Pin It

In acest moment, in Spania exista 50 de provincii, dotate cu personalitate juridica, formate din grupari de comune si diviziuni teritoriale pentru o mai buna organizare si administrare a activitatilor de stat. Provinciile au un statut special, intrucat Constitutia spaniola le stabileste acestora rolul de circumscriptie electorala pentru numirea deputatilor si senatorilor.

            Administrarea si guvernarea provinciilor, precum si prestarea de servicii cetatenilor este incredintata Deputatiilor (Diputación), dar in ultimul timp acestea au pierdut teren in fata Administratiei Autonome provinciale , administrate de catre consilieri si alte colectivitati cu caracter reprezentativ.

Numărul de deputati din fiecare sesiune depinde de numarul de locuitori ai provinciei si este stabilita prin lege (articolul 204 din Legea organică 5/1985 din 19 iunie, Sistemul General electoral).

 

            Serviciile si utilitatile publice sunt in marea lor majoritate in  responsabilitatea comunitatilor locale, care detin un grad mare de autonomie, forma cea mai frecvent intalnita fiind parteneriatul public privat.