Pin It

Pentru aşi realiza sarcinile serviciile publice sunt dotate cu funcţii publice plasate în ordine ierarhică, stabilindu-se pentru fiecare atribuţii de putere publică într-o anumită sferă de competenţă. Aceste funcţii publice sunt ocupate de funcţionari publici.

Funcţia publică este situaţia juridică a persoanelor fizice investită în mod legal cu capacitatea de a acţiona în realizarea competenţei unei autorităţii publice.

Definiţia legală (art. 2 alLegii cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public, nr. 158-XVI din 04.07.2008) funcţie publicăreprezintă ansamblul atribuţiilor şi obligaţiilor stabilite în temeiul legii în scopul realizării prerogativelor de putere publică; Funcţiede demnitate publică - funcţie publică ce se ocupă prin mandat obţinut direct în urma alegerilor organizate sau, indirect, prin numire în condiţiile legii.

Clasificarea funcţiilor publice (art. 7 alLegii cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public, nr. 158-XVI din 04.07.2008)

  • Conform nivelului atribuţiilor titularului, funcţiile publice se clasifică în următoarele categorii:
    1. funcţii publice de conducere de nivel superior (art. 8 alLegii cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public, nr. 158-XVI din 04.07.2008);
    2. funcţii publice de conducere (art. 9 alLegii cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public, nr. 158-XVI din 04.07.2008);
    3. funcţii publice de execuţie (art. 10 alLegii cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public, nr. 158-XVI din 04.07.2008).
  • În raport cu complexitatea şi natura sarcinilor, cu nivelul de importanţă şi responsabilitate, fiecare categorie de funcţii publice se împarte în grupuri, specificate în Clasificatorul unic al funcţiilor publice, aprobat de Parlament.

Noţiunea de funcţionar public este tratată diferit în literatura de specialitate şi în legislaţie. Cauza unei asemenea diferenţieri poate fi explicată prin diversitatea funcţiilor publice ocupate de funcţionarii publici. Conform unor opinii din doctrină noţiunea de funcţionar public poate fi definită în sens larg şi în sens restrâns.

În sens larg prin funcţionar public se înţelege persoana care ocupă o funcţie într-o organizaţie statală.

În sens restrâns prin funcţionar public se înţelege cetăţeanul care ocupă o funcţie într-o autoritate publică (organ statal) în ordinea stabilită prin lege.

Ultima noţiune este apropiată de noţiunea legală a funcţionarului public, prevăzută în Legea cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public, nr. 158-XVIdin04.07.2008, care menţionează că funcţionar public este o persoană fizică numită într-o funcţie publică.

Conform art. 7 alLegii cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public, nr. 158-XVIdin04.07.2008)funcţiile publice se clasifică:

  • Conform nivelului atribuţiilor titularului, funcţiile publice se clasifică în următoarele categorii:
    1. funcţii publice de conducere de nivel superior (art. 8);
    2. funcţii publice de conducere (art. 9);
    3. funcţii publice de execuţie (art. 10).
  • În raport cu complexitatea şi natura sarcinilor, cu nivelul de importanţă şi responsabilitate, fiecare categorie de funcţii publice se împarte în grupuri, specificate în Clasificatorul unic al funcţiilor publice, aprobat de Parlament.

Legea cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public, nr. 158-XVI din 04.07.2008 în art. 33 stabileşte gradele de calificare ale funcţionarilor publici şi conferirea lor

(1) Pentru fiecare categorie de funcţionari publici se stabilesc următoarele grade de calificare:

 

  1. pentru funcţionarii publici de conducere de nivel superior: consilier de stat al Republicii Moldova de clasa I; consilier de stat al Republicii Moldova de clasa a II-a; consilier de stat al Republicii Moldova de clasa a III-a;
  2. pentru funcţionarii publici de conducere: consilier de stat de clasa I;

consilier de stat de clasa a II-a; consilier de stat de clasa a III-a;

  1. pentru funcţionarii publici de execuţie: consilier de clasa I;

consilier de clasa a II-a; consilier de clasa a III-a.