Pin It

Actul administrativ constituie o actegorie de acte juridice adoptate sau emise în principal de autorităţile şi persoanele care îşi desfăşoară activitatea  în administraţia publică, precum şi în instituţiile publice şi regiile autonome, fiind o modalitate de lucru a acestora prin care se asigură realizarea sarcinilor care revin administraţiei publice. Noţiunea de adoptate se foloseşte pentru actele juridice care sunt rezultatul deliberării într-un organ colegial iar noţiunea de emise, pentru cel care provin de la o autoritate”. actel administrative sunt acte juridice, adică manifestări de voinţă făcute în exerciterea funcţiei executive a statului în scopul de aproduce anumite efecte juridice, a căror realizare este garantată prin posibilitatea de a recurge la forţa de constrăngere a statului în condiţiile prevăzute de normele juridice în vigoare.

Actul administrativ este principala formă prin care se realizează administraţia publică şi constă într-o manifestare expresă de voinţă, prin care se crează, se modifică sau se sting raporturi juridice de drept administrativ.

Trăsăturile actului administrativ (ce îl deosebesc de alte categorii de acte juridice: lege, contract, hotărăre judecătorească etc.):

  • Actul administrativ este forma principală a activităţii autorităţilor administraţiei publice(celelalte forme sunt faptele şi operaţiunile administrative);
  • Actul administrativ este o manifestare de voinţă unilaterală ce aparţine autorităţii administraţiei publice care l-a adoptat sau emis.

În legătură cu această trăsătură este de precizat că uneori actele administrative se emit de organele adminstraţie publice la cererea celor interesaţi(ex- emiterea unei autorizaţii de exercitare a unei profesii) iar alteori se emit fără consimtământul persoanei căreia se adresează

  • Actul administrativ este obligatoriu faţă de persoanele fizice sau juridice cărora li se adresează dar şi faţă de organul care l-a emis, trebuind sa-l respecte el însuţi pe parcursul valabilităţii lui. Această trăsătură rezultă din faptul că actul administrativ este dat pe baza şi în executarea legii, bucurându-se astfel de prezumţia de legalitate. Astfel, actele administrative nu pot conţine dispoziţii contrare legilor, legea putând însă modifica ori anula oricând un act administrativ.
  • Actul administrativ este executoriu imediat după ce intrat vigoare, fără nici o formalitate, fără a fi nevoie de intocmirea unei formalităţi ulterioare( cum e cazul unei hotărâri judecătoreşti definitive).