Pin It

1: CE SUNT DEMOCRATIILE LIBERALE ?

Democratia este inteleasa ca putere a poporului ce poate fi executata direct sau indirect. In epoca moderna s-a impus democratia reprezentativa, in cadrul careia exercitarea puterii se face de catre reprezentanti alesi.

Democratia –o perspectiva istorica    

Prima democratie cunoscuta in lume a fost in orasul-stat Atena. Principala institutie era Adunarea, compusa din aproximativ 5000 de cetateni (barbati maturi). Deciziile de interes public si sentintele de judecata se luau prin vot majoritar, iar judecatile erau efectuate de un juriu care cuprindea 501 membri.

Democratia imbraca doua forme: directa si reprezentativa.

  • Democratia directa presupune participarea nemijlocita a tuturor membrilor societatii la luarea deciziilor de interes public.
  • Democratia reprezentativa presupune delegarea unei persoane sau a unui grup restrins de persoane alese din rindul societatii, care sa se ocupe de treburile publice si sa reprezinte in mod legal interesele societatilor.

Democratiile liberale

Democratiile liberale sunt regimuri politice bazate pe principiul pluralismului,avind ca valoare fundamentala libertatea. In secolul al XX-lea, unele state nedemocratice si-au luat numele de democratii populare. Chiar daca statele se proclama democratice si au o Constitutie, ele nu sunt insa democratii liberale daca drepturile si libertatile persoanelor nu sunt garantate si respectate in mod real.

2: VALORI SI PRINCIPII DEMOCRATICE

Democratia este regimul politic bazat pe principiul conform caruia poporul participa, direct sau prin reprezentanti, la viata politica in stat. Regimurile democratice functioneaza in baza unor valori si principii specifice.

Valorile democratice

Valorile unei societati democratice reprezinta idei si credinte considerate importante pentru membrii unei comunitati, care devin practici concrete prin comportamentul cetatenilor si al autoritatilor publice. Astfel de valori democratice sunt: libertatea, egalitatea in fata legii, transparenta, toleranta, competitia dreapta, egalitatea sanselor si egalitatea in drepturi etc.

Principiile democratiei

Principiile democratice orienteaza actiunea politica in functie de anumite valori. Pe baza lor sunt concepute si puse in practica mecanismele democratice, precum votul sau organizarea si functionarea autoritatilor publice. Astfel de principii sunt:

v Autoritatea este prezenta in relatiile dintre oameni atit in viata privata, cit si in viata publica. Autoritatea inseamna puterea legitima a cuiva de a-si impune propria vointa celorlalti. In statul democratic autoritatea este mult diferita de exercitarea puterii intr-un regim totalitar sau autoritar.

v Libertatea este capacitatea persoanelor de a actiona in conformitate cu propria lor vointa si de a alege astfel modul de actiune propriu. Intr-o societate democratica liberala, libertatea este valoarea fundamentala, dar ea este asociata cu responsabilitatea pentru propriile actiuni si cu necesitatea ca libertatea proprie sa nu fie folosita in dauna libertatii celorlalti.

v Responsabilitatea–fiecare cetatean raspunde pentru faptele sale si pentru consecintele acestora, iar cei aflati la putere trebuie sa dea socoteala celor care i-au ales sau i-au numit pentru indeplinirea mandatului lor.

v Dreptatea-respectarea de catre autoritati si de catre cetateni a normelor morale si juridice bazate pe drepturile omului si pe prevederile constitutionale.  

v Proprietetea este o relatie intre persoane si bunuri care implica posesia, utilizarea si dispozitia. Totodata, ea presupune puterea de a dispune si puterea de vinzare si donatie. In democratiile liberale, dreptul la proprietatea privata este general garantat prin Constitutie.

v Principiul pluralismului se refera la existenta mai multor centre efective de putere, in opozitie cu unul singur, precum in statele nedemocratice. Forme ale pluralismului in societatile democratice sunt pluralismul politic (mai multe partide, doctrine etc.) si religios (mai multe biserici si culte).

v Principiul separarii puterilor in stat asigura exercitarea puterii politice in mod divizat de catre mai multe autoritati publice diferite,care au functii specifice. Acest principiu previne folosirea puterii in mod abuziv.

v Reprezentativitatea-democratiile moderne functioneaza ca democratii reprezen-tative, in care deciziile politice sunt luate in numele cetatenilor de catre reprezentanti ai acestora, investiti prin vot cu increderea lor. In anumite situatii cetatenii pot depinde direct.

v Participare-democratiile participative se manifesta printr-un interes crescut al cetatenilor pentru treburile publice si prin implicarea lor concrete in luarea deciziilor care privesc soarta unei comunitati.

v Domnia legii-cetatenii unei societati democratice se supun legilor, deoarece acestea sunt elaborate, chiar daca indirect, de catre ei insisi. Intr-o societate democratica, nimeni nu este mai presus de lege, iar controlul puterii se realizeaza pe baza normelor de drept. Legile trebuie sa fie cunoscute si sa aiba stabilitate in timp.

Fragilitatea democratiei

Democratia este mult mai avantajoasa pentru viata oamenilor decit regimurile ne- democratice, dar succesul ei nu se poate produce de la sine. Ea este fragila, pentru ca este amenintata de numeroase slabiciuni. Exista riscul ca in societatile democratice sa-si faca aparitia valori, principii si mecanisme ale regimurilor nedemocratice.

3: MAJORITATE - MINORITATE  

Unul dintre principiile cele mai importante, prin consecintele sale, este cel al majoritatii, caruia, intr-o democratia liberala, i se coereaza principiul protectiei minoritatilor si respectarea drepturilor acestora.

Majoritate si minoritate

A fi in majoritate sau in minoritate implica si alte criterii decit numarul persoa-nelor care fac parte dintr-o categorie sau alta. In multe situatii, partea populatiei care detine puterea intr-o comunitate este numeric in minoritate fata de cei care nu detin puterea.

Principiul majoritatii

In orice colectivitate umana, luarea deciziilor in chestiuni de importanta publica pune probleme deosebite. Conform regulii majoritatii, decizia se ia in functie de optiunea numeric exprimata a majoritatii, ca expresie a "vointei generale". In Rominia, ca si in alte tari, Parlamentul foloseste diferite proceduri de vot pentru a obtine majoritetea:majoritatea simpla (jumatate plus unu) sau majoritatea califica-ta (cel putin trei sferturi dintre cei prezenti, doua treimi etc.).

Protectia minoritatii

Punerea in practica a principiului majoritatii, ca expresiei a vointei generale, prezinta insa riscului abuzului de putere in numele majoritatii, situatie numita tirania majoritatii. Diferiti ginditori au incercat sa gaseasca solutii practice pentru ca, pastrindu-se regula majoritatii, minoritatiile sa nu sufere. Consiliul Europei a elaborat o serie de recomandari privind protectia minoritatilor etnice in tarile membre. In prezent, protectia minoritatilor este o prioritate a Organizatiei Natiunilor Unite, a Uniunii Europene, a Consiliului Europei si a altor organisme internationale.

4: PATRIOTISMUL

Patriotismul desemneaza sentimentele si actiunile de atasament fata de tara, istorie si neam.

Patriotismul in Europa unita

Unii ginditori si politicieni sustin ca patriotismul dispare in procesul de integrare economica si politica al tarilor europene. Argumentele pentru posibilitatea manifestarii patriotismului in Europa unita ar fi urmatoarele:

v Integrarea este a structurilor economice si politice, nu a culturilor si limbilor nationale .

v Scopurile urmarite de integrarea europeana sunt de crestere a eficientei prin actiune concertata, nu de anulare a intereselor nationale.

v Masurile variate pentru imbunatatirea asistentei medicale, pentru pregatirea profesionala vizeaza toate persoanele, indiferent de etnie.

v Libera circulatie in interiorul spatiului comunitar (denumit SCHENGEN) nu are restrictii referitoare la anumite grupari nationale.

v Constituirea si functionarea organismelor referitoare la administratia locala duc la intarirea autonomiei locale.

v Aderarea la structurile europene se face numai la cerere. Nimic nu este obligatoriu. Chiar daca o tara este in Uniunea Europeana, ea nu este obligata sa aplice toate deciziile comunitare.