Revoluţia din Imp.Ţar. în anul 1917 a dus la o creştere a conştiinţei naţionale a Basarabenilor. încă în aprilie 1917 a fost creat partidul Naţional Moldovenesc sub presedenţia lui Vasile Stroiescu. Principalele idei incluse în program erau „Indep. Basarab. In domeniile adm, eco, cult, alegerea puterii supreme în ţinut - Sfatul Ţării'". La 20 octombrie Ia Chişinău a fost convocat Congresul militarilor moldoveni.Una din cele mai importante decizii ale acestui congres a fost proclamarea autonomiei terit. Basarabiei în componenţa Rep.Federative Ruse, în baza dreptului popoarelor la autodeterminare expuse de bolşevici. Al doua decizie importantă a fost crearea Sfatului Ţării ca organ suprem al puterii în ţinut, stabilindu-se o componenţa de 120 de delegaţi, 70% moldoveni şi 30% minorotăţile etnice, şi 10 mandate pentru Transnistria. La 29 noiembrie 1917 a fost adopt. Legea cu privire Ia administraţia Basarabiei, conform cărei org. Suprem să fie Sfatul Ţării, pînă ia convocarea Constituantei Basarabiei. Ca organ executiv a fost desemnat Consiliul directorilor. Compus din Prim - Directorul general si şefii directoarelor. Preşedintele Consiliului Directorilor era desemnat de Sfatul Ţării, el avea competenţa de a forma componenţa Consiliului Directorilor Generali. Adjuncţii săi era confirmaţi de către Consiliul Directorilor Generali. Pe lîngă fiecare directorat se constituia cîte un Consiliu Administrativ,în frunte cu directorul general, adjuncţii directorului General şi şefii de subdiviziuni ai directoratului Respectiv. La 2 de. 1917 Sfatul Ţării declară Indep.Rep.Dem.Moldoyeneşti în componenţa Rep.Fed.Ruse. Drept urmare schimbărilor din Europa după primul răzb.mond, şi rev.Ruse din 1917, la 24 ian. 1918 Sfatul Ţării declară Indep.Rep.Dem.Moldoyeneşti.
Formarea RASSM în conponenţa RSSU sa produs ia data de 12 octombrie 1924, la data formării în RSSM intrau: Ananiev, Balta, Bîrzula, Grigoriopol, Dudăsari, Camenca, Crasnie Ocni, Codima, Ribniţa, Slobozia, cu capitala in Tiraspol. Putera executiva o deţinea Comitetul Revotionar Provizoriul. Una din sarcinile CRP era pregătirea congresului I al sovietilor, unde au fost dezbătute mai multe probleme; construcţia statala, RASSM. In corfitate cu constituţia organul suprem legislativ in RASSM era Congresul Sovetilor de deputaţi ai muncitorilor, ţăranilor si ostaşilor convocata o data pe an. In perioada dintre congrese activa comitetul executiv central care se convoca in sesiuni ales de către congresul sovietilor. Prezidiumul activa in baza permanenta si era ales de comitetul executiv central.
Un alt organ era guvernul republicii-sovietul comisarilor norodnici - puterea executiva in atrubutiile sale intra punerea in aplicare actele normative adoptate de congresul sovietilor. Comisariatele norodnice - autorităţi ale AP de specialitate efectuau conducerea defintor ramuri ale econimiei naţionale. In sistemul de administraţie publice un loc inportant revenea a APL care cuprindea nevelele raional, orăşenesc si sătesc. Astfel activau 11 soviete raionale in calitate de organe elective a puterii de stat. Activau sub conducerea sovietului comisarulor norodnice a RASSM avind ca atribuţii economice si sociale din UAT. Din rind cu acestea activau doua soviete or. la Balta si Tiraspol. La nivel APL mai activau cele 228 soviete săteşti cu circa 800 localităţi rurale avind ca misiune soluţionarea problemelor de politica agrara, sociala etc.