Pin It

Ombudsmanul European investighează plângerile privind cazuri de administrare defectuoasă în activitatea instituţiilor şi organelor Uniunii Europene (UE). Printre instituţii se numără Comisia Europeană, Consiliul UE şi Parlamentul European. Agenţia Europeană pentru Medicamente şi Fundaţia Europeană pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Viaţă şi de Muncă sunt două exemple de organe ale Uniunii pe care Ombudsmanul le poate ancheta. Numai Curtea de Justiţie, Tribunalul de Primă Instanţă şi Tribunalul Funcţiei Publice în exercitarea competenţelor lor jurisdicţionale nu se încadrează în competenţa sa.

De obicei, Ombudsmanul efectuează anchete în baza unei plângeri, însă poate demara anchete şi din proprie iniţiativă.

Ce nu face?

Ombudsmanul nu poate investiga:

  • plângeri împotriva autorităţilor naţionale, regionale sau locale din statele membre, nici chiar în cazurile în care plângerile se referă la chestiuni privind UE. Exemple de astfel de autorităţi sunt ministerele, agenţiile de stat şi consiliile locale.
  • activităţile tribunalelor naţionale sau ale ombudsmanilor naţionali. Ombudsmanul European nu este un organ de apel împotriva deciziilor luate de aceste entităţi.
  • plângerile împotriva societăţilor comerciale sau a persoanelor fizice.

Ce tip de plângeri poate rezolva?

Ombudsmanul investighează cazuri de administrare defectuoasă (administrare inadecvată sau incorectă). Administrarea defectuoasă corespunde situaţiilor în care o instituţie nu acţionează în conformitate cu legile în vigoare, nu respectă principiile bunei administrări sau încalcă drepturile omului. Câteva exemple: nereguli administrative, incorectitudine , discriminare , abuz de putere , lipsă de răspuns , nefurnizare de informaţii , întârziere nejustificată

Care este rezultatul?

Pentru a rezolva problema, este uneori suficient ca Ombudsmanul să informeze pur şi simplu instituţia în cauză despre plângerea primită. În cazul în care situaţia nu este rezolvată în mod satisfăcător în cursul anchetei sale, Ombudsmanul încearcă, înmăsura posibilului, să găsească o soluţie amiabilă care să remedieze cazul de administrare defectuoasă şi să permită obţinerea unui rezultat favorabil pentru autorul plângerii. Dacă încercarea de conciliere eşuează, Ombudsmanul poate formula o serie de recomandări în vederea rezolvării cazului. În cazul în care instituţia nu îi acceptă recomandările, acesta poate întocmi un raport special adresat Parlamentului European.

Cine poate adresa o plângere şi în ce mod?

Dacă sunteţi cetăţean al unui stat membru al Uniunii sau dacă aveţi reşedinţa într-unul dintre statele membre, puteţi adresa o plângere Ombudsmanului European. De asemenea, societăţile comerciale, asociaţiile sau alte persoane juridice cu sediul social în Uniune pot sesiza Ombudsmanul printr-o plângere.

Plângerile pot fi trimise prin poştă, fax sau poştă electronică. Un ghid şi un formular pentru plângeri pot fi descărcate de pe site-ul web al Ombudsmanului.

Ce se întâmplă dacă nu poate investiga o plângere?

Chiar şi în cazul în care Ombudsmanul nu este în măsură să investigheze plângerea - de exemplu, dacă aceasta priveşte administraţia naţională, regională sau locală dintr-un stat membru -, el va face tot posibilul să vă ajute să vă rezolvaţi problema. Adesea, fie se trimite cazul unui membru al Reţelei Europene a Ombudsmanilor, fie vi se recomandă să contactaţi un membru al Reţelei. Înfiinţată în 1996, Reţeaua cuprinde toţi ombudsmanii naţionali şi regionali din statele membre ale UE, statele candidate, Norvegia şi Islanda, precum şi comisiile pentru petiţii din UE.

Printre persoanele pe care Ombudsmanul European le-a ajutat în acest mod se află: Un cetăţean care a adresat o plângere privind instituţia franceză care gestionează alocaţiile de şomaj. Cu acordul autorului plângerii, Ombudsmanul European a trimis plângerea Ombudsmanului Francez, care a rezolvat problema.

Un cetăţean polonez, care a rămas cu sechele în urma unui accident de maşină, a acuzat casa naţională de asigurări de sănătate că a încetat în mod incorect plata drepturilor sale. Cu acordul autorului plângerii, cazul a fost trimis spre soluţionare Ombudsmanului Polonez.

Cetăţenii spanioli care au cerut să se ia măsuri la nivelul UE şi pe plan naţional pentru a rezolva problema imigranţilor ilegali din Africa de Nord. Cum chestiunea nu era de competenţa Ombudsmanului European, acesta a recomandat autorilor plângerii să se adreseze Ombudsmanului Spaniol cu privire la autorităţile naţionale şi să înainteze o petiţie Parlamentului European, care dispune de competenţe legislative şi de anchetă ce pot fi utilizate în această privinţă la nivelul UE.

exemple de plângeri soluţionate- Comisia Europeană a rezolvat un caz de plată întârziată către un jurnalist german specializat în domeniul ştiinţific, a explicat motivele întârzierii şi a acceptat să plătească dobândă. A confirmat şi că, între timp, a luat măsuri în vederea accelerării plăţilor către experţi. Autorul plângerii a declarat ulterior că a fost plătit în termen de 30 de zile pentru serviciile prestate în cadrul ultimului contract.

Oficiul Comunităţilor Europene pentru Selecţia Personalului (EPSO) a acceptat să ofere informaţii mai clare referitoare latestele de preselecţie şi criteriile de eligibilitate furnizate în anunţurile privind concursurile de recrutare. Aceasta s-a întâmplat ca urmare a unei plângeri din partea unui cetăţean maghiar care candidase la un concurs pentru asistenţi de traducere. Ombudsmanul a fost de părere că prin oferirea de precizări suplimentare se pot evita neînţelegerile şi se pot îmbunătăţi relaţiile cu candidaţii.

Ombudsmanul a criticat Consiliul pentru că nu a tratat în mod atent şi corespunzător o cerere privind accesul public la documente. Aceasta s-a întâmplat ca urmare a unei anchete în care s-a descoperit că, spre deosebire de răspunsul iniţial al Consiliului, dat autorului plângerii, privind numărul de documente pertinente, mai existau în realitate multe alte documente suplimentare. Ca urmare a anchetei efectuate de Ombudsman, autorului plângerii i s-a acordat accesul şi la restul documentelor. Cum pot să îl contactez pe Ombudsman? 1 Avenue du Président Robert SchumanCS 30403   FR - 67001 Strasbourg Cedex   Tel. +33 (0)3 88 17 23 13  Fax +33 (0)3 88 17 90 62