Aparitia administratiei o putem lega de aparitia unor comunitati de oameni pe pamant, incepind cu cea primitiva. Admitem ca si in comuna primitiva a existat o anumita administratie la nivelul gintii, tribului si a apoi a uniunii de triburi.
Este dificil sa determinam astazi relatiile prestatale, dar nu incape indoiala ca in acea organizare s-au gasit bazele unei activitati legislative , judatatoresti si administrative. In aceasta perioada, n-a existat o administratie sub forma unui aparat specializat. Odata cu aparitia unor peroane care au ca obiect de activitate indeplinirea ordinelor unor autoritati superioare din cadrul societatii organizate in stat, constatam prezenta fenomenului administrativ statal. Cind fenomenul administrativ are de realizat o valoare politica, suntem in prezenta unei administratii publice.
Fenomenul administrativ poate fi identificat dupa urmatoarele trasaturi:
- Este fenomen social;
- Presupune organizarea unor activitati pentru realizarea unui scop concret;
- Obiectul si scopul este stabilit de o autoritate superioara;
- Se extinde pina la realizarea practica a scopului.
Astfel, fenomenul administrativ nu este altceva decit forma de organizare si executare a unor interese dictate de una sau mai multe persoane, fiind o vointa materializata. Din fenomenul administrativ putem desprinde administratia publica si administratia particulara.
Daca valorile ce se realizeaza sunt camandate de particulari si daca se realizeaza un interes particular, atunci administratia are un caracter particular. Functionarii care realizeaza aceasta administrare sunt functionari particulari.
In cazul in care administratia este ceruta de o grupare sociala sau de un reprezentant al aceste grupari constituite dupa criterii politice si care urmaresc realizarea unui interes general, atunci administratia va avea un caracter public, iar functionarii ce-o realizeaza vor fi functionari publici.
Conchidem ca fenomenul administrativ este o activitate de organizare, dirijare si modelare a unor mijloace in vederea realizarii unor fapte concrete.