Ca diviziuni administrativ-teritoriale în Portugalia avem regiunile, districtele şi municipiile (urbane şi rurale). Regiunile sunt circumscripţii administrativ-teritoriale ale statului în care funcţionează Comisiile de coordonare regională care nu sunt nici autorităţi deliberative, nici reprezentative, ci autorităţi care coordonează asistenţa tehnică acordată de stat colectivităţilor locale. Districtul, la rândul său, este o circumscripţie de deconcentare a statului.
Parohiile în Portugalia sunt elemente componente ale administraţiei publice locale de bază. Ele au la origine circumscripţiile religioase cu acelaşi nume şi sunt cele mai mici colectivităţi teritoriale locale[1], exercitându-şi atribuţiile pe un teritoriu mai mic decât al comunei prin intermediul unor organe proprii.
Ca urmare a unei lungi perioade de dictatură, abia în 1976 este recunoscută autonomia locală; actualmente administraţia locală beneficiază de autonomie consacrată la nivel constituţional, fiind de asemenea recunoscut principiul subsidiarităţii.
Conform textului constituţional, Portugalia este un stat unitar, a cărui structură respectă principiile de autonomie a guvernării locale şi de descentralizare democratică a administraţiei publice; autorităţile locale – municipiile,comunele şi regiunile sunt subiect al unei supravegheri conforme cu prevederile normelor legale în materie.
[1] În fiecare comună există cel puţin 2 parohii