola, sunt recunoscute si limbile regionale, respectiv basca si catalana, aceasta fiind una dintre consecintele autonomiei comunitatilor.

 

 

            Parlamentul Spaniei, numit Adunarea Nationala  este format din doua camere:

 

            Guvernul Spaniei exercita functia executiva si puterea de reglementare, in conformitate cu Constitutia si legiile intrate in vigoare. Guvernul este compus din:

 

[1] Plumb Ioan, Studiu privind comunitatile autonome ale Spaniei, Bucuresti, 2004.