Controlul administrativ intern se realizeaza de catre conducatorul sau functionarii de decizie asupra unor diviziuni structurale ori functionari inferiori din in- I tenorul aceleiasi autoritati administrative.
Controlul intern poate avea un caracter general sau unul specializat. 1 Controlul intern general, mentioneaza prof Ilie lovanas, este o consecinta I a subordonarii ierarhice din interiorul organului administrativ, iar functionarul i ierarhic superior are drept de control asupra intregii activitati a functionarilor I inferiori. Este general pentru ca se exercita atat asupra actelor, cat si asupra 1 faptelor subordonatilor si urmareste atat legalitatea, cat si oportunitatea ma- 1 surilor luate de acestia .
I Obiectivele controlului intern general, pornind de la faptul ca este un control latat de legalitate, cat si de oportunitate a activitatii subordonatilor, sunt urmatoarele:
verificarea modului de utilizare a mijloacelor materiale si financiare de care dispune organul respectiv;
- verificarea tuturor formelor concrete de activitate (juridice si nejuridice);
- verificarea modului de exercitare a competentei legale;
- verificarea personalului in ceea ce priveste diferitele insusiri pe care trebuie sa le aiba pentru a putea fi folosit in actiunea organelor administratiei publice;
verificarea activitatii si a relatiilor cu publicul; «V • solutionarea in termen a petitiilor cetatenilor,
Procedura de realizare a controlului intern general nu este reglementata r intr-un act normativ distinct, dar este continuta in actele normative de organizare 1 si functionare a organelor administratiei publice si in actele normative de sanctio- I nare administrativa, constituind, astfel, un atribut .(un drept si o obligatie) al func- I tiei de conducere. Competenta controlului intern general revine numai celor care | detin functii de conducere din sistemul ierarhic al organului administratiei publice. I Controlul intern poarta un caracter permanent si se poate realiza fie din oficiu, I fie la cererea sau la sesizarea unei persoane fizice sau juridice. Acestea din urma I sint numite recurs gratios.
Controlul intern administrativ specializat, mentioneaza prof. M .Preda, este ; exercitat de anumite persoane sau compartimente, fata de care cel controlat nu se ! afla in raport de subordonare ierarhica,17 Controlul intern specializat este, de re- LJBljJ® contrx^fma^
Controlul financiar intern preventiv revine conducatorilor compartimentelor financiar-contabile sau altor persoane insarcinate cu exercitarea controlului finan¬ciar preventiv din ministere si alte organe centrale de stat, respectiv din cadrul ad¬ministratiei publice locale si institutiilor subordonate lor.
Controlul intern de gestiune consta in verificarea concreta a bunurilor si valo¬rilor existente de fond, comparativ cu evidentele scrise primare tehnic-operative si contabile, efectuandu-se periodic, in totalitate sau prin sondaj.
Controlul administrativ intern este efectuat de catre conducatorul organului
J administrativ ori de catre conducatorii de subdiviziuni, care pot lua si masuri re¬spective in cazul constatarii anumitor deficiente in activitatea subordonatilor. Din- tre aceste masuri putem mentiona:
¦ anularea ori suspendarea actelor functionarilor subordonati;
¦ functionarul superior poate da dispozitii obligatorii subordonatilor controlati;
¦ schimbarea atributiilor diferitilor functionari, precum si a responsabilitatilor acestora;
V t aplicarea de sanctiuni disciplinare, daca este cazul.
Reiesind din obiectivele generale ale controlului, expuse anterior, drept consecinte ale actului de control pot fi si aplicarea masurilor de stimulare morala sau I materiala a functionarilor subordonati care dau dovada de o atitudine exemplara f fata de indeplinirea atributiilor de serviciu, precum si propagarea, prin diferite ma- I suri, a practicii pozitive.