Pin It

Democratia 

 1. Aparitia si evolutia istorica a democratiei politice
  Problema formei de guvernamant, amecanismelor detinerii si exercitarii ei, a principiilor si valorilor pe care aceasta se intemeiaza, a grupurilor si claselor sociale ce pot participa la actul conducerii sociale a constituit o tema permanenta de meditatie si disputa in gandirea si practica vietii sociale, ea fiind prezenta inca din antichitate. In aceste societati, in special in cea greceasca ateniana, disputele politice in jurul puterii privind detinerea si exercitarea ei au generat doua grupari social-politice distincte, aristocratia si democratia, precum si doua din cele mai importante forme de guvernamant ale acestei societati, aristocratica si democratica.
  Primele conceptii teoretice si practice in legatura cu democratia dateaza inca din antichitatea ateniana, de unde deriva si sensul etimologic al termenului demos-popor si kratos-putere, autoritate, adica detinerea si exercitarea puterii de catre popor. Sensul etimologic al democratiei, de guvernare a poporului de catre acesta, continutul sau social-politic, nu a fost acelasi in toate perioadele si societatile, el a cunoscut o evolutie continua in functie de formele si principiile in care acesta si-a gasit intruchiparea, de natura sistemului social, de valorile pe care acesta s-a intemeiat, de acceptiunea data notiunii de popor si insasi democratiei.
  O prima analiza teoretica despre democratie o realizeaza Aristotel in lucrarile sale Politica, Etica si Constitutiile. Dominat de ideea realizarii Binelui general, el asociaza guvernamantul cu Constitutia, considerandu-le lucruri identice, de aceea, spune el, este suficient sa cercetam cine si in folosul cui guverneaza, pentru a sti ce fel de guvernamant are statul respectiv si ce constitutie ii corespunde.
  In Politica, vorbind despre formele de guvernamant, Aristotel considera democratia o forma impura, fiind identica sau aceeasi cu demagogia. O asemenea apreciere a lui Aristotel asupra democratiei isi are explicatia in conceptia pe care o da notiunii de popor si cetatean. Pentru el notiunea de cetatean nu era echivalenta cu totalitatea locuitorilor adulti dintr-o comunitate sociala, ci ea se rezuma la proprietari, numai acestia puteau intruni calitatile de cetatean, iar poporul era format din cetatenii proprietari. Cetatenii proprietari bogati dau oligarhia, iar cei saraci demosul-democratia. De aici, si confuzia pe care o face Aristotel intre democratie-sinonima cu saracia sau demagogia si oligarhia cu bogatia. Iata cum rezuma el acest fapt: "Ceea ce distinge in mod esential democratia de oligarhie este saracia si bogatia; oriunde puterea este in mana bogatilor este oligarhie; oriunde puterea este in mana saracilor, este demagogie".1
  Fiind asimilata cu saracia si demagogia, democratia apare pentru Aristotel o forma de guvernamant impura sau corupta la fel ca tirania.
  Asa cum a fost conceputa si aplicata, democratia ateniana a avut o serie de limite, cum ar fi:
  -Ea era aplicata in cadrul unei comunitati mici-oras, cetate, rezumandu-se la Atena si zonele limitrofe. Sfera ei de manifestare, de cuprindere a fost mai mult teoretica decat practica, ea nefiind o forma de guvernamant a practicii politice. Democratia nu era un fenomen, un proces permanent, ci ea alterna cu formele totalitare, dictatoriale.
  -In actiunea ei practica, democratia ateniana se baza pe egalitatea reala a cetatenilor, data de proprietate, fiind conceputa si bazata pe proprietate. Ea avea o sfera relativ ingusta de cuprindere a vietii sociale, inclusiv a notiunii de popor, importante segmente ale acestuia, sclavi, femei, oameni liberi care efectuau munci fizice erau exclusi din cadrul sau si deci si de la exercitarea puterii;
  -Alegerea magistratilor, a celor ce urmau a exercita functiile publice se facea prin tragere la sorti, fapt ce ii diminuau din forta, capacitate, eficienta, intrucat unii din cei desemnati puteau sa nu aiba nici o inclinatie sau competenta in exercitarea functiilor, facand astfel din democratie o forma de guvernamant ineficienta, incapabila de a rezolva in cele mai bune conditii problematicile vietii sociale.
  Cu toate aceste limite, democratia sclavagista ateniana care a fost cea mai reprezentativa pentru aceasta perioada istorica, avea sa conserve principii de baza pentru conturarea democratiei moderne si a caror valabilitate s-a pastrat si astazi si nu pot lipsi din continutul acesteia, cum ar fi: egalitatea tuturor cetatenilor in exercitarea puterii; alegerea reprezentantilor puterii; posibilitatea revocarii acestora, etc.
  In feudalism, ca urmare a dominarii sale de absolutismul monarhic si de dogma teologica, democratia a cunoscut o perioada de regres. Ca forma de guvernamant si guvernare ea dispare, ceea ce se mentine fiind numai anumite elemente, aspecte de democratism, acestea fiind prezente in cadrul obstilor satesti sau a republicilor orasenesti. Nici sub aspect teoretic, democratia nu a cunoscut evolutii remarcabile in perioada feudala, abia in secolul al XVII-lea, odata cu descompunerea acestei formatiuni sociale si afirmarea reprezentantilor dreptului natural si a tezei contractualiste, cel putin conceptual, teoretic, democratia realizeaza progrese. Prin continutul laic al dreptului natural si promovarea conceptiei de egalitate intre oameni, a dreptului participarii tuturor cetatenilor la actele conducerii sociale, democratia cunostea o consolidare a continutului si a statutului sau.
  La randul sau, teoria contractualista, prin modul de concepere a constituirii statului- un contract incheiat intre cetateni si autoritate pe baza bunei intelegeri- dar mai ales prin posibilitatea si legitimitatea inlaturarii acestuia in cazul cand autoritatea nu-si indeplineste obligatiile contractuale, fapt ce echivala cu inlocuirea puterii, face ca democratia sa constituie deja o alternativa politica de guvernare, de impunere a ei de catre cetateni, de popor.
  Adevarata dezvoltare atat din perspectiva conceptual, teoretica, dar mai ales din perspectiva practicii politice, o va cunoaste democratia politica odata cu societatea moderna capitalista, cu elaboratele doctrinar politice ale acesteia, liberalismul, conservatorismul sau social-democratia. In noile conditii democratia este identificata cu principiul suveranitatii poporului, exprimata in dreptul sau de a desemna si controla guvernarea natiunii, care este realizata de pe principii si valori noi.
  O asemenea concepere a democratiei venea in intampinarea aspiratiilor si intereselor noii clase sociale burghezia, a conceptiilor acesteia de restructurare si reorganizare pe baze si principii noi, democratice a puterii si a vietii politice.

  2. Doctrina liberala si democratia politica
  Axata si centrata pe individ conceput ca proprietar si intreprinzator, pe om ca fiinta rationala, purtatoare si promotoare a propriilor sale aspiratii si interese, doctrina politica liberala a acordat o deosebita importanta problemei democratiei.
  Liberalismul a dat o noua viziune, conceptie asupra locului si rolului individului in societate, relatiei si a raportului sau cu politica, cu puterea. De aici, s-a nascut teza fundamentala a liberalismului "individul ca scop, politica ca mijloc". O asemenea teza voia sa exprime, pe de o parte, rolul rezervat politicii in societate, iar, pe de alta parte, sa marcheze ruptura radicala fata de conceptia feudala privind statutul individului in societate. Noul raport, pe care liberalismul il concepea, asigura relatiaindividului cu politica inteleasa ca putere si regim, reflecta, de fapt, esenta democratismului politic liberal in ceea ce priveste guvernarea.
  Nu individul trebuie sa se afle in slujba politicului, a puterii, ci invers, puterea trebuie sa fie un mijloc, un instrument care sa-l slujeasca, sa-l serveasca pe cetatean, sa-i creeze acel cadru social, economic, politic si juridic care sa-i permita realizarea propriilor sale scopuri si interese.
  Democratismul politic liberal pune in locul autoritatii traditionale si a privilegiilor feudale, individul cu interesele si aspiratiile sale, insotit de un larg sistem de drepturi si libertati cetatenesti, civile si politice.
  Principalul teoretician si fondator al democratismului politic liberal din perioada moderna franceza este Benjamin Constant (1767-1830). Intregul democratism politic liberal promovat de B. Constant are ca fundament Constitutia, ea este actul juridic suprem al oricarei societati, fundamenteaza, reglementeaza si orienteaza intreaga viata politica, a relatiilor dintre stat si indivizi.
  Principala preocupare a lui B. Constant a fost analiza libertatii individului, in stransa corelatie cu Constitutia: "nici o libertate fara Constitutie si nici o Constitutie fara libertate", sustinea B. Constant. Dupa parerea sa, afirmarea si extinderea libertatii in societatea moderna este conditionata de limitarea puterii etatice, fapt ce s-ar putea realiza prin opinia publica si accentuarea separarii puterilor in stat. In societatea moderna, libertatea individului este personala, civila si cetateneasca si consta in independenta acestuia fata de stat, fata de autoritate, afirma B. Constant.
  B. Constant a fost un adept al democratismului atenian, el sustine ca in societatea moderna drepturile si libertatile politice trebuie sa apartina cetateanului proprietar. Bazat pe ideea proprietatii, votul trebuie sa fie cenzitor, iar Parlamentul sa fie reprezentantul cetatenilor proprietari. Insasi participarea la viata politica a cetatenilor este conditionata de proprietate. In societate, dupa B. Constant in functie de proprietate se creaza doua categorii de cetateni: cei ce detin proprietate si care pot participa la viata politica, iar sfera drepturilor si libertatilor este larga, consistenta; cei ce nu detin proprietate si in consecinta nu pot participa la activitatea politica si implicit aria libertatilor si drepturilor este restransa. Aceasta situatie este normala si justificata intrucat proprietatea este cea care asigura cetateanului posibilitatea instructiei cunoasterii si de aici, competenta necesara participarii lor la viata social-politica.
  Un alt ideolog al democratismului politic liberal este Ch.Alexis Tocqueville. Domeniul democratismului politic, caruia i-a acordat o deosebita atentie Ch.Alexis Tocquiville, a fost cel al egalitatii, al legaturii ei cu libertatea, in conditiile societatii democratice dezvoltate. Pentru aceasta, el a luat ca model de studiu societatea nord-americana, unde, datorita conditiilor specifice in care s-a nascut aceasta comunitate, oamenii au fost de la bun inceput egali.
  Alaturi de libertate, egalitatea trebuie sa constituie un principiu fundamental al oricarei democratii. Dupa opinia sa, egalitatea trebuie sa cuprinda: egalitatea in fata legii, egalitatea politica, egalitatea de conditii. "Egalitatea -spune Ch.Alexis Tocqueville- este proprie fiecarui individ dar extinsa la nivelul natiunii, ea devine dogma suveranitatii poporului."2
  Un loc si rol aparte a avut in cadrul democratismului politic liberal puterea etatica. Din dorinta de nu impieta sau ingreuna initiativa cetatenilor, de a-i asigura posibilitatea de actiune si miscare, democratismul liberal a conferit puterii etatice un rol-status minimal in relatiile sale cu societatea civila si politica, cu subiectii sociali. Acest rol a constat in a asigura acel cadru social, economic, juridic si politic necesar desfasurarii activitatii societale, fara a-l stanjeni pe individ.
  Toti fondatorii liberalismului au vazut in cresterea puterii etatice principalul pericol al democratismului politic. Asa de exemplu, J. Bentham, desi vede necesitatea si utilitatea statului in societate, rolul acestuia este limitat la apararea persoanei si societatii, fara insa ca aceasta sa impieteze initiativa individului sau sa-l constranga.
  O pozitie apropiata in privinta rolului puterii etatice o are Ch. A. de Tocqueville. De teama despotismului, a dictaturii, el se opune cresterii rolului puterii etatice. Cel mai bine a sintetizat pozitia liberalismului fata de puterea etatica Serge Christophe Koln "liberalii sunt cei mai extremisti in antietatism si antisector public".3
  Forma de guvernamant sustinuta si promovata de liberalism a constituit si ea o nota distincta a democratismului politic liberal. Adversar al absolutismului si despotismului, paradigma liberala s-a pronuntat pentru monarhie constitutionala sau republica constitutionala, spre aceasta din urma inclina cea mai mare parte a burgheziei, intrucat ea era mult mai in masura sa asigure libertatea servindu-se de Constitutie si se apropia mult mai mult de conceptiile privind democratismul politic.

  3. Doctrina politica conservatoare si democratia politica
  Desi conservatorismul nu poate fi acuzat de lipsa de democratie, fata de liberalism, luat ca doctrina de referinta, aceasta paradigma da o alta intelegere si interpretare conceptului de democratie, continutului ei, modului de exprimare in practica, scopului si utilitatii sale sociale.
  In teoria si practica conservatoare, democratia nu este perceputa ca o participare larga si activa a intregului popor, ci sub diferite pretexte, ea este redusa la segmentul aristocratic-burghez, la elita societatii.
  Democratia, in sensul larg de fenomen social-politic, este privita ca o institutie superficiala, incapabila sa asigure obiectivitatea promovarii intereselor tuturor indivizilor si grupurilor sociale. In locul democratiei, inteleasa ca putere a poporului, este promovata democratia elitelor, unde calitatea si capacitatea intelectuala a acestora are rol hotarator in conducerea societatii.
  O asemenea abordare a democratiei nu este intamplatoare, ea trebuie conectata cu conceptia naturalist-divina pe care conservatorismul o da puterii, independenta ei fata de vointa umana si in consecinta a caracterului ei absolut.
  Daca in doctrina liberala oamenii sunt considerati liberi si egali prin nastere si dispun de drepturi si libertati social-politice, in conceptia conservatoare oamenii sunt inegali, au inzestrari naturale specifice si diferentiate. Societatea conservatoare este conceputa si structurata pe principiile inegalitatii sociale a oamenilor si claselor sociale, a prezentei in cadrul acestora a unui grup de elita inzestrat cu capacitate intelectuala de exceptie, de a conduce. Numai aceasta elita naturala este in masura sa imbine regulile traditiei, ale mostenirii trecutului cu datele concrete ale prezentului si singura capabila sa asigure stabilitatea societatii, conducerea ferma si autoritara a ei.
  Democratismul politic conservator da o alta intelegere relatiei dintre individ-stat-societate. In gandirea si practica liberala in cadrul acestei relatii, primatul il are individul, in schimb in reflexiile filosofice-politice ale conservatorismului si in practica sociala, nu individul constituie punctul de atractie, dimpotriva, individul este "topit" in cadrul acesteia, subordonat colectivitatii si autoritatii. Omul, individul este dependent de societate, careia ii datoreaza aproape totul si il sustine in toate imprejurarile.
  Statul in raport cu individul este un organism generat de legi proprii, independent de vointa oamenilor. El imbratiseaza toate activitatile si interesele individului, fiind "punctul de sustinere al tuturor nevoilor reale fizice si morale", asa cum preciza Adam Muller.
  Prin urmare, individul nu este independent in relatia sa cu statul, nici macar cu actiunile si conduita sa, deoarece si acestea ii sunt impuse de statutul social pe care il confera traditia.
  In democratismul conservator regula majoritatii nu are nici o valoare politica sau programatica, ea se rezuma la democratismul elitist de sorginte aristocratic burgheza. Modelul de societate propus de conservatori este unul static, limitat din punct de vedere participativ, unul care priveste inapoi si se refugiaza in valorile si normele trecutului. In What is Conservatorism, S. Possany formuleaza clar sensul social al conservatorismului "Teza centrala a conservatorismului consta in aceea ca inainte de a construi ceva nou, valoarea creata trebuie conservata".4
  Unul din teoreticienii conservatorismului, Ralph Adams Cram incercand sa gaseasca modele optime de organizare sociala si politica, ajunge la concluzia ca democratia ar fi incapabila sa constituie ea insasi un asemenea model, ca atata timp cat societatea este fundamentata pe inegalitate sociala, nici nu ar fi posibila si necesara o participare a tuturor indivizilor la actul conducerii, solutia preconizata fiind: puterea sa apartina aristocratiei "naturale".
  In practica politica conceptia mai rigida, mai limitata a democratiei politice conservatoare si-a gasit expresie in sustinerea unor regimuri politice mai autoritare, a unor forme de guvernamant care au oscilat intre monarhie, monarhii constitutionale, pana la republici parlamentare, constitutionale si prezidentiale, unele dintre acestea imbracand chiar forme "forte".

  4. Doctrina social-democrata si democratia politica
  O alta conceptie despre democratie relativ diferita de cea liberala si mai ales conservatoare este cea promovata de social-democratia europeana. Aceasta orientare concepe democratia intr-o stransa unitate intre laturile sale esentiale, libertate, egalitate, protectie sociala si putere. Obiectivul principal al acestei doctrine este realizarea echitatii si dreptatii sociale, apropierea conditiilor de viata intre toti membrii societatii. Includerea in baza sa doctrinara si in practica social-politica a protectiei sociale, constituie trasatura distincta a social-democratiei, un principal element de departajare a acestui elaborat fata de celalalte paradigme doctrinare si ideologice contemporane. Protectia sociala a devenit in cadrul social-democratiei axul sau central de sprijin si actiune, elementul fundamental al acestei paradigme, fapt ce a propulsat-o in universul doctrinar contemporan. Ea a devenit astazi, in cea mai mare parte a tarilor din Europa apuseana si nordica doctrina de guvernare, de fundamentare a democratismului politic.

  5. Doctrinele nedemocratice si democratia politica
  O cu totul alta intelegere teoretica si realizare in practica sociala au dat-o democratiei politice elaboratele si paradigmele doctrinare nedemocratice, dictatoriale, asa cum este cazul fascismului, neofascismului sau a doctrinei comuniste de sorginte marxista. In esenta, aceste elaborate nu tin cont de vointa si interesele cetateanului, au ca fundament statul totalitar, principiul separatiei puterilor in stat fie nu se aplica, fie aplicarea sa este formala, are loc limitarea sau suspendarea drepturilor si libertatilor cetatenesti, lipseste pluralismul si pluripartidismul politic ideologic si opozitia politica, in procesul guvernarii se folosesc metode si mijloace de la cele legale pana la cele ilegale bazate pe forta, violenta, constrangere fizica, psihica, teroare si frica.
  Regimul fascist a constituit cea mai drastica limitare a democratiei in general, a celei politice in mod deosebit. Pentru intreg fascismul, forta, teroarea, violenta sub toate formele sale fizica, psihica sau politica a constituit metoda de impunere a propriilor sale scopuri si interese. Organismele si institutiile politice democratice, partidele politice si-au incetat activitatea, opozitia politica a fost lichidata. In centrul vietii politice a fost impus cultul personalitatii Fuhrerului. Pentru fascism, Fuhrerul, Ducele personifica insasi puterea. El este deasupra statului, a legii, este forma vie si concreta a ideii de drept. Fiind reprezentantul ales, predestinat al rasei superioare, actiunile intreprinse si legile emise de acesta sunt deasupra oricarei discutii si nu au nevoie de justificare. Propria sa vointa este in acelasi timp vointa poporului. Conducatorul fascist este identificat cu insasi poporul, acesta este totul, fara el poporul nu exista.
  O limitare si o restrangere considerabila a cunoscut democratia in cadrul regimului si a doctrinei comuniste. Pentru a-si legitima existenta si a da impresia de democratism, regimurile comuniste au creat teoretic-propagandistic asa numita democratie populara pentru inceput si apoi cea socialista. In practica, acestea nu au avut nici o acoperire, au fost formale, fara nici un suport material economic sau politic. In realitate au fost o incalcare flagranta a drepturilor si libertatilor cetatenesti, o abdicare deschisa de la principiile si valorile democratismului. Societatea civila si politica a fost lichidata, sau ceea ce a ramas din ea a fost subordonata puterii, partidului unic de esenta comunista.
  Superioritatea democratiei socialiste ar rezida din dictatura proletariatului care ar reprezenta si promova interesele celor ce muncesc, a majoritatii. In fapt si in practica sociala, democratia promovata de regimul comunist este formala, propagandistica, ea nu este rezultatul, produsul vointei maselor si nici a intereselor acestora. Statul de drept dispare, locul lui este luat de statul bazat pe forta, pe dictatura partidului unic, de esenta comunista.
  In unele societati comuniste, printre care si Romania, a fost promovat cultul personalitatii, al conducatorului partidului comunist, fapt ce va limita si restrange si mai mult continutul si sfera democratismului sau ceea ce mai ramasese din aceasta.
  In numele dictaturii proletariatului, a democratiei s-au facut numeroase crime, abuzuri, nedreptati.
  Regimurile politice fasciste si democratia promovata de acestea au fost infirmate de istorie si eliminate. O soarta asemanatoare o au regimurile si democratia socialista, care au disparut din societatile europene, iar in celalalte se afla intr-o profunda restructurare.

  6. Principiile si valorile democratiei politice
  Existenta si functionalitatea unei vieti politice democratice impune cu necesitate respectarea unor principii si valori de baza, fara de care democratia nu poate fi conceputa.
  1.Statul, ca element important al oricarui sistem politic, trebuie sa se bazeze si sa functioneze pe lege, adica sa fie un stat de drept.
  O caracteristica esentiala a statului de drept o constituie pluralismul si pluripartidismul politic si ideologic. Fara prezenta pluralismului, exprimat prin partidele de opozitie, nu poate fi vorba de o democratie autentica, reala. Numai in aceste conditii este posibila pluritatea de opinii, de alternative politice, un control eficientasupra guvernantilor. Raymond Aron considera ca regimurile cu mai multe partide politice asigura "exercitarea legala a puterii".
  Regimurile monopartidiste sunt incompatibile cu insasi notiunea de democratie politica,cu lupta democratica pentru putere, cu alternanta la puetere, fapt probat din plin de sistemul politic comunist . Referindu-se la acest aspect, R. Aron aprecia: "Cand un partid si numai unul singur are monopolul activitatii politice, statul este inseparabil legat de el. Intr-un regim de partide multiple ca in Occident... Statul este neutru prin faptul ca tolereaza o pluritate de partide"5.
  2.Constitutia trebuie sa fie temeiul, fundamentul oricarui regim democratic, legea sa fundamentala. In ea trebuie inscrise si garantate drepturile si libertatile cetatenesti, principiile detinerii si exercitarii puterii, printre care la loc de frunte trebuie sa figureze principiul separatiei acesteia, a eligibilitatii si reprezentativitatii organelor si reprezentantilor acestora, a egalitatii cetatenilor indiferent de sex, rasa, religie, apartenenta etnica sau stare sociala.
  3.Democratia trebuie sa fie larga, activa si participativa, sa cuprinda toate domeniile si segmentele vietii sociale, atat la nivelul macro cat si micro-social. Ea exprima situatia individului in societate, drepturile si libertatile de care acesta se bucura in mod real, conditiile care-i sunt create pentru participarea sa la conducerea societatii. Democratia este un "mod de viata", o totalitate de valori morale, un ideal care vizeaza participarea fiecarui cetatean la organizarea si conducerea societatii. Referindu-se la democratie, la impactul ei cu cetatenii, G. Burdeau opineaza:"Democratia este astazi o filosofie, un mod de a trai, o religie si, in chip aproape accesoriu o forma de guvernamant, o semnificatie atat de bogata ii vine atat din ceea ce este ea in mod efectiv, cat si din ideea pe care si-o fac oamenii despre ea cand investesc in democratie speranta lor intr-o viata mai buna"6. Adevarata democratie este aceea care proclama omul ca valoare suprema a actiunii si civilizatiei, face totul pentru realizarea aspiratiilor si intereselor sale.
  4.Toate organismele si institutiile puterii atat cele locale, cat si centrale, trebuie sa intruneasca vointa si adeziunea cetatenilor, sa le reprezinte si sa le promoveze interesele si aspiratiile. La randul lor, cei alesi trebuie sa fie responsabili in fata celor ce i-au delegat, iar in cazul in care acestea nu-si indeplinesc obligatiile asumate, cetatenii sa aiba posibilitatea de a-i revoca.
  5.Mijloacele de informare, mass-media cu rol major in formarea si orientarea constiintei civice si politice a cetatenilor, trebuie sa se afle intr-o stare de absoluta independenta si obiectivitate fata de putere, de societate.
  Democratia nu poate fi abordata in mod abstract, in afara relatiilor sociale reale. Ea este produsul unui ansamblu de conditii, de valori si principii fara de care nu poate fi analizata si inteleasa, cum ar fi:
  - natura sistemului social-politic. Din acest punct de vedere democratia, in acceptiuneacea mai generala, este o forma de organizare a relatiilor politice, fiind legata, direct sau indirect, de puterea politica;
  - nivelul dezvoltarii vietii materiale si spirituale;
  - capacitatea fortelor politice de a determina dezvoltarea democratica a societatii;
  - nivelul constiintei si culturii politice.
  Astazi, mai mult ca oricand, se poate afirma ca nu exista state si popoare care sa nu fie preocupate, intr-un fel sau altul, de problema democratiei.
  Practica vietii social-politice trecute si prezente, dovedeste ca democratia a fost si este forma de guvernamant, de organizare si conducere a societatii cea mai dorita si acceptata de oameni, de cele mai multe comunitati sociale, singura capabila sa exprime si sa promoveze esenta umana, sa o apere si sa-i asigure realizarea, implinirea idealurilor si intereselor sale.

  Note bibliografice:
  1. Aristotel, Politica, III V, Editura Antet, 1996, p. 7.
  2. Charles Alexis Tocqueville, Despre democratie in America, Editura Humanitas, Bucuresti, 1992, p. 414.
  3. S.G. Kolm, Le contract social liberal, Philosophie et pratique de liberalisme, Presse Universitaries de France, Paris, 1985, p. 35.
  4. Russell A. Kirk, The conservative mind, From Burke to Elliot, Chicago, Ed.III, 1968,