Terminologia folosită în dctrina juridică română şi străină pentru a desemna această categorie de cte este unanimă. Astfel, profesorul Anibal Teodorescu le denumeşte „acte jurisdicţoinale”, Tudor Drăganu le denumeşte „ acte administrative cu caracter jurisdicţional”, alţii le denumesc „acte administrative jurisdicţionale”.
Valentin I. Prisăcaru defineşte actul administrativ jurisdicţional ca fiind : „actul jurisdicţional pronunţat (emis) de un organ cu atribuţii jurisdicţionale ce funţionează în cadrul unui organ al administraţiei publice pentru a soluţuiona, cu putere de adevăr legal, după o anumită procedură, un conflict juridic, stabilit prin lege în competenţa acestor organe”.
Ceea ce caracterizează acest act, sunt urmatoarele:
- pot fi emise numai în situaţiile expres prevăzute de lege;
- are ca scop soluţionarea unor litigii în care una dintre părţi este un serviciu public;
- emiterea lui se face pe baza unei proceduri speciale care includ şi principiile independenţei autorităţii care îl emite faţă de părţile aflate în conflict, precum şi cel al cntradictorialităţii;
- este exceptat de la principiul revocabilităţii actelor administrative;
- poate fi atacată în contenciosul administrativ.
Faptele administrative
- Faptele administrative licite sunt acele acţiuni sau inacţiuni săvârşite ori nesăvârşite de un funcţionar public sau de un particular în executarea unei legi sau a unui act administrativ de autoritate.
- Faptele administrative ilicite sunt acele acţiuni sau inacţiuni, săvârşite sau nesăvârşite, contrar legii, atât de funcţionarii publici, cât şi de particulari, care produc efecte juridice de drept administrativ.