Pin It

Reforma administraţiei publice este o precondiţie pentru realizarea oricărei alte reforme în orice sector şi pentru implementarea angajamentelor importante asumate prin Programul de activitate al Guvernului Republicii Moldova 2016-20181, Acordul de Asociere între Republica Moldova, pe de o parte, şi Uniunea Europeană şi Comunitatea Europeană a Energiei Atomice şi statele membre ale acestora, pe de altă parte, ratificat prin Legea nr.112 din  2 iulie 2014, Obiectivele de Dezvoltare Durabilă2, Strategia Naţională de Dezvoltare „Moldova 2020”, aprobată prin Legea nr.166 din 11 iulie 2012, Strategia naţională de descentralizare, aprobată prin Legea nr.68 din 5 aprilie 2012 (pe data de 12 aprilie 2016, la Biroul Permanent al Parlamentului a fost înregistrat cu nr.155 proiectul de lege cu privire la modificarea Legii nr.68 din 5 aprilie 2012 pentru aprobarea Strategiei naţionale de descentralizare şi a Planului de acţiuni privind implementarea Strategiei naţionale de descentralizare pentru anii 2012-2015, aprobat  prin Hotărîrea Guvernului nr.416 din 8 aprilie 2016. Prin modificarea legii menţionate se  propune extinderea termenului de realizare a Strategiei naţionale de descentralizare pînă în anul 2018). Continuitatea, durabilitatea şi impactul tuturor iniţiativelor de reformă, care implică resurse umane şi financiare considerabile, este incert fără a avea un corp de funcţionari motivaţi şi profesionişti, care aplică în activitatea sa procedurile de bună guvernare.

La moment, administraţia publică este în ingrata situaţie cînd funcţia publică nu este nici atractivă şi nici motivantă pentru profesioniştii buni şi integri. Implementarea unor dimensiuni ale reformei administraţiei publice se tergiversează sau decurge anevoios. Administraţia publică continuă să îndeplinească funcţii care nu corespund întocmai rolului statului într-o economie de piaţă funcţională. Din acest motiv, modernizarea administraţiei publice este un deziderat al întregii societăţi, indiferent de oscilaţiile sondajelor de opinie. Modernizarea unei ţări însă nu este posibilă fără reformarea graduală şi constantă, la toate nivelurile, atît pe verticală, cît şi pe orizontală a tuturor componentelor politice şi sociale ale statului.

În iunie 2014, Republica Moldova şi Uniunea Europeană au semnat Acordul de Asociere RM-UE. Prin semnarea acestuia, Republica Moldova şi-a luat angajamentul să dezvolte instituţii democratice, în conformitate cu standardele şi regulile Uniunii Europene. Astfel, reforma sistemului administraţiei publice este un proces complex de apropiere a ţării noastre de standardele Uniunii Europene. Prin urmare, la solicitarea Guvernului şi cu suportul Uniunii Europene, în octombrie 2015 a fost lansat procesul de evaluare a administraţiei publice din Republica Moldova, care este o radiografie completă a administraţiei publice prin prisma principiilor administraţiei publice elaborat de SIGMA3.

La nivel global, prin adoptarea Agendei 2030 în septembrie 2015 au fost stabilite 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă care, în următorii 15 ani, vor orienta politicile de dezvoltare din ţările-membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite. Ţinînd cont de necesitatea dezvoltării unei guvernări  eficiente  în  baza  supremaţiei  legii  pentru  atingerea  Obiectivelor  de      Dezvoltare Durabilă, ţările-membre ale ONU, inclusiv Republica Moldova, au convenit asupra Obiectivului 16 „Pace, justiţie şi instituţii puternice”, prin care şi-au asumat „dezvoltarea instituţiilor eficiente, transparente şi responsabile la toate nivelurile” (ţinta 16.6) şi „asigurarea unui proces de luare a deciziilor sensibil la necesităţi, inclusiv, participativ şi reprezentativ la toate nivelurile” (ţinta 16.7).

Ghidîndu-se de contextul intern, regional şi global menţionat, Guvernul şi-a luat angajamentul, prin Programul său de activitate, să creeze premisele necesare pentru abordarea complexă şi într-un mod sistemic, planificat şi vizionar a reformei administraţiei publice, inclusiv aprobarea şi implementarea unei Strategii în acest

Astfel, un prim pas în acest sens a fost crearea Consiliului naţional pentru reforma administraţiei publice (Hotărîrea Guvernului nr.716 din 12 octombrie 2015 cu privire la Consiliul naţional pentru reforma administraţiei publice), condus de Prim-ministru şi format din preşedinţi ai două comisii parlamentare de resort şi membri ai Guvernului. Consiliul este o platformă de nivel înalt pentru luarea deciziilor privind direcţiile strategice ale reformei administraţiei publice atît la nivel central, cît şi la nivel local. În prima sa şedinţă, care a avut loc pe data de 11 martie 2016, Consiliul a luat decizia de a iniţia procesul de elaborare a Strategiei privind reforma administraţiei publice pentru anii 2016-2020.

Strategia a fost elaborată în baza constatărilor şi recomandărilor formulate urmare a revizuirii de referinţă a administraţiei publice din Republica Moldova efectuată de către SIGMA4, aplicînd lecţiile învăţate în urma implementării reformei administraţiei publice centrale în perioada 2005-20135, urmînd recomandările partenerilor de dezvoltare formulate în notele informative din martie 20156, angajamentele Guvernului, asumate prin Programul său de activitate, şi bunele practici la nivelul statelor

Proiectul Strategiei de reformă a administraţiei publice a fost validat în cadrul şedinţei Consiliului naţional pentru reforma administraţiei publice pe data de 12 mai 2016, la care au participat şi partenerii de dezvoltare şi urmare a căruia a fost lansat procesul de consultări publice pentru definitivarea Strategiei. Astfel, pe parcursul lunii mai au fost organizate consultări publice cu reprezentanţii partenerilor de dezvoltare, societăţii civile, autorităţilor locale, mediului academic. În perioada 12 mai – 30 iunie 2016, proiectul Strategiei a fost disponibil pe platforma de consultări publice particip.gov.md. În procesul consultărilor au fost recepţionate avize, comentarii şi propuneri de la peste 60 de autorităţi şi instituţii publice de la toate nivelurile şi de la partenerii de dezvoltare, care au fost luate în considerare în procesul de definitivare a Strategiei.

Strategia privind reforma administraţiei publice pentru anii 2016-2020 (în continuare – Strategie) prezintă viziunea Guvernului şi sincronizează acţiunile pe întregul palier al administraţiei publice la toate nivelurile, facilitînd perceperea şi angajarea tuturor actorilor importanţi.