Pin It

Un alt domeniu important al relaţiilor publice îl constituie informarea publică. Informarea publică reprezintă procesul de informare a opiniei publice, prin intermediul mass media, despre ceea ce "face" o organizaţie.

Procesul de informare publică angajează, în general, trei participanţi:

  • organizaţia, care este interesată să comunice despre activitatea ei;
  • mass media, care este purtătoarea către opinia publică a mesajelor emise de organizaţie;
  • opinia publică, care este destinatarul mesajelor organizaţiei.

Stabilirea de relaţii cu mass media şi informarea opiniei publice prin intermediul acesteia constituie un domeniu extrem de important al activitatii oricărei structuri de relaţii publice, deoarece aceasta nu poate comunica singură, prin forţe proprii, cu sute de organizaţii sau cu sute de mii de indivizi în parte. Mass media reprezintă canalele de comunicare privilegiate, cele mai eficiente pentru realizarea unei comunicări rapide şi pe scară largă.

În acelaşi timp, relaţiile cu mass media necesită o atenţie specială, deoarece mass media nu pot fi controlate şi nici nu i se pot impune anumite conduite. Sinceritatea, adevărul, respectul şi înţelegerea reciprocă constituie elemente esenţiale în construirea unor relaţii benefice între organizaţie şi mass media.

Relaţia dintre structurile de relaţii publice şi mass media nu trebuie în nici un caz să fie înţeleasă ca o relaţie de adversitate şi suspiciune reciprocă. Aceasta este, de altfel, marele pericol care planează de la bun început asupra acestei legături, datorită mai ales insuficienţei cunoaşterii reciproce. În realitate, specialiştii de relaţii publice şi mass media au nevoie unii de ceilalţi: mass media au nevoie de informaţii pe care să le publice, iar aceste informaţii sunt furnizate, în marea lor majoritate, prin intermediul structurilor de relaţii publice. La rândul lor, specialiştii de relaţii publice au nevoie să-şi facă cunoscute informaţiile şi mesajele despre propria organizaţie, iar acest lucru se realizează prin intermediul mass media.

Principalele tipuri de mass media prin care se realizează informarea publică sunt: presa scrisă, presa audiovizuală, agenţiile de presă şi presa on-line.

În procesul de informare publică structurile de relaţii publice pot promova doua tipuri de politici pricipale: o politica de informare publică reactivă sau una activă.

O politică reactivă înseamnă o politică "de supravieţuire", în care structura militară nu face altceva decât sa încerce să răspundă satisfăcător la întrebările venite de la mass media sau să aştepte să se întâmple ceva, pentru ca apoi să reacţioneze. Acest tip de politică de informare publică este întâlnit rareori, deoarece el nu permite promovarea propriilor mesaje şi nici urmărirea unor obiective proprii, stabilite în prealabil.

Politica reactivă de informare publică este adoptată fie de către unele organizaţii care nu doresc să-şi facă cunoscută activitatea, dar care uneori sunt nevoite să răspundă întrebărilor presei, fie în situaţii de criză mediatică, în speranţa că păstrarea tăcerii ar putea salva situaţia. Această atitudine este însă total contraproductivă, fiindcă păstrarea tăcerii într-o situaţie neplăcută pentru organizaţia respectivă nu are alt efect decât oferirea unui prilej ideal pentru speculaţii mai mult sau mai puţin apropiate de realitate şi care, întotdeauna, deteriorează imaginea acesteia.

În contrast cu aceasta atitudine, o politică activă de informare publică oferă mai multe avantaje şi este recomandată în toate situaţiile.

Politica activă desemnează eforturile insistente, deliberate şi conjugate ale organizaţiilor, făcute pentru a obţine certitudinea că toate categoriile de public ţintă vizate sunt informate pe deplin asupra activităţii acestora. O politică activă face posibilă stabilirea şi îndeplinirea unei strategii de comunicare coerente, promovarea propriilor obiective şi mesaje.

Politica activă permite şi o atitudine "profilactică", de contracarare a apariţiei în presă a unor date din surse prost informate sau rău intenţionate, date ce ar putea deteriora imaginea organizaţiei.

În cadrul politicii active, structurile sau specialistul de relaţii publice din componentele organizaţiei urmăresc sa creeze o percepţie favorabilă, demonstrând integritate, onestitate şi dorinţă de colaborare în informarea opiniei publice prin intermediul mass media.

Informarea publică furnizează informaţii către întreg publicul de pe teritoriul naţional. Acest fapt este cu atât mai important cu cât trebuie să se asigure o informare corectă, continuă şi oportună pentru întreaga populaţie.