Prin principiu se intelege o teza, o idee initiala fundamentala, o idee conducatoare, o regula de activitate.
Principiile AP depind de regimul politic existent in tara, de starea de democratizare a societatatii, de forma de organizare a administratiei(centralizata, descentralizata).
Principiile AP sunt de 2 categorii:
- Generale sau fundamentale, adica acele principii care stau pla baza intregii activitati ai statului si ai comunitatii lor locale. Acestea sunt:
- Principiul suveranitatii nationale, are la baza ideea ca puterea in stat apartine poporului, care o realizeaza in 2 forme direct(prin partticiparea la alegeri, referndum) si indirecta(prin organe reprezentative).
- Principiul separatiei si colaborarii puterilor in stat, ce presupune ca puterea in stat trebuie sa fie separata in putere judecatoreasca, putere executiva si puterea legislativa
- Principiul suprematiei Constitutiei si legalitatii, ce presupune respectarea de catre toti si toate a Constitutiei si prevederilelor legale, reiese ca conduc nu oamenii, dar legile.
- Principiul prioritatii si garantarii drepturilor personalitatii, prevede ca pe prin plan, in activitatea administratiei trebuie puse drepturile omului si satisfacerea lor
- Principiul unitatii poporului si integritatii teritoriale, presupune ca unitatea poporului consta in luarea in considerare a intereselor tuturor locuitorilor statului indiferent de originea sociala, apartenente religioasa , nationala.
- Principiul publicitatii si transparentei, presupune dreptul cetatenilor la informatie si datorita autoritatilor publice sa cunoasca permanent doliantele populatiei.
Implementarea acestor principii generale asigura organizationala si functionarea AP intr-un regim democratic.
- Speciale, care completeaza pe cele generale si le concretizeaza in diferite domenii de activitate. Ele sunt:
- Principiul organizarii unitare a AP, ce prevede ca intrun stat, AP se ceeaza dupa acelasi model care reiese din conditiile concret istorice ale statului dat;
- Autonomia de organizare, prevede ca in conditiile modelului unic pot avea loc cazuri de acordare a anumitor autonomii. Astfel, se stimuleaza caracteristicile de autoreglare a organelor AP.
- Conducere unitara, prevede ca idee generala, unitatea de gindire si de actiune., si nu un schimb permanent de pareri.
- Participarea functionarilor la conducerea institutiilor, prevede consultarea permanenta a acestora asupra sarcinilor ce-i revin. Comunicarea da un sens atat actiunilor realizate, cat si colaborarii dintre conducere si functionari.
- Definitivarea prealabila a problemei de rezolvat, ce prevede ca o problema ce nu este bine definita, nu poate fi rezolvata, adica , inainte de a se lua o decizie, trebuie sa se formuleze precis definitia problemei respective, pentru a sti ce anume urmeaza de a fi rezolvat.
- „Orice problema noua cere metode noi”, prevede o flexibilitate de gindire si atitudine, o mentalitate noua de administrare, curajoasa si inventiva. Aceasta se poate realiza doar prin delegarea de atributii si evitatea unei supravwegheri prea riguroase.
- Delegarea de atributii, prevede colaborarea functionarilor publici situati pe diferite trepte ierarhice, precum si degrevarea conducatorilor de o serie de sarcini. Acest principiu are ca scop motivrea tinerilor specialisti, descoperindu-le capacitatile in domeniul de organizare si de pregatire pentru functii de conducere.
- Simplificarea si rationalizarea structurilor organizatorice a AP, ce prevede ca organizarea structurala a AP trebuie sa fie rationala, iar structurile ei sa raspunda necesitatilor intregii societati nationale.
- Economiei timpului, ce prevede aplicarea regulilor generale aplicate in managementul timpului.
- Perfectionarea stilurilor, a metodelor si tehnicilor atat la nivel de comanda, cit si la nivel de executie.
- Stiintific, ce prevede ca orice decizie sau actiune a autoritatilor AP trebuie sa fie argumentata stiintific.