- Ministerele sînt organe centrale de specialitate ale statului care asigură realizarea politicii guvernamentale în domeniile de activitate care le sînt încredinţate.
- Ministerele se organizează şi funcţionează numai în subordinea Guvernului potrivit prevederilor Constituţiei Republicii Moldova, ale Legii cu privire la Guvern şi ale Legii nr.98 din 04.05.2012 privind administraţia publică centrală de specialitate.
- Între ministere se repartizează chestiunile ce ţin de politicile statului în diferite domenii, responsabilitatea pentru elaborarea şi promovarea cărora le revine membrilor Guvernului în conformitate cu Constituţia şi legile Republicii Moldova, cu excepţia domeniilor care sînt încredinţate conducătorilor autorităţilor administrative autonome constituite de Parlament.
Modalitatea de constituire, reorganizare şi dizolvarea ministerelor
- Ministerele se constituie, se reorganizează şi se dizolvă în condiţiile Legii cu privire la Guvern şi ale Legii nr.98 din 04.05.2012 privind administraţia publică centrală de specialitate.
- Propunerile cu privire la constituirea ministerelor trebuie să conţină argumentări privind temeiul juridic de constituire a acestora, misiunea, funcţiile de bază, efectivul-limită şi structura ministerelor, precum şi privind alocaţiile bugetare necesare pentru asigurarea activităţii lor.
- Constituirea ministerelor se efectuează în conformitate cu direcţiile prioritare şi cu sarcinile primordiale ale activităţii Guvernului, stabilite în programul său de activitate.
- Propunerile cu privire la reorganizarea sau dizolvarea ministerelor trebuie să conţină argumentări privind necesitatea şi oportunitatea reorganizării sau dizolvării, precum şi propuneri referitoare la preluarea sau transferul de competenţe ale acestora.
- Ministerul se reorganizează prin fuziune (contopire şi absorbţie), dezmembrare (divizare şi separare) sau transformare în conformitate cu legea care prevede reorganizarea acestuia
- Contopirea ministerului cu un alt minister sau cu o altă autoritate administrativă centrală are ca efect încetarea existenţei ministerului participant la contopire şi transferul integral al competenţelor acestuia la autoritatea ce se constituie ca urmare a contopirii
- Absorbţia are ca efect încetarea existenţei ministerului absorbit şi transferul integral al competenţelor acestuia la autoritatea absorbantă.
- Divizarea ministerului are ca efect încetarea existenţei acestuia şi transferul competenţelor sale la două sau la mai multe ministere şi/sau la alte autorităţi administrative centrale care există sau care se constituie.
- Separarea ministerului are ca efect transferul unor competenţe ale acestuia, fără ca el să îşi înceteze existenţa, la un minister ori la mai multe ministere şi/sau la alte autorităţi administrative centrale existente sau care se constituie.
- Transformarea ministerului are ca efect schimbarea formei sale juridice de organizare în altă autoritate administrativă centrală şi transferul competenţelor acestuia la autoritatea respectivă.
- Modificarea denumirii ministerului nu se consideră reorganizare a acestuia.
- Dizolvarea ministerului are ca efect deschiderea procedurii de lichidare a acestuia, cu excepţia cazurilor de fuziune şi dezmembrare ce au ca efect încetarea existenţei ministerului, fară declanşarea procedurii de lichidare a acestuia.
- Ministerul continuă să existe şi după dizolvare în măsura în care este necesar pentru lichidarea acestuia.
- Din momentul intrării în vigoare a actului normativ care prevede dizolvarea ministerului, acesta nu mai poate desfăşura activităţi care implică exercitarea prerogativelor de putere publică şi desfăşoară exclusiv activităţi de gestionare a resurselor umane, precum şi activităţi auxiliare de secretariat şi de administrare a patrimoniului aflat în gestiune.