Activitatea organelor administraţiei publice se traduce, în primul rând în acte juridice care reglementează raporturi sociale ce dau naştere, modifică sau sting drepturi sau obligaţii. Pe lângă aceasta, activitatea organelor administraţiei publice se mai realizează şi prin operaţiuni administrative sau prin simple fapte materiale.
Multitudinea sarcinilor pe care le îndeplinesc organele administraţiei publice determină folosirea unor tipuri diferite de acte juridice, de la actele normative ale organelor administraţiei superioare până la actele cu caracter individual ale organelor inferioare. Astfel, unele drepturi şi obligaţii create de organele administraţiei publice pot să ia naştere pe baza actelor cu caracter de largă generalitate cum sunt hotărâri ale Guvernului care sunt aplicabile pe întreg teritoriul ţârii. în toate domeniile de activitate ale statului şi faţă de toţi: organe de stat, organizaţii nestatale, cetăţeni.
Alte acte ale administraţiei publice au caracter de generalitate mai restrâns, cum sunt, de exemplu, ordinele şi instrucţiunile ministerelor care reglementează doar într-un singur domeniu sau ramură de activitate.
Alte acte ale organelor administraţiei publice au un caracter de generalitate şi mai restrâns, fiind aplicabile numai pe o porţiune mai mare sau mai mică din teritoriul statului, adică într-o singură unitate administrativ teritorială.
De asemenea, efecte juridice sunt create de organele administraţiei publice pe baza unor acte juridice aplicate într-o sferă mai restrânsă, prin reglementarea numai faţă de unele sau altele dintre aceste subiecte (de exemplu, numai faţă de unele organe ale administraţiei publice şi chiar numai în interiorul organului administrativ respectiv). Dacă activitatea prin acte cu caracter normativ a organelor administraţiei iice îmbracă, aşa cum am arătat, o atât de mare varietate de forme juridice, mult mai variate sunt formele de activitate prin acte individuale, începând de cele care nasc, modifică sau sting raporturi de drept administrativ şi alte raporturi juridice în mod unilateral (ca de exemplu: anulări, modificări sau suspendări de acte juridice, ordine adresate unor organe ale administraţiei publice sau funcţionari, acte de aplicare de sancţiuni disciplinare, ordine de repartiţie a spaţiului locativ, autentificări şi confiscări de acte juridice etc.) sau in mod bi sau plurilateral (încheieri sau desfaceri de contracte de muncă,contracte civile de toate felurile etc.).
Aceste forme de activitate ale organelor administraţiei publice sunt necesare acestor organe pentru realizarea activităţii lor principale care este administraţia publică.
Dar, organele administraţiei publice, având competenţa materială şi teritorială atât de diversă, săvârşesc în executarea legii şi a celorlalte acte ce emană de la toate organele statului şi uneori şi a actelor ce emană de la alte subiecte de drept, o varietate infinită de operaţiuni materiale, începând de la cele care se încadrează în ceea ce numim operaţiuni administrative (statistici, procese -verbale, avize, rapoarte, expertize) şi terminând cu simple operaţiuni materiale care se situează în afara faptului administrativ (operaţiuni de clasare şi păstrare de înscrisuri, unele evidenţe de bunuri, efectuări de studii etc.)