Pin It

Istoria contemporană cunoaşte trei tipuri de regimuri politice:

  • regimul democrat, prezintă un sistem de guvernare ale cărui trăsături dominante sunt: existenţa multor instituţii care permit diversitatea de interese şi păreri, existenţa sistemului multipartidist, separarea puterilor, proclamarea principiului dreptăţii sociale şi egalităţii în faţa legii.
  • regimul autoritar, se caracterizează prin concentrarea puterii în mîinile castei birocratice de conducere, limitează libertatea, dar nu o anulează, acceptă în anumite limite existenţa societăţii civile, aplicarea programelor politice nu se realizează pe baze democratice, acceptă un pluralism limitat şi nu recurge la o ideologie obligatorie pentru toţi.
  • regimul totalitar, concentrează în mîinile statului toate aspectele puterii din societate, el se sprijină pe represiuni şi violenţă, îşi impune monopolul în toate domeniile. Monopolul politic – partid unic, monopolul spiritual – ideologie şi mass-media. Presupune o intervenţie absolută a statului în viaţa personală a oamenilor, în chestiunile societăţii civile în general.