Aspectele esenţiale ale societăţii informaţionale trebuie studiate în contextul
teoriei civilizaţiei.
Conceptul şi aspectele „societăţii informaţionale globale” se adresează tuturor componentelor sistemului supranaţional şi al organizării. Se ridică astfel o serie de probleme cum ar fi cele de identitate, de comunicare internaţională, organizaţii internaţionale, reţeaua mondială, procesul de migraţie, multiculturalismul şi gestionarea cunoştinţelor.
Conceptul de „societate informaţională durabilă” ridică multe probleme privitoare la mediu şi la resursele naturale în relaţie cu inovaţia socială şi planul de acţiune care determină cursul dezvoltării societăţii informaţionale prin furnizarea unor puncte de vedere privind durabilitatea.
„Siguranţa societăţii informaţionale” cuprinde o serie de probleme cum ar fi societatea care devine fragilă fiind astfel la mila tehnologiei. Societatea trebuie să ţină pasul cu dezvoltarea tehnologică fiind astfel într-o continuă provocare.
Expresia „societate informaţională orientată spre spaţiu” semnifică faptul că
dinamica şi orientarea activităţii pan-umane se îndreaptă din ce în ce mai mult dincolo de limitările globale. Istoria societăţii informaţionale se relaţionează cu cercetările spaţiale din moment ce începuturile sale coincide cu transmisiile prin satelit, o soluţie tehnologică importantă care generează apariţia societăţii informaţionale.
„Lumea electronică orwelliană versus digitalizarea ateniană” dezbate probleme precum direcţia pe care o au informaţiile în relaţie cu autoritatea şi cetăţenii. Se îndreaptă lumea spre un control aspru sau spre o democraţie digitală?
„Oraşele inteligente” exprimă rolul pe care l-a avut societatea informaţională asupra urbanizării.
„Corpus digitale” ridică probleme cum ar fi înregistrarea, arhivarea şi accesul la cunoştinţele umane.
Expresia „societatea informaţională creativă” se referă la răspândirea în masă a abilităţilor menite să furnizeze cunoştinţe.
Conceptul „societate post informaţională” apărută în ultimii ani propune numeroase caracteristici care să descrie trăsături ce depăşesc tehnologiile din prezentele instituţii, revoluţia biotehnologică, viziunea unei fuziuni a omului cu tehnologia în sistemele funcţionale.