Pin It

     Cerintele de legalitate ale actului administrative de autoritate

    Categoria de acte administrative prin care autoritatile administratiei publice isi exercita cele mai multe dintre atributiile ce le revin.Cuprind o vointa unilaterala,imperativa si asigura in gradul cel mai inalt organizarea executarii si executarea legii,de catre emitentul actului

        Cerinte de legalitate

    -actele sa fie adoptate sau emise de catre autoritatile sau persoanele competente din punct de vedere material si territorial in limitele acestei competente.

    -continutul actului administrative sa fie conform continutul legii in baza caruia este emis si cu actele normative cu forta juridical superioara

    -actele sa corespunda scopului urmarit de legea pe care o pun in executare

    -actele sa fie adoptate sau emise in forma specifica catelor administrative si cu respectarea procedurii si a normelor de tehnica legislativa prevazute de lege.

   -actele sa fie actuale si oportune.

         a)Competenta-ansamblul drepturilor si obligatiilor ce revin unei autoritati a administratiei publice sau unui functionar public pentru realizarea carora are si abilitatea de a adopta sau emite acte juridice si oportune

                                 -materiala-determina de regula, in cea mai mare masura,dreptul unei autoritati a administratiei publice de a adopta sau emite un act administrativ.

                                 -teritoriala-in a determina autoritatea administratiei publice de a adopta sau emite actul administrativ de autoritate,numai cu privire la autoritatile locale.

  In unele cazuri competenta teritoriala este determinata de domiciliul persoanei(plata impozitului ori inscrierea in listele electorale),de locul savirsirii actiunii sau inactiunii(cazul faptelor contraventionale),ori de locul situarii bunului(emiterea autorizatiei de construire a locuintei)

                                 -personala-calitatea persoanei

    Competenta adoptari sau emiterii unui act administrativ fiind stabilita prin lege,constituie in acelasi timp un drept si o obligatie a celui caruia ii este conferita.

                  Suplinirea in exercitarea competentei –consta in inlocuirea titularului acesteia cu alta persoana pe timpul cit acesta nu o poate exercita-este o suplinire de drept.  

                  Delegarea de competenta-consta in desemnarea de catre titularul competentei a unei alte autoritati sau persoane care urmeaza sa exercite anumite atributii care revin titularului competentei

                          ,,concursul de competente”-in forma directa

                                                                     -in forma indirecta

         b)Cerinta conformitatii cu legea a continutului acestor acte-se analizeaza in raport cu fiecare din elementele componente,structurale ale normelor juridice cuprinse in act :ipoteza,dispozitie,sanctiune.

         c)Conformitatea actelor administrative cu scopul legii-scopul actului administrative este prestabilit de lege,actul trebuind sa se conformeze acestuia

         d)Forma actului administrativ-modalitatea in care se exprima vointa juridica cuprinsa in act-se redacteaza in limba romana si,de regula,in forma scrisa.

          Conditii de- forma exterioara-a caror nerespectare atrage anulabilitatea actului

  • ordin tehnic-a caror nerespectare nu atrage anulabilitatea actului

e)Actele trebuie sa fie actuale si oportune

 

             Oportunitatea-presupune dreptul de apreciere a autoritatii administrative,in cursul organizarii executarii legii,prin care se asigura exercitarea atributiilor legale in timp optim,cu cheltuieli minime si folosind mijloace care corespund cel mai bine scopului legii

          Conditia contrasemnarii actelor-de catre cei care au obligatia de a asigura punerea lor in executare nerespectarea acestei cerinte ducind la nulitatea actului.

Procedura adoptarii (emiterii)actului administrative de autoritate

        1.Activitati pregatitoare adoptarii actului administrative

               -se efectueaza o serie de operatiuni-intocmirea de evidente si date statistice,referate,rapoarte,informari,dari de seama,avize,autorizari etc.

      Culegerea si prelucrarea informatiilor

       Respectarea unor conditii de tehnica legislativa referitoare la redactarea proiectului si la forma sa exterioara.

           a)Avize facultative-atunci cind autoritatea care emite actul adm. are dreptul de a hotarii sa ceara sau sa nu ceara opinia altei autoritati,si daca a cerut-o are facultatea sa tina sau sa nu tina cont de aceasta opinie.

           b)Avize consultative-atunci cind autoritatea care emite sau adopta actul administrativ are obligatia sa solicite opiniile altui organ,dar nu este obligata sa se conformeze acestora.Nesolicitarea avizului duce la nulitatea actului administrativ.

           c)Avize conforme-autoritatea care emite actul administrativ are atit obligatia de a solicita,cit si obligatia de a se conforma acestor avize.

 In alte cazuri,pentru adoptarea sau emiterea actului administrativ legea prevede acordul al altui organ.Acest acord este o manifestare de vointa a organului stabilit de lege prin care acesta isi da consimtamintul la adoptarea sau emiterea actului,organul emitent neputind actiona fara acest consimtamint.

  1. Etapa adoptarii (emiterii) propriu-zise a actului

   Adoptarea actelor administrative de catre autoritatile deliberative,colegiale,se face,in urma analizei in cadrul sedintei de lucru,la care trebuie sa participle,de regula,majoritatea membrilor acestor autoritati.In cadrul sedintei se prezinta Nota de fundamentare si proiectul actului intocmit,care se supune dezbaterii.

       Cvorumul-reprezinta numarul de membrii care trebuie sa fie prezenti pentru adoptarea actului,raportat la totalul membrilor autoritatii care il adopta.

  1. Activitati posterioare adoptarii

                                   -definitivarea actului normativ adoptat

                                   -numerotarea si datarea actelor normative

                                   -prezentarea actului normativ adoptat primului-ministru in vederea

semnarii acestuia si ministrilor conducatori ai ministerelor care urmeaza sa aplice acel act normativ in vederea contrasemnarii.(obligatorie in cel mult 48 de ore de la data semnarii lui de catre primul ministru)

                                  -transmiterea la Secretariatul General al Camerei Deputatilor,cu solicitarea publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei

Aplicarea actului administrativ de autoritate

   Se aplica de la intrarea lor in vigoare,producind efecte juridice pentru viitor.-de regula de la publicarea lor.

    In unele situatii si conditii,anume reglementate de lege,aplicarea actului administrative poate fi intrerupta temporar sau definitive-suspendarea,revocarea si anularea actului administrativ

                    -suspendare-situatia in care un act administrativ,fara a fi desfiintat,nu se mai aplica in mod temporar si provizoriu.Poate fi hotarita de catre organul emitent al actului,fie de catre oraganul ierarhic superior.

                    -revocarea-presupune retragerea de catre insusi organul care l-a emis(retractare) ori de catre organul ierarhic superior acestuia sau de instanta de judecata.

Exceptiile de irevocabilitate a unor acte administrative se refera numai la aspectele care privesc oportunitatea acestora nu si legalitatea lor.

    Intimp ce revocarea sau retractarea unui act administrativ priveste actul in intregul sau,modificarea acestuia se refera numai la unele elemente,la  unele prevederi din act.

                      -anularea-masura luata de organul ierarhic superior celui care a adoptat sau emis actul sau de instanta de judecata prevazuta de lege,care face sa inceteze efectele juridice ale acestui act,iar daca ele nu s-au produs face sa nu se mai produca.

   Aceasta masura se ia in situatia in care actul adm de autoritate,normativ sau individual,a fost adoptat sau emis cu nerespectarea cerintelor de legalitate sau cu incalcarea unor norme care privesc ocrotirea unui interes general.

   Anularea partiala a unui act adm este posibila numai daca ,,partea”din act care a fost anulata nu are o legatura organica cu celelalte dispozitii din act-organul competent trebuie sa ia masura anularii totale a actului adm

                       -inexistenta actelor administrative-atunci cind acestea sunt lipsite de elementele lor esentiale(actul a fost emis in baza unei legi abrogate,cind este semnat de catre o persoana necompetenta sau are ca obiect o problema ce nu intra in competenta organului care a emis actul)

                     -aplicabilitatea actelor administrative poate inceta si in alte situatii:

       -efectele in vederea carora a fost emis s-au produs

       -perioada de timp pentru care a fost emis a expirat

       -cauzele care au determinat emiterea sa au fost inlaturate

       -cel care a solicitat emiterea actului a renuntat la cerere ori a decedat

       -autoritatea care a emis actul a dispus incetarea aplicabilitatii lui(retractare)