Pin It

Comunismul face parte din categoria totalitarismului, un regim adoptat in Romania secolului XX, o perioada neagra din istorie care s-a caracterizat prin suferinta natiunii in urma duritatii conducerii si asprimii legilor, o perioada care a lasat in urma ei amintiri neplacute, dureroase si greu de imaginat.

In Romania, comunismul apare ca urmare  a  mai multor evenimente importante petrecute in plan international, printre care si Acordul procentajelor. Acesta a fost de fapt o intelegere, semnata la Moscova in data de 9 octombrie 1944 intre W. Churchill si Stalin, in urma careia s-a creat sfera de influenta sovietica asupra Europei de Est, Romania primind o influenta sovietica de 90%.

Regimul comunist din Romania a fost divizat in doua etape, prima numindu-se Stalinismul, iar a doua National-comunismul. Liderii politici ai acestor doua perioade au condus prin severitate si prin incalcarea drepturilor oamenilor. Astfel, o trasatura apriga a regimului a fost procesul de colectivizare. Aceastra transformare socialista a agriculturii romanesti a durat 13 ani (1949-1962), timp in care taranii sunt obligati sa isi cedeze pamanturile, utilajele, uneltele si animalele statului, mai exact GAC-urilor (Gospodariile Agricole Colective), devenite mai apoi  vestitele CAP-uri (Cooperative Agricole de Productie). In aceasta perioada 96% din pamantul arabil al tarii intra sub controlul statului deoarece se dorea distrugerea chiaburimii (taranii instariti). Au fost folosite insa si diferite mijloace precum restrictiile, campaniile de presa, confiscarile si chiar arestarile, iar ca forma de rezistenta au avut loc si rascoale ale taranilor soldate cu cca 80 000 de victime. Ca urmare a acestui fenomen economic, au existat si consecinte mai putin favorabile precum exodul de la sat la oras, mecanizarea agriculturii, productie foarte mare dar de calitate indoielnica si distrugerea satului traditional romanesc.

Un al doilea fapt istoric specific regimului comunist, mai exact socialismului dinastic il reprezinta revolutia culturala. In urma vizitelor din China si Coreea de Nord ale anului 1971, Nicolae Ceausescu porneste o revolutie culturala bazata pe lansarea “tezelor din iulie”. De fapt, aceasta a reprezentat o ideologizare puternica a societatii romanesti prin care  liderul dorea construirea” omului nou” ( omul fidel regimului si partidului). In acest mod se evidentiaza ceea ce inseamna cultul personalitatii, in fapt idolatrizarea constanta a conducatorului-singurul care are calitati supraomenesti, singurul capabil de fericire si  de bunatate, sngurul om perfect. Astfel, incepand din aceasta perioada, lui Nicolae Ceausescu i se atribuie caracteristici exagerate de slavire, copiii invatand din primii ani de scoala cantece si poezii patriotice dedicate exclusiv liderului, se folosesc mijloace de propaganda, apar tablouri in scoli cu chipul conducatorului, apar pancarte si timbre postale cu acesta, dar si cu sotia sa, Elena. De asemenea tinerii si copiii  erau inregimentati in organizatii numite”Soimii patriei” create tot in scop propagandistic, cu rol de venerare a liderului. Toate aceste actiuni facute in  favoarea lui Nicolae Ceausescu au fost inspirate in  cea mai mare parte din cultul personalitatii lui Kim Il-sung, liderul comunist al  Coreei de Nord de la acea vreme.

In opinia mea, secolul XX  a fost unul dedicat diversitatii politice, intrucat inca din prima jumatate a acestuia,  in Romania au oscilat extremele regimurilor politice. Astfel, un argument relevant subiectului il detine adoptarea constitutiilor de-a lungul timpului, in diferite inervale. De exemplu, in perioada interbelica Romania cunoaste doua tipuri de stat- cel democratic, din  1918pana in 1938 (fiind adoptata Consitutia din 1923, potrivit careia Romania era o monarhie constitutionala, un stat national si unitar) si- cel autoritar, in perioada 1938-1940 (aplicandu-se Constitutia din 1938, cea din timpul lui Carol al II-lea, care largeste prerogativele regelui). In perioada postbelica Romania a fost pe rand: stat totalitar(1948-1989 –in aceasta perioada existand mai multe Constitutii precum cea din 1948 in care se evidentiaza institutionalizarea comunismului) si stat democratic dupa anul 1989 (ultima Constitutie fiind cea din 1991 in care Romania este proclamata drept un stat national, suveran si independent, cu forma de guvernamant republica semiprezidentiala).

In concluzie, regimul comunist in Romania s-a instaurat treptat, fiind o deziluizie a istoriei si una dintre cele mai grele perioade prin care romanii au trecut, supunandu-se liderilor si legilor cumplite ale acestora, uitand ceea ce inseamna libertate, drepturi si o viata linistita. Insa, intr-un final, poporul roman s-a dovedit a fi unul invingator, castigand lupta pentru autonomie aspura propriului lor teritoriu.

Administrare.info este o bibliotecă digitală ce oferă acces gratuit la articole, referate, lucrări de licență, cărți din administrație, management, economie, drept, istorie și multe altele. Sperăm să găsiți aici informația de care aveți nevoie.