Este necesara studierea fenomenelor care se petrec in cadrul sistemului politic si a celor care au loc in cadrul opiniei publice.
Admiterea cu titlu de ipoteza care trebuie verificata a faptului ca in societate exista o pluritate de actori, situatii si probleme.
Exista trei atitudini ale acestei abordari:
- Punerea in evidenta a probl si actorilor dar fara a explica in mod suficient geneza actiunii publice, motivul pentru care se produc anumite evenimente. Schitarea cadrului istoric sau contextual in care se va derula interventia guv.
- O atentie aproape exclusiva acordata luarii deciziilor.
- Pierderea capacitatii de a demonstra de ce un anumit aspect al unei decizii si nu un altul s-a impus in cele din urma. Analistul se straduieste sa explice in ce masura o PP este un rezultat, efectul depinzand de cauzele care tin de o alta ordine a lucrurilor.
Modele de aparitie a PP:
- Aparitia PP, plecand de la cerere. Sursa PP este reprezentata de nevoile oamenilor, probleme unui anumit sector, ale unei zone sau ale unei colectivitati locale. Atunci cand amploarea lor creste, aceste nevoi si probl exprimate sunt receptate de pers calificate, de intermediari politici care vor face presiuni asupra autoritatilor publice competente.
- modele de aparitie a pp
Volumul cererilor ascultate si gradul lor de bruiere depind de o serie de factori:
- presiunile diferitelor grupuri de actori asupra deciziilor politice. Cu cat acestea sunt mai importante dpdv numeric, cu atat ele vor avea posibilitatea mai mare de a fi ascultate.
- Diferentele existente intre capacitatile de analiza si influenta ale diferitilor intermediari sau antreprenori politici. Anumite persoane sau grupuri sunt percepute de decidentii politici ca fiind purtatori de opinie.
- Sensibilitatile de perceptie diferite ale actorilor publici. Fiecare actor public are tendinta de a percepe numai acele fenomene care corespund cel mai bine cadrului sau ideologic si cultural de referinta.
- Aparitia PP prin impunerea ofertei. In versiunea usoara a acestui model, cetatenii ajung sa perceapa bunurile si serviciile, oferite de decidentii politici, ca fiind asipratii proprii. In versiunea dura acest scenariu duce la ipoteze de manipulare, de propaganda prin care autoritatile publice influenteaza perceptiile cetatenilor in privinta anumitor nevoi facandu-I sa le resimta mai intens sau sa le considere deja rezolvate.
Sursa PP consta in dorinta autoritatii publice de a-si mentine puterea. Oferta si cererea se determina prin puterea politica, mecanismele concrete ale acesteia.
- Inlantuirea PP. O actiune politica poate aparea pentru ca o PP preexistenta intampina dificultati, in cadrul fazei de implementare sau chiar in faza de terminare, intampina obstacole, modifica situatii care incita autoritatea publica sa intervina din nou, pe un alt plan, prin fenomene de efecte legate. PP se intretin singure. Nu exista nici-o obligatie ca ele sa fie generate in mod spontan, independent unele de celelalte, prin impulsul exclusib initial al ofertei si al cererii.