Pin It

Autorizaţia de construire urmăreşte să permită colectivităţilor publice asigurarea respectării unui anumit număr de reguli de către constructori, înainte ca aceştia să treacă la realizarea proiectelor lor. Este vorba, în special, de regulile privind ocuparea şi utilizarea terenurilor şi, în mod excepţional, de reguli tehnice de construcţie cu excepţia regulilor şi servituţilor de drept privat.

 

Respectarea regulilor relative la ocuparea terenurilor :

Aceste reguli urmăresc o afectare a spaţiului conformă obiectivelor de amenajare a teritoriului şi de urbanism.

Sunt, în cele mai multe cazuri, reguli de urbanism stricto sensu. Ele pot fi cuprinse astfel în diversele documentaţii de urbanism.

Apoi, o altă categorie importantă o formează servituţile de utilitate publică, care afectează utilizarea solului şi care pot avea incidenţe asupra implantării construcţiilor, destinaţiei lor, naturii, arhitecturii, dimensiunilor ori amenajării generale ale acestora.

 

 Respectarea, cu titlu excepţional, a unor reguli tehnice de construcţie

 

In principiu, în ţările dezvoltate, regulile tehnice de construcţie nu sunt sancţionate prin eliberarea autorizaţiei de construire.

In concepţia Legii 50/1991 însă, prin autorizaţia de construire se asigură atât măsurile de urbanism (respectiv, privind amplasarea construcţiilor),  cât  şi  cele referitoare la proiectarea, executarea şi funcţionarea acestora.

De asemenea, conform art. 39 din Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, autorizaţia de construire se va elibera, ca regulă, numai pentru proiecte verificate de specialişti, verificatori de proiecte atestaţi. De asemenea, potrivit art. 7 din acelaşi act normativ, în autorizaţiile ce se emit trebuie să se înscrie clauze referitoare la nivelul de calitate al construcţiilor, precum şi garanţiile materiale şi alte prevederi, care să conducă la realizarea acestor clauze. Aceste elemente se referă la:

- rezistenţă şi stabilitate;

- siguranţă în exploatare;

- siguranţă la foc;

- igiena, sănătatea oamenilor, refacerea şi protecţia
mediului;

- izolaţia termică, hidrofugă şi economia de energie,

  • protecţia împotriva zgomotului (art.5 din Legea
    10/1995).

 

In cazuri excepţionale se pot emite autorizaţii de construire şi în lipsa documentaţiilor de urbanism şi amenajare a teritoriului, aprobate pentru:

- lucrări de modificare,  de reparare, de protejare,  de
restaurare şi de conservare a clădirilor de orice fel, cu condiţia
menţinerii aceleiaşi funcţiuni şi a suprafeţei construite;

- lucrări de modificare sau de reparare privind căi de
comunicaţie, dotări tehnico-edilitare subterane şi aeriene şi alte
asemenea, fără modificarea traseului acestora;

-        lucrări de modificare sau de reparare privind
împrejmuiri, mobilier urban, amenajări de spaţii, parcuri, şi
grădini publice, pieţe pietonale şi celelalte lucrări de amenajare
a spaţiilor publice;

-        lucrări de cercetare şi prospectare a terenurilor (ca
foraje şi excavări - necesare studiilor geotehnice, ridicărilor topografice, exploatărilor de cariere, balastierelor, sondelor de gaze şi de petrol, precum şi altor exploatări;

- organizarea de tabere de corturi (un. 2. alin. 3 din Legea nr. 50/1991).