Limbajul presupune schimbul de cunoştinţe şi informaţii cu ajutorul cuvintelor, ca mijloc de exprimare.
Literatura de specialitate a identificat mai multe trăsături ale unei comunicări verbale eficiente şi anume
Claritatea - presupune capacitatea de exprimare simplă, materialul să fie bine structurat şi organizat pentru a fi uşor de urmărit, cu vocabular specializat, după caz, sau cu explicarea tuturor termenilor dacă nu sunt uzuali pentru interlocutori. Acurateţea - presupune ca expresiile şi cuvintele folosite să exprime în mod cert, exact ceea ce doriţi a transmite. Faptele la care se face referire trebuie să fie corecte, iar informaţiile citate să fie de încredere. Evitaţi exprimări care pot fi contestate, de felul „toată lumea ştie " sau „nicio persoana sanatoasa nu ar accepta asta ".
Empatia - are în vedere capacitatea emiţătorului de a fi prietenos şi curtenitor, de a-şi stăpâni emoţiile şi a rămâne calm şi stăpânit. A te pune în locul interlocutorului nu înseamnă a fi mereu de acord cu aceasta sau cu ideile sale, dar vă ajută să fiţi înţelegător şi răbdător iar pentru aceasta de folos este şi expresia feţei sau tonul vocii. Sinceritatea - sau a te comporta natural, firesc, fără a deveni rigid şi stângaci cu cei necunoscuţi sau cu un statut social înalt şi nici de a „tutui" un şef ierarhic.
Relaxarea - este un proces fiziologic fizic care permite înlăturarea tuturor dificultăţilor de vorbire (respiraţi profund, eliminaţi tensiunile, gândiţi la ceva vesel, frumos, etc.)
Contactul vizual - „limbajul trupului" este foarte important în comunicare. Comunicatorul care nu-şi priveşte interlocutorii transmite un mesaj negativ, de tipul - „ nu mă interesează", „nu-mi place"," nu sunt sigur pe ce spun". Priveşte auditoriul , face pauze, asigură fluenţa discursului, nu privi în jos, pe fereastră, cuprinde-i cu privirea pentru a le menţine interesul.
Înfăţişarea - este o condiţie a transmiterii eficiente a mesajului, întrucât cel ce ascultă poate fi preocupat de aparenţă, astfel că înfăţişarea ta va fi prin metacomunicare pentru acesta o reflexie a modului cum te porţi, te respectă, te pot judeca sau nu. De aceea, de multe ori, o ţinută îngrijită prezintă importanţă în situaţii formale ca întâlniri publice, interviuri, conferinţe, etc.
Postura - poziţia corpului este important în procesul comunicării, întrucât prin aceasta se transmite auditoriului atitudinea de neglijenţă, nepăsare, oboseală, în concurs cu seriozitatea, calitatea persoanei şi a discursului, când aceasta este adecvată spaţiului şi participanţilor. Postura, alături de vocea folosită trebuie să denote plăcere, distincţie, vioiciune şi exprisivitate pentru a fi atractiv discursul.