Pin It

Pentru ca decizia administrativa sa asigure realizarea cu maximum de eficienta a scopului propus, este necesar sa raspunda unor cerinte, dintre care cele mai importante pot fi considerate:

  1. a) Să fie fundamentată jurdic, stiinţific şi social.

Fundamentarea stiintifica a deciziei asigura inlaturarea  practicismului, rutinei, intamplarii, improvizatiei,subiectivismului şi constituie momentul esential al acesteia. Procesul complex de fundamentare a deciziilor consta în prelucrarea informatiilor în scopul furnizarii decidentului a elementelor  necesare luarii hotararii.

De asemenea, se impune ca orice hotarare sa fie luata în conformitate cu cerintele generale ale cetatenilor,ale legislatiei în vigoare şi sa fie create toate conditiile în vederea transpunerii în practica.Fundamentarea juridica a deciziei administrative este o conditie  sine qua non pentru aplicarea ei.

  1. b) Să fie rezultatul echipei manageriale şi sa stimuleze initiativa cetatenilor.

Managementul modern  determina lucrul în echipa, în care liderul are rol catalizator. În cadrul administratiei, echipa trebuie sa atraga şi cetatenii în fundamentarea şi elaborarea deciziilor.Deciziile de grup sunt mai bine intelese de oameni, iar acceptarea acestora este mai mare cand participa la luarea deciziilor.

  1. c) Să fie pragmatica şi simpla

Orice decizie administrativa trebuie sa aiba o utilitate practica.Pentru aceasta este necesara o evaluare complexa şi completa a situatiei economico-sociale din unitatea administrativ-teritoriala, care sa tina seama de problemele specifice locale, corelate cu cele nationale.Actele normative cu impact pe intreg teritoriul tarii vor relationa obiectivele generale ale macrosistemului cu cele specifice ale microsistemului administrativ.Simplitatea deciziei prezinta importanta intrucat creste operativitatea în procesul executiei iar decidentii actioneaza în timp util.De asemenea, simplitatea impune  ca decizia sa aiba o succesiune logica.

  1. d) Să fie oportuna

Decizia administrativa trebuie sa fie luata de organul potrivit la momentul potrivit.Organele administratiei locale cunosc cel mai bine nevoile sociale locale.Trebuie mentionat ca în luarea deciziilor organele locale tin seama de actele normative elaborate de administratia centrala,care la randul ei se consulta direct cu reprezentantii de la nivel local.

  1. e) Să aiba caracter sistemic

Decizia administrativa va fi integrata în sistemul deciziilor administrative adoptate anterior.In felul acesta dispar suprapunerile şi contradictiile dintre diferitele decizii.Caracterul sistemic asigura coerenta deciziei administrative.