Pin It

A pune la dispoziţie serviciile administrative prin mijloace electronice, înseamna a crea beneficii atât pentru utilizatori, cetăţeni şi mediul de afaceri, cât şi pentru administraţia publică. Beneficiile utilizatorilor pot fi exprimate succint printr-un acces convenabil la administraţia publică. Pentru autorităţile care utilizează tehnologia informaţională în scopul furnizării de servicii electronice, acest lucru înseamna noi oportunităţi dar şi schimbări interne la scara largă la nivel organizaţional. Anumite proceduri trebuiesc revizuite, iar operaţiunile vor fi adaptate noilor cerinte, fapt ce permite autorităţilor să acţioneze într-un mod transparent. Munca internă va fi automatizată în mod progresiv, ceea ce inseamna că personalul administrativ va avea nevoie de cunostinte şi abilităţi pentru a opera cu tehnologia. Este evident că utilizarea Internetului pe post de canal de distribuţie pentru servicii, trebuie să devină un aspect important în schimbarea modului de acţiune al guvernării. Astfel, se pot enumera câteva caracteristici pe care Internetul le-a determinat în relaţia cetăţean-administraţie publică:

  • Eliminarea barierelor de comunicare: de exemplu, în cazul în care un ministru propune schimbarea procedurilor de furnizare a unui anumit serviciu catre public. Astfel, propunerile de modificare pot fi “publicate” în pagina site-ului special destinata acestui scop, urmând a se astepta reactiile publicului. Reactia de feed-back a publicului va fi analizata în vederea revizuirii propunerii. În anumite cazuri, procedura poate fi repetata.
  • Îmbunatatirea serviciilor: publicul va beneficia de servicii mai bune, puse la dispozitia lui de catre institutiile guvernamentale.

De exemplu, daca doreste sa înscrie în circulatie o masina, cetateanul va putea face acest lucru de acasa, la orice ora, în orice zi (chiar si în week-end sau de sarbatori), fara a mai fi nevoit sa îsi ia liber de la serviciu pentru a-si pierde timpul în trafic, în statii sau cu transportul în comun, la cozi, la unul sau mai multe ghisee, economisind pe lânga timp si nervi (ai lui si ai altora), banii pentru zilele de învoire, pentru benzina sau bilete de autobuz, tren sau avion (daca procedura implica, de exemplu, si câteva aprobari de la Directia Generala a Vamilor). Este evidenta, credem, pe de o parte, cresterea flexibilitatii, eficientei si vitezei de acces la servicii si, pe de alta parte, se vadeste înca un potential beneficiu: scaderea costurilor guvernului.

  • Productivitate si eficienta prin oferirea de noi servicii: cetateanul va beneficia de mai multe servicii integrate, multumita mai bunei colaborari si comunicari între institutiile guvernamentale.

De exemplu, ca urmare a schimbarii numelui prin casatorie, “viitoarea” doamna va fi nevoita sa-si piarda o parte din luna de miere pentru a alerga de la institutie la institutie pentru ca serviciile de evidenta populatiei, de asigurari de sanatate, de pasapoarte, Camera de Comert (daca are si o mica afacere), precum si institutiile de învatamânt ce i-au eliberat diferite diplome sau certificate sa o ia în evidenta cu noua identitate. Daca respectivele institutii implicate în acest periplu administrativ ar putea sa împarta accesul la informatie prin integrarea serviciilor lor, fericita pereche va putea rezolva problema simplu, on-line, printr-un simplu click în fata ofiterului starii civile. E-serviciile guvernamentale integrate vor face restul. Am dat acest exemplu de caz (cuplu) fericit pentru a nu ne gândi la posibilitatea rezolvarii urmarilor unui accident de circulatie (imaginati-va alergarea cu mâna sau piciorul în ghips de la o institutie la alta, de la un ghiseu la altul - asta daca nefericita “excursie” nu cade în sarcina unei rude sau a unui prieten).

  • Reducerea birocratiei, acces usor la servicii 24 ore/zi: cetatenii vor fi mai bine informati, la timp si pe întelesul fiecaruia, prin actualizarea paginilor web de larg interes sau prin folosirea serviciilor de comunicare asincrona în grup (forum, mailing list etc). Astfel, oricine va putea fi la curent cu cele mai noi informatii privind legislatia dintr-un anumit domeniu (de exemplu, legislatia privind pensiile - pentru pensionari, privind impozitul pe profit - pentru oamenii de afaceri, contabili, inspectori etc), cu regulamente, politici sectoriale sau cu noile servicii puse la dispozitia cetateanului.

De exemplu, daca o persoana doreste sa îsi construiasca o casa va fi scutita de n drumuri pentru a intra în posesia unei informatii fractionate, culese de la n institutii, birouri si ghisee. Aceeasi informatie va fi prezentata cetateanului în  mod unitar, clar, fara favoritisme, fara trunchieri si interpretari (mai mult sau mai putin intentionate din partea unor functionari publici), prin oferirea unor servicii obiective (ceea ce nu e cazul la multi dintre functionari), echidistante, specifice (la obiect, raspunzând unei problematici precise), în orice moment convenabil beneficiarului (fara a fi tributar “orarului de lucru cu publicul”, care se suprapune în majoritatea cazurilor cu programul de lucru al beneficiarului), la timp (adica imediat ce a fost solicitat), oriunde este solicitat (respectiv acolo unde îi este cel mai convenabil cetateanului: acasa, în concediu, la birou, la un Internet-Café).