O unitate administrativ-teritoriala este o portiune dintr-o tara sau dintr-o regiune, creata de stat si delimitata in scopul administrarii, prin care acesta urmareste sa poata conduce si guverna societatea, sa gestioneze si sa trateze interesele locale si teritoriale. “Pentru a fi controlat, orice teritoriu trebuie divizat”,
divizarea fiind o caracteristica a exercitiului de putere. Raporturile ce se constituie intre elementele sistemului statal, formatiunile statale sau unitatile administrativ-teritoriale[1] difera de la o tara la alta in functie de structura de stat, si deci, si unitatile administrativ teritoriale, care pot fi : judete, comune, regiuni, municipii, provincii etc.
Organizarea administrativ-teritoriala a unei tari, infaptuita prin lege, reprezinta un element important de suprastructura, determinand constituirea sistemului administratiei statului si subsistemelor lui locale; incadreaza, din punct de vedere teritorial, viata politica si are rolul de a organiza viata economica si sociala a unei natiuni.
Unitatile administrativ-teritoriale detin 3 caracteristici :
- Au personalitate juridica;
- Detin propriile responsabilitati, concepute de catre Parlament;
- Au putere de decizie, exercitata prin intermediul organelor locale alese de catre puterea centrala sau alese prin vot de catre corpul electoral local.
[1] Alina Profiroiu, Stiinta administrativa, Bucuresti, 2007, p. 109