Schimbările majore din ultimii ani, creşterea exponenţială a comunicaţiilor mobile şi a numărului utilizatorilor de Internet, contribuţia sectorului IT la creşterea economică, restructurarea companiilor pentru a beneficia mai eficient de noile tehnologii, conduc la crearea şi dezvoltarea unui nou tip de societate, şi anume societatea informaţională.
Esenţa societăţii informaţionale constă în folosirea masivă, integrată şi generalizată a tehnologiilor şi comunicaţiilor în toate domeniile vieţii economice şi sociale, incluzând administraţia publică, producţia materială şi artistică, serviciile, petrecerea timpului liber, etc. Societatea informaţională integrează obiectivele dezvoltării durabile, bazată pe dreptate socială şi egalitatea şanselor, protecţie ecologică, libertate, diversitate culturală şi dezvoltare inovativă, restructurarea industriei şi a mediului de afaceri.
Progresul tehnologic prin dezvoltarea unor noi mijloace de comunicaţie şi tehnologia informaţiei reprezintă un factor important de creştere a competitivităţii, deschizând noi perspective pentru o mai bună organizare a muncii, pentru modernizarea serviciilor publice şi noi căi de comunicare între instituţiile administraţiei publice şi cetăţeni. Asta înseamnă servicii publice mai eficiente, mai transparente, mai rapide, mai aproape de nevoile cetăţenilor şi mai puţin costisitoare.
Societatea informaţională oferă guvernelor posibilitatea de a lucra mai aproape de cetăţeni, de a răspunde mai bine cerinţelor acestora şi crează condiţiile pentru funcţionarea unei administraţii publice mai eficiente, mai democrate. Posibilitatea de a avea acces on-line, cu cele mai mici costuri, la un birou de informare deschis 24 ore din 24, 7 zile din 7, precum şi oportunitatea oferită cetăţenilor de a rezolva multe din problemele lor prin simpla accesare a unui site web, plata on-line a taxelor şi impozitelor, sunt câteva exemple despre modul în care societatea informaţională poate aduce beneficii structurilor guvernamentale şi interacţiunii acestora cu cetăţenii.
Avansul către societatea informaţională, bazată pe cunoaştere este considerat ca o nouă etapă a civilizaţiei umane, un nou mod de viaţă superior calitativ, un nou mod de lucru şi de cunoaştere care implică folosirea intensivă a informaţiei în toate aspectele existenţei umane.
Cunoaşterea este informaţie. De aceea, societatea cunoaşterii nu este posibilă decât grefată pe societatea informaţională şi nu poate fi separată de aceasta. Noţiunea de societatea cunoaşterii, utilizată astăzi în întrega lume, fiind o prescurtare a termenului societate bazată pe cunoaştere, este cea care de fapt înglobează societatea informaţională. Societatea informaţională este transformată într-o societate a cunoaşterii prin utilizarea unor vectori tehnologici cum ar fi: Internetul, tehnologia cărţii electronice, diferită de cartea pe Internet deşi difuzarea ei se realizează în special prin Internet dar şi prin cd-uri, nanotehnologia şi nanoelectronica, si unor vectori funcţionali (managementul cunoaşterii pentru instituţii, administraţii naţionale şi locale, e-learning, etc.)