Din punct de vedere al regimului juridic al bunurilor proprietate privata acesta este, in general,cel reglementat de dreptul comun.-dobindirea sau pierderea dreptului de proprietate asupra acestor bunuri se fac,in principiu,prin modalitatile reglementate de dreptul civil.
Potrivit prevederilor din Constitutia Romaniei,proprietatea privata este garantata si ocrotita in mod egal de lege,indiferent de titular.
Titularii drepturilor de proprietate asupra bunurilor din proprietatea privata a statului si a unitatii administrativ-teritoriale detin toate prerogativele dreptului de proprietate private-dispozitie,posesie si folosinta-pe care le exercita in regim de drept comun.
Regimul juridic de drept comun este aplicabil,,numai daca prin lege nu se prevede altfel”
Particularitati:
-asupra bunurilor proprietate privata a statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale nu se pot constituii servitutii conventionale,asa cum s-ar putea face asupra unui imobil al unui particular.
-imobilul din proprietatea privata nu poate fi lasat neproductiv,el trebuind sa fie folosit de titular sau inchiriat,obligatie care nu fiinteaza pentru proprietarul particular.
-resursele financiare rezultate din folosirea bunurilor din proprietate privata sunt considerate venituri publice si supuse regimului juridic special al acestora.
-bunurile din proprietate privata a statului sau unitatilor administrativ-teritoriale,nu pot fi supuse procedurii de executare silita din partea creditorilor statului sau ai unitatii administrativ-teritoriale, datoriile acestor subiecti lichidindu-se pe alte cai,ei fiind prezumati ca solvabili.-debitorul privat garanteaza creanta creditorului sau,cu averea sa mobile sai imobila,creditorul putind recurge la executare silita pentru realizarea creantei.
-bunurile din proprietate privata a statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale nu pot fi instrainate prin acte juridice cu titlu gratuit,asa cum se poate proceda cu bunurile proprietate privata al particulailor.