Sunt aleşi de populaţia cu drept de vot din unitatea administrativ – teritorială respectivă, pe baza scrutinului uninominal. În esenţă, primarul fiind definit ca autoritate executivă, el are drept principale atribuţii organizarea executării şi executarea în concret a legilor, hotărârilor de guvern, precum şi a hotărârilor consiliului local. Primarul îndeplineşte o funcţie de autoritate publică. El este şeful administraţiei publice locale şi al aparatului propriu de specialitate al autorităţilor administraţiei publice locale, pe care îl conduce şi îl controlează. Primarul răspunde de buna funcţionare a administraţiei publice locale, în condiţiile legii.
Primarul îndeplineşte şi alte atribuţii prevăzute de lege sau de alte acte normative, precum şi însărcinările date de consiliul local.
În exercitarea atribuţiilor sale primarul emite dispoziţii cu caracter normativ sau individual. Acestea devin executorii numai după ce sunt aduse la cunoştinţă publică sau după ce au fost comunicate persoanelor interesate, după caz.
Primarul, viceprimarul, respectiv viceprimarii, secretarul comunei, al oraşului sau al subdiviziunii administrativ-teritoriale a municipiului, împreună cu aparatul propriu de specialitate al consiliului local, constituie o structură funcţională cu activitate permanentă, denumită primăria comunei sau oraşului, care aduce la îndeplinire deciziile consiliului local şi dispoziţiile primarului, soluţionînd problemele curente ale colectivităţii locale. Primarul îndeplineşte o dublă calitate:
- accea de reprezentant al statului în unitatea administrativ – teritorială respectivă. În această calitate el exercită atribuţii de ofiţer de stare civilă şi este persoana sub îndrumarea căreia se realizează activitatea de autoritate tutelară şi stare civilă;
- aceea de reprezentant al localităţii a cărei populaţie l-a ales. Altfel, primarul este reprezentantul comunei sau oraşului în relaţiile cu persoanele fizice şi juridice din ţară sau din străinătate, precum şi în justiţie.