Documentaţiile de amenajare a teritoriului şi de urbanism se fundamentează pe studii şi cercetări. Ele exprimă scopurile, mijloacele şi etapizarea acţiunilor de amenajare a teritoriului şi urbanism şi oferă soluţii pentru o dezvoltare echilibrată şi pentru prevenirea şi eliminarea disfuncţionalităţilor. In raport cu amploarea şi conţinutul lor, elaborarea documentaţiilor de amenajare a teritoriului şi de urbanism incumbă diferenţiat autorităţilor administraţiei publice centrale sau locale. O atare procedura a repartiţiei componentelor de elaborare se prezintă astfel:
- pentru planul de amenajare a teritoriului naţional se aproba de către administraţia publică centrală prin lege. Până în prezent au fost adoptate cinci secţiuni ale Planului : secţiunea I - Căi de comunicaţie (prin legea nr. 71/1996[1]), secţiunea II - Apa (prin legea nr. 171/1997[2]), secţiunea III – zone protejate (prin legea nr.5/2000[3]), secţiunea IV – reţeaua de localităţi (prin legea nr.351/2001[4]) si secţiunea 5 – zone de risc naţional (prin legea 575/2001[5]). Prevederile Planului sunt obligatorii, se aplică în amenajarea teritoriului judeţelor, municipiilor, oraşelor sau comunelor, după caz. In cazul căilor de comunicaţie, delimitarea terenurilor, a cubarelor şi a amplasamentelor necesare se stabileşte prin documentaţii de urbanism şi/sau de amenajare a teritoriului;
- pentru planurile zonale de amenajare a teritoriului -
administraţia publică centrală sau comisiile locale interesate;
- pentru planurile de amenajare a teritoriilor
inter orăşeneşti sau intercomunale - consiliile locale interesate în
cooperare;
- pentru planurile de amenajare a teritoriului şi de
urbanism ale localităţilor şi pentru regulamentele de urbanism -
consiliile orăşeneşti şi comunale.
Punerea de acord a documentaţiilor se urmăreşte de către autorităţile administraţiei publice locale astfel: prevederile planurilor aprobate pentru un teritoriu se preiau şi se detaliază în documentaţiile ce se elaborează pentru părţi componente ale teritoriului respectiv. In planurile de amenajare a teritoriului şi de urbanism şi se introduc prevederile principale ale documentaţiilor aprobate pentru părţi componente ale acelui teritoriu.
[1] PUBLICATĂ ÎN: MONITORUL OFICIAL NR. 166 din 29 iulie 1996
[2] PUBLICATĂ ÎN: MONITORUL OFICIAL NR. 325 din 24 noiembrie 1997
[3] PUBLICATĂ ÎN: MONITORUL OFICIAL NR. 152 din 12 aprilie 2000
[4] PUBLICATĂ ÎN: MONITORUL OFICIAL NR. 408 din 24 iulie 2001
[5] PUBLICATĂ ÎN: MONITORUL OFICIAL NR. 726 din 14 noiembrie 2001