Legislatia Republicii Moldova prevedea initial (1990) alegerea Presedintelui Republicii de catre Parlament. Mai apoi, conform Legii din 18 septembrie 1991 cu privire la alegerea Presedintelui Republicii Moldova si, ulterior, a Codului electoral din 21 noiembrie 1997, a fost stabilit sufra¬giul universal direct.
Aceeasi modalitate de desemnare a Presedintelui Republicii prevede si Constitutia din 29 iulie 1994. Astfel, conform articolului 78 al Constitutiei, "Presedintele Republicii Moldova este ales prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat".
Conform Constitutiei Republicii Moldova cu modificarile si com-pletarile din 5 iulie 2000, Presedintele Republicii Moldova este ales de Parlament prin vot secret.
Cine poate candida la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova? Poate fi ales Preşedinte al Republicii Moldova cetăţeanul cu drept de vot care are 40 de ani împliniţi, a locuit sau locuieşte permanent pe teritoriul Republicii Moldova nu mai puţin de 10 ani şi posedă limba de stat (articolul 78 alineatul (2) din Constituţie).
Cum se alege Preşedintele Republicii Moldova?
Preşedintele Republicii Moldova este ales de Parlament prin vot secret. Este ales candidatul care a obţinut votul a trei cincimi din numărul deputaţilor aleşi.
Dacă nici un candidat nu a întrunit numărul necesar de voturi, se organizează al doilea tur de scrutin între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului descrescător de voturi obţinute în primul tur. Dacă şi în turul al doilea nici un candidat nu va întruni numărul necesar de voturi, se organizează alegeri repetate. Dacă şi după alegerile repetate Preşedintele Republicii Moldova nu va fi ales, Preşedintele în exerciţiu dizolvă Parlamentul şi stabileşte data alegerilor în noul Parlament.
Procedura de alegere a Preşedintelui Republicii Moldova este stabilită prin lege organică (articolul 78 din Constituţie).
Rezultatul alegerilor pentru functia de Presedinte al Republicii Moldova este validat de Curtea Constitutionala (art.79(l) al Constitutiei).
Tinem sa atragem atentia, ca organismul care valideaza alegerea Presedintelui nu este in drept sa se pronunte decit in ceea ce priveste lega¬litatea operatiunilor electorale. Curtea Constitutionala nu declara ales pe candidatul care a obtinut cele mai multe voturi, ci doar confirma rezulta¬tele sufragiului.
Instalarea in functie a Presedintelui nou-ales al republicii se efectu-eaza in cadrul sedintei solemne a Parlamentului, condusa de Presedintele Parlamentului. Presedintele republicii depune juramintul prevazut de Constitutie in fata Parlamentului si a Curtii Constitutionale cel tirziu la 45 de zile dupa alegeri.
Durata mandatului Articolul 80 al Constitutiei prevede aspectele principale referitoare la durata mandatului Presedintelui:
- mandatul Presedintelui Republicii Moldova dureaza 4 ani si se exercita de la data depunerii juramintului (art. 80 (1));
- nici o persoana nu poate indeplini functia de Presedinte al Republicii Moldova decit pentru cel mult doua mandate consecutive (art.78, p.4));
- Presedintele Republicii Moldova isi exercita mandatul pina la depu-nerea juramintului de catre Presedintele nou-ales (art. 80 (2));
- mandatul Presedintelui Republicii Moldova poate fi prelungit prin lege organica, in caz de razboi sau de catastrofa (art.80 (3)). Este clar ca atit starea de razboi, cit si catastrofa sint de natura a impiedica organizarea de alegeri prezidentiale. Se intelege ca dupa incetarea starii de razboi si a efectelor catastrofei se vor organiza noi alegeri prezidentiale. -