Pin It

Există câteva metode de apărare faţă de tacticile partenerilor de negociere, cum ar fi:

 

  1. Tergiversarea – partenerul evită luarea unei decizii. Se va arăta regretul de a nu finaliza operaţiunea şi intenţia de a finaliza contractul cu o firmă concurentă.

 

  1. Politeţea exagerată – poate ascunde desconsiderarea sau dispreţul. Se evidenţiază merite reale sau imaginare. Se va răspunde ce aceeaşi monedă.

 

  1. Prezentarea unor cuvinte scoase din contextul iniţial – se va arăta că afirmaţia s-a făcut în alt context, care va fi repetat.

 

  1. Apelul la simţuri şi corupţia – face trimitere la colaborarea anterioară, mândria personală sau naţională, momente plăcute petrecute. Sunt oferite cadouri de valoare mare, sume de bani în valută forte, în vederea obţinerii unor concesii majore.

 

  1. Reproşuri în legătură cu omisiuni sau greşeli anterioare – se va replica arătând că aceasta vizează o situaţie trecută şi nu are legătură cu problema analizată.

 

  1. Constrângerea sau intimidarea – este utilizată când lipsesc argumentele convingătoare sau se urmăreşte exercitarea de presiuni. Se va propune amânarea negocierilor şi reluarea acestora la o dată şi o oră convenabilă ambilor parteneri.

 

  1. Şantajul – ameninţarea cu dezvăluirea anumitor fapte reprobabile din viaţa sau activitatea partenerului, menite să-l compromită moral sau profesional în cazul în care nu va accepta punctul său de vedere.