Pin It

Guvernul îşi exercită mandatul până la data validării alegerilor pentru un nou Parlament. Mandatul Guvernului poate înceta înainte de termen în următoarele cazuri:

  1. în cazul exprimării votului de neîncredere de către Parlament conform prevederilor art. 106 şi art. 106/1 al Constituţiei Republicii Moldova;
  2. în cazul demisiei Prim-ministrului;
  3. în cazul decesului Prim-ministrului;
  4. în cazul demisiei Guvernului din propria iniţiativă în întreaga componenţă.

Conform art. 104 al Constituţiei Republicii Moldova, Guvernul esteresponsabil în faţa

Parlamentului şi prezintă informaţiile şi documentele cerute de acesta, de comisiile lui şi de deputaţi. Membrii Guvernului au acces la lucrările Parlamentului, iar în cazul în care li se solicită prezenţa, participarea lor este obligatorie. Membrii Guvernului sunt obligaţi să răspundă la întrebările sau la interpelările formulate de deputaţi referitor la activitatea Guvernului şi a organelor din subordinea lui în modul stabilit.

Parlamentul, la propunerea a cel puţin o pătrime din deputaţi, îşi poate exprima neîncrederea în Guvern, cu votul majorităţii deputaţilor. Iniţiativa de exprimare a neîncrederii se examinează după 3 zile de la data prezentării în Parlament.

Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Parlamentului asupra unui program, unei declaraţii de politică generală sau unui proiect de lege. Guvernul este demis dacă moţiunea de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, declaraţiei de politică generală sau proiectului de lege, a fost votată în condiţiile articolului 106 din Constituţie. Dacă

Guvernul nu a fost demis prin moţiune de cenzură, proiectul de lege prezentat se consideră adoptat, iar programul sau declaraţia de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.