Functionarul public , gartie raportului juridic la care este parte , dispune de o totalitate de obligatii si drepturi , indatoriri si chiar restrictii . Drepturile si obligatiile functinarului public constituie o unitate si , practice , nu exista independent unele de altele .
In calitate de subiect al raportului juridic de functie , care este reglementat de normele drptului administrativ , functionarul public este titular de drepturi , care ii sin necesare in vederea exercitarii atributiilor functiei respective . Valorificindu-si drepturile , functionarul public , de fapt , actioneaza in scopul realizarii puterii publice , iar actele pe care le intocmeste poarta un character obligatoriu pentru cei pe care ii vizeaza .
Drepturile acordate functionarilor publici constituie un mijloc prin care autoritatile si institutiile publice isi realizeaza sarcinile . In fond , materializarea acestor drepturi , prin exercitarea lor , constituie o indatorire pentru ei .
Functionarul public trebuie sa beneficieze de drepturile de functie numai in scopul pentru care i-au fost acordate , anume realizarea interesului general si in nici un caz in interes personal .
Un factor important la acest capitol este faptul ca functionarului public , in vederea investirilor pe care le comporta in exercitarea functiei , trebuie a I se recunoasca dreptul la exercitarea functiei sale si acest drept trebuie privit atit in raport cu acei carora li se adreseaza functia publica , cit si in raport cu administratia publica . Fiind un intermediar legal , rezulta ca acesta necesita stabilitate si inomavibilitate . Dreptul la stabilitate este dreptul asigurat de stat functionarului public . Aceasta inseamna ca , fiind numit in mod legal , acesta nu va fi suspendat sau revocat decit pentru anumite motive intemeiate legal .
Functionarul public dispune de drepturi care sint in legatura cu profesiasia si de drepturi care sint personale , unele au character general iar altele au character special .
Functionarul public , in vederea atributiilor de serviciu ce ii revin , dispune de drepturi speciale , garantate de Legea serviciului public si anume : sa examineze problemele si sa ia decizii in limitele imputernicirilor sale ; sa solitice , in limitele competentei sale , si sa primeasca de la alte autoritati publice , precum si de la personae fizice si juridice , indifferent de tipul de proprietate si forma juridica de organizare a lor , informatia necesara : sa isi perfectioneze pregatirea profesionala : sa avanseze in serviciul corespunzator pregatirii lui profesionale , capacitatilor intelectuale , rezultatelor atestarii , constiinciozitatii in exercitarea atributiilor , in cazul in care participa la concurs pentru ocuparea functiilor vacante de rang superior ; sa isi cunoasca drepturile si obligatiile de serviciu ; sa fie remunerate conform functiei , pregatirii profesionale si experientei sale de munca ; sa se asocieze prin sindicate si sa participe la activitatea lor in afara orelor de program ; sa beneficieze de protectie juridica , in corespundere cu statutul sau .
Un drept al functionarilor publici , mentionat deja , este dreptul de a pretinde la promovarea lor in functii superioare in ierarhia autoritatilor si institutiilor publice in care isi desfasoara activitatea sau in altele . Promovarea are loc pe baza competentei si contributiei aduse la activitatea institutiilor administratiei publice .
Dreptul la protectia din partea legii constituie un dret important pe care il au functionarii AP in exercitatrea atributiilor si competentelor de serviciu .
Functionarii publici au , in conditiile legii , dreptul la opinie . Acest drept decurge din libertaetea fundamentala a oricarui cetatean la constiinta si la exprimare , prevazute de Constitie .
Dreptul la opinie insa trebuie perceput in sensul ca se garanteza functionarului public acest drept cu unele limitari determinate de specificitatea activitatii desfasurate . Acest drept urmeaza sa fie interpretat in sensul dispozitiilor conforn carora cariera functionarului public nu poate fi afectata in nici un fel pentru opiniile exprimate , pentru actele si pozitia sa in cursul unei campanii electorale , al exercitarii unui mandet elecctiv intr-un organ consultativ . Realizarea dreptului de opinie nu trebuie sa influienteze insa comportamentul functionarilor publici in modul de realizare a sarcinilor care le-au fost repartizate , in functie de atributiile functiei detinute .
Dreptul la asociere sindicala constituie un alt drept al functionarilor publici care include in sine anumite restrictii pentru unele categorii de functionari .
Dreptul la greva este un drept care se realizeaza in colectiv . In Germania, Belgia sau Danemarca drptul la greva este interzis tuturor functionarilor publici .
Un alt drept al functionarilor publici este acela de a li se restitui cheltuielile de transport si cazare si de a li se plati diurna , ca indemnizatie pentru cheltuielile de intretinere si pentru deplasarile ce le efctuiaza in interes de serviciu in conditiile prevazute de lege . Desigur , acest drept poate gfi realizat si prin acordarea unei chenzine in vederea indeplinirii misiunii .
Pentru rezultatele deosebite obtinute in activitatea desfasurata , functionarul administratiei publice poate primi un salariu de merit , aplicat la salariul de baza . Functionarii publici au dreptul la spor de vechime in munca , spor de stabilitate , iar acolo unde este cazul si de alte sporuri , cum sunt :spor de munca in timpul noptii , spor de periclitate si alte sporuri stabilite potrivit legii .
De asemenea , functionarii publici au dreptul la concadiul de odihna annual , concedii medicale , iar femeile si la concedii de maternitate si pentru crestrea si ingrijirea copilului platite .
Despre aceste drepturi putem spune ca sunt niste reglementari legale intilnite in Legea cu privire la Serviciul public si desigur in Codul Muncii .
Reesind din cele mentionate anterior cu siguranta putem conchide faptul ca ansamblul drepturilor si obligatiilor functionarilor publici reprezinta chiar si ansamblul indispensabilitatilor pentru efectuarea serviciului public .
Prin urmare drepturile functionarilor publici constituie un garant al respectarii legalitatii si activitatii desfasurate in cadrul srviciul public .
Modul si conditiile in care se respecta aceste drepturi ramine doar de analizat reesind din toate relitatile sociale existente in Republica Moldova , deorece este bine cunoscut faptul ca la etapa actuala ne intilnim fregvent cu asemenea divergente la acest capitol .