Managementul funcţiei publice şi al funcţionarilor publici este de competenţa Guvernului.
Autorităţile publice asigură administrarea funcţiei publice şi a funcţionarilor publici. Administrarea funcţiei publice şi a funcţionarilor publici se organizează şi se realizează de conducătorul autorităţii publice, prin intermediul serviciului resurse umane.
Conform legii, evidenţa la nivel naţional a funcţiilor publice şi a funcţionarilor publici se efectuează prin administrarea registrului funcţiilor publice şi al funcţionarilor publici şi a dosarelor personale ale funcţionarilor publici. Fiecare autoritate publică are obligaţia să transmită Guvernului, la cerere, toate datele necesare realizării atribuţiilor sale ce decurg din lege. În cazul intervenirii unor schimbări în raporturile de serviciu, autoritatea publică, în termen de 10 zile lucrătoare, este obligată să comunice acest fapt Guvernului. Modalitatea de administrare a datelor şi de transmitere a lor către Guvern, categoriile de persoane care au acces la evidenţa naţională, structura şi conţinutul registrului funcţiilor publice şi al funcţionarilor publici se aprobă de Guvern.
Pentru fiecare funcţionar public, autorităţile publice întocmesc dosar personal. Dosarul personal conţine informaţii despre funcţionarul public şi despre modul în care acesta îşi exercită atribuţiile.Persoanele care au acces la datele cuprinse în evidenţa funcţiilor publice şi a funcţionarilor publici, precum şi la dosarul personal al funcţionarului public, au obligaţia, de a păstra confidenţialitatea datelor cu caracter personal. Pentru încălcarea acestor prevederi, persoanele respective răspund în condiţiile legii.
La acest capitol prevederile Legii nu sunt realizate pe deplin în practică. Direcţia politica de cadre din cadrul Cancelariei de Stat, la 27 mai, a prezentat rezultatele implementării Legii nr.158 din 04.07.2008 „Cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public” în perioada ianuarie – martie 2010. Raportul nominalizat este primul document al Cancelariei de Stat care reflectă realizările implementării noului cadru normativ în serviciul public, folosind statistici şi indicatori de monitorizare. Raportul include analiza managementului funcţiilor publice şi progresul atins în respectarea procedurilor de personal în autorităţile administraţiei publice centrale în ianuarie-martie 2010. Progresul în implementarea prevederilor noului cadru normativ în serviciul public se manifestă prin modernizarea politicii de personal în administraţia publică, conform bunelor practici ale Uniunii Europene. Astfel, pentru prima dată a început să fie efectuată evidenţa funcţiilor publice şi monitorizarea implementării procedurilor de personal în aparatele centrale ale organelor centrale de specialitate, care urmează a fi extinsă pentru toate autorităţile, concomitent cu introducerea SIA „Registrul funcţiilor publice şi al funcţionarilor publici”. Pînă la întroducerea acestui registru, serviciilor resurse umane din autorităţile administraţiei publice centrale şi locale li se pune în sarcină şi ca scop de a contribui la eficientizarea activităţii autorităţii administraţiei publice prin implementarea politicii şi procedurilor moderne în lucrul cu personalul, activînd ca subdiviziune interioară autonomă (direcţie, secţie sau serviciu), care se subordonează nemijlocit conducătorului autorităţii administraţiei publice conform prevederilor HG 724 din 13.06.2003 “Cu privire la serviciul resurse umane din cadrul autorităţii administraţiei publice centrale şi locale”.