Pin It

Statutul alesului local este determinat de Legea privind statutul alesului nr. 768-XIV din 2000, cu modificările ulterioare, și de Legea privind administrația publică locală nr. 436-XVI din 28.12.2006.

 Noțiunea de ales local vizează consilierii de ambele niveluri, deputații în Adunarea Populară a Găgăuziei, primarii și președinții de raion.

În unitatea administrativ-teritorială, alesul local este persoană oficială, fie reprezentant al autorității deliberative, fie al celei executive.

În exercitarea mandatului, consilierul este în drept să-și exprime opinia asupra tuturor problemelor puse în discuție, să facă propuneri în scris pentru a fi examinate de consiliu, să lanseze inițiative privind dările de seamă sau informațiile prezentate de orice altă autoritate sau persoană subordonată consiliului. Consilierul care nu a luat cuvântul în dezbateri este în drept să transmită președintelui ședinței textul cuvântării, propunerile și observațiile sale asupra chestiunii examinate de către consiliu. Textul respectiv se anexează la procesul-verbal al ședinței și, la solicitarea consiliului, se publică în organul de presă al consiliului.

Consilierul poate fi prezent la şedinţă, dar nu participă la adoptarea deciziilor dacă el personal, soţia (soţul), copiii, părinţii săi au interes patrimonial în problema supusă dezbaterii, este conducător sau membru al organelor de conducere ale întreprinderii, instituţiei, organizaţiei sau ale filialelor şi reprezentanţelor acestora în a căror privinţă se adoptă decizia.

Consilierii răspund solidar pentru activitatea consiliului local şi pentru deciziile pe care le-au votat. Pentru propria activitate desfăşurată în exercitarea mandatului, fiecare consilier poartă răspundere juridică. În această ordine de idei, pentru evitarea unor consecinţe,  consilierul poate cere votul sau opinia sa să fie consemnate separat în procesul-verbal al şedinţei. Astfel, consilierul care şi-a consemnat opinia separată şi dezacordul cu decizia adoptată de consiliu, nu poartă răspundere de efectele ei.

      Din însărcinarea consiliului sau a comisiei din care face parte, consilierul participă  la  controlul  executării   legilor şi  altor acte  normative,  a deciziilor autorităţilor deliberative din administraţia publică locală. Unui asemenea control pot fi supuse autorităţile administraţiei publice locale şi serviciile publice subordonate consiliului, primăriei sau aparatului preşedintelui raionului. În conformitate cu prevederile Legii nr. 436 din 28.12.2006 alesul local poate supune controlului şi agenţii economici de pe teritoriul din subordine, dar numai în problemele ce ţin de competenţa autorităţii.

      În exercitarea mandatului, consilierii locali, primarii şi viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii raioanelor sunt în serviciul colectivităţii locale şi se bucură de protecţia şi garanţiile acordate prin Legea privind statutul alesului local.

      Primarii şi viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii raioanelor, consilierii, secretarii şi personalul primăriilor şi aparatelor preşedinţilor raioanelor poartă răspundere juridică în conformitate cu legislaţia în vigoare pentru faptele ilegale comise în exerciţiul funcţiunii.

Consiliile locale   şi primarii aleşi în cursul unei legislaturi,   ca urmare   a dizolvării unor consilii sau devenirii vacante a unor   posturi de primari, încheie mandatul predecesorilor.

       Preşedinţii şi vicepreşedinţii raionului, guvernatorul unităţii teritoriale autonome cu statut juridic special, preşedintele şi vicepreşedinţii adunării populare a unităţii teritoriale autonome cu statut juridic special, primarii, viceprimarii (cu excepţia viceprimarilor care îşi exercită funcţiile pe baze obşteşti)    nu    au dreptul     să practice activitate de întreprinzător, să deţină concomitent o altă funcţie sau să cumuleze o altă muncă salarizată în întreprinderi, instituţii şi organizaţii cu orice formă de organizare juridică, cu excepţia activităţilor ştiinţifice şi didactice.

 Funcţia de preşedinte şi vicepreşedinte al raionului, de primar şi viceprimar este incompatibilă cu calitatea de consilier.

 

Alesul local este în drept: 

   - să aleagă şi să fie ales în organele consiliului;

   - să-și exprime opinia asupra componenţei nominale a organelor formate de consiliu şi asupra candidaturilor persoanelor cu funcţii de răspundere în cadrul dezbaterilor pentru alegerea, numirea sau confirmarea lor de către consiliu;

   - să facă propuneri în scris pentru a fi examinate de consiliu;

   - să facă propuneri  şi observaţii privind ordinea de zi a şedinţei consiliului şi modul examinării chestiunilor puse în discuţie;

  - să lanseze iniţiative şi să facă propuneri privind examinarea în şedinţele consiliului a dărilor de seamă sau informaţiilor prezentate de orice organ şi persoană cu funcţie de răspundere subordonate consiliului;

  - să pună în discuţie chestiunea votului de încredere persoanelor alese, numite sau confirmate de consiliu dacă propunerea este susţinută de, cel puţin, o treime din consilierii aleşi;

   -să propună consiliului   pentru   examinare   chestiunile   privind verificarea modului  în care persoanele fizice şi juridice execută deciziile acestuia;

         Mandatul alesului local este incompatibil cu:

  1. a) exercitarea altei funcții de demnitate publică;   
  2. b) calitatea de funcţionar public în oficiile teritoriale ale Cancelariei de Stat;
        c) calitatea de funcţionar public, de angajat în subdiviziunile autorităţilor administraţiei publice locale (aparatul preşedintelui raionului, primării, primărie şi preturile municipiului Chişinău, direcţii, secţii şi alte subdiviziuni), inclusiv ale Adunării Populare a Găgăuziei şi ale Comitetului executiv al Găgăuziei;
  3. d) calitatea de şef, de şef-adjunct (inclusiv interimatul acestor funcţii) în structurile subordonate autorităţilor publice locale (instituţii publice, servicii, întreprinderi municipale);   
  4. e) alte cazuri stabilite prin lege, inclusiv cele prevăzute la art. 84 al Legii nr. 436-XVI din 28 decembrie 2006 privind administrația publică locală

     Suplimentar, mandatul consilierului este incompatibil cu calitatea de consilier al unui consiliu de acelaşi nivel sau de consilier al consiliului de orice nivel din alte unităţi administrativ-teritoriale de nivelul al doilea.

    Alesul local care se află în unul din cazurile de incompatibilitate prevăzute la lege va demisiona din funcţia incompatibilă cu mandatul deţinut sau îşi va depune mandatul în termen de 30 de zile de  la apariţia incompatibilităţii.

     În cazul în care preşedintele, vicepreşedintele raionului, viceprimarul nu respectă prevederile privind încetarea incompatibilităţii, consiliul care l-a ales va decide, la şedinţa imediat următoare, ridicarea mandatului alesului local respectiv, iar în caz de neadoptare a deciziei în cauză, ridicarea mandatului alesului local se va decide pe cale judiciară, la iniţiativa oficiului teritorial al Cancelariei de Stat sau la sesizarea Autorității Naţionale de Integritate.

Garanțiile sociale ale aleșilor locali:

  • pentru participare la şedinţa consiliului, alesului local i se restituie cheltuielile aferente (drum, cazare etc.) şi i se acordă o indemnizaţie pentru fiecare zi de participare la şedinţa consiliului în mărime de, cel puţin, 2 salarii minime;
  • are dreptul, în raza unităţii administrativ-teritoriale respective, la călătorie gratuită în transportul public terestru, cu excepţia taximetrelor şi a transportului privat;
  • administraţia întreprinderilor, organizaţiilor în care activează consilierul e obligată să-l degreveze de obligaţiile de serviciu pentru a participa la şedinţa consiliului şi a exercita însărcinările consiliului sau ale comisiei de specialitate;
  • după expirarea mandatului (mandatul consilierului este de 4 ani), alesul local  care a activat, cel puţin, doi ani în această calitate beneficiază de o indemnizaţie unică, egală cu salariul mediu lunar pe economia naţională pentru anul precedent.
 

Concluzie.  În Republica Moldova   autoritățile administrației publice locale sunt alese în conformitate cu prevederile Codului Electoral și altor legi organice şi corespunde normelor democratice. Odată alese, autorităţile administraţiei publice locale nu-şi încetează mandatul decât numai în anumite cazuri limitativ prevăzute de lege şi numai în condiţiile legii, asigurându-se, astfel, continuitatea mandatului lor de 4 ani pentru care au fost alese.