Pin It

Demersul stiintific presupune o metodologie, adica un ansamblu de metode si tehnici care orienteaza elaborarea unei cercetari si care ghideaza procesul stiintific. Termenul metoda nu este un termen univoc. Utilizarea sa se insoteste de obicei de un adjectiv care specifica despre ce fel de metoda este vorba: metoda stiintifica, metode cantitative, calitative, experimentala, istorica, sau altele. 

          Metoda stiintifica 

          Metoda stiintifica este demersul utilizat in orice domeniu al stiintei. Aceasta inseamna ca dincolo de metodele particulare de cercetare proprii disciplinei, exista un demers comun propriu cercetarii stiintifice. Acest demers are acelasi obiectiv : aprofundarea cunoasterii realitatii. In acest scop, fiecare membru al comunitatii stiintifice se angajeaza sa respecte aceleasi reguli si procedee, adica  acelasi tip – stiintific – de metoda. Fundamentele metodei stiintifice sint conceptualizarea si experimentul, altfel spus ea implica observarea obiectiva a realitatii, rationament si verificarea.

          Metode cantitative si calitative 

          Pe planul procedurilor, distingem, in cadrul cercetarii in stiintele sociale, procedurile care vizeaza masurarea fenomenelor de cele care permit prelevarea de date necantitative sau putin masurabile.  

          Metodele cantitative vizeaza masurarea fenomenului studiat. Masurile pot fi ordinale, de genul „ „mai mare decit”, „mai mic decit”, sau  numerice care utilizeaza calcule. Cea mai mare parte a stiintelor sociale utilizeaza masuri : indici, rate, medii, in general instrumente statistice, date cifrate. De exempu, daca vrem sa cunoastem evoutia preturilor de consum in ultimii zece ani, intentiile de vot la viitoarele alegeri, legatura dintre gradul de scolaritate si consumul de droguri, facem apel la metode cantitative.  

          Metodele calitative sint ansamblul de proceduri utilizate pentru a califica un fenomen. Ele vizeaza intelegerea realitatii, a sensului unor fapte, comportamente, a unor declaratii. Daca vrem sa cunoastem stadiile de intelegere ale unui copil, faptele marcante ale unui deceniu, conceptiile religioase in diferite tari, facem apel la metodele calitative. In general aceste metode sint asociate studiului de caz sau analizei unui numar mic de indivizi.

          Oiectivele urmarite si materialele disponibile determina gradul de cuantificare sau demersul mai degraba calitativ care va fi adoptat. Cifrele nu inseamna nimic in sine, oricit de exacte sint, cind vrem sa masuram calitatea unui fenomen si invers, o descriere calitativa oricit de detaliata este inutila daca datele cifrate sint mai semnificative. Ceeea ce este important este de a alege mijloacele cele mai pertinente pentru a aprofunda analiza obiectului de studiu si a cerceta toate dimensiunile lui.     

 Tehnici de cercetare

          Tehnica de cercetare este un ansamblu de proceduri si instrumente de investigatie utilizate metodic. Sint mijloace concrete utilizate pentru culegerea datelor din realitatea sociala. Daca metodele sint orientari generale cit priveste felul de a aborda un obiect de studiu, tehnicile indica cum putem accede la informatiile pe care acest obiect este susceptibil sa le furnizeze. 

          Pot fi clasate in functie de anumite criterii:

  • contactul sau absenta de contact cu cei care furnizeaza informatia (tehnici directe si indirecte);
  • tipul de contact (observare, interogatie sau experiment);
  • forma produselor (documente sau obiecte) ; sursa informatiilor (indivizi sau grupuri);
  • gradul de libertate al celor ce fuznizeaza informatia (tehnici directive, non-directive sau semi-directive);
  • continutul documentelor (cifrice sau non-cifrice) si tipul de prelevare (cantitativa sau calitativa).

          Principalele tehnici de cercetare in stiintele sociale, definite sumar, dar asupra lor vom reveni cu prezentarea in detaliu intr-un capitol subsecvent, sint :.      Observatia documentara care consta in consultarea de documente din care se extrag fapte brute, opinii, concluzii stiintifice, necesare analizei  Observarea in situatie este o tehnica directa care vizeaza observarea, de obicei a unui grup, in mod directiv, pentru o prelevare calitativa.  Interviul de cercetare este o tehnica directa care vizeaza chestionarea citorva indivizi, in mod semi-directiv, pentru a face o prelevare calitativa.

  Chestionarul sau sontajul sint tehnici directe care vizeaza chestionarea unui numar mare de indivizi, in mod directiv, pentru o prelevare cantitativa.

 Experimentul este o tehnica directa care vizeaza realizarea unei experiente, impicind de obicei citiva indivizi, in mod directiv, pentru o prelevare cantitativa.

 Analiza de continut este o tehnica indirecta care vizeaza analiza de documente cu caracter necifric, provenind de la indivizi sau grupuri, pentru a face o prelevare cantitativa sau calitativa.

 Analiza statistica este o tehnica indirecta care vizeaza analiza de documete cu continut cifric, referitor la indivizi sau grupuri, pentru a face o prelevare cantitativa.