Pin It

    Sarcinile administratiei publice sunt reprezentate prin toate misiunile pe care aceastea le indeplineste sau trebuie sa le infaptuiasca.Stabilite de puterea politica,indeplinirea srcinilor este influentata de consideratii tehnice.

Clasificare:

             -criteriu material-al continutului lor ca activitate ceruta,care impune studierea mijloacelor juridice si a resurselor umane,materiale si financiare,utilizate pt indeplinirea sarcinilor.

            -criteriu organic-determina descrierea unei categorii de organe de specialitate,inseamna enumerarea unor structuri administrative diversificate,precum sunt acelea ale organelor centrale ale adm publice.

    Cel mai rational criteriu este acela al finalitatii si anume al scopului tehnic si specific urmarit in indeplinirea fiecarei sarcini.

    In opinia lui L.D,White-sarcinile administratiei-clasificare:

       -sarcini(misiuni)operationale

       -sarcini auxiliare

       -sarcini de conducere

       Misiunile operationale-reprez. categoria principala de sarcini a adm si se diferentiaza prin continut in:sarcini politice(aparare,politie),educative(invatamint,cultura),sociale(sanatate,asistenta) si economice.Prin aceste sarcini administratia furnizeaza prestatii publicului,in mod direct,prin activitatea institutiilor specializate:armata,politie,scoala.

       Sarcini auxiliare-menite sa sprijine infaptuirea celor principale,dar functionarii care le infaptuiesc nu vin in contact direct cu publicul si nu furnizeaza prestatii,decit diferitelor compartimente administrative:personal,contabilitate,documentare,oficii jurid.

      Sarcini de conducere-sau de stst major sunt indeplinite de catre conducatorii institutiilor publice aflati in contact direct cu activitatea politica si implica dirijarea activitatii administrative si elaborarea politicii acestor institutii.

     Profesorul francez Roland Drago-4 categorii de sarcini principale:

        -misiunea de informare

        -misiunea de studiu

         -misiunea de pregatire a deciziilor

         -misiunea de executare si adaptare

     Sarcini secundare-cele de informare a publicului,de a realiza o activitate de relatii publice,de a-si imbunatatii metodele si de a organiza compartimentele.

     Sarcinile secundare pot fi interne si externe.

     Criterii de realizare optima a sarcinilor:

        -criteriul dublei intrebuintari-are in vedere eliminarea paralelismelor in activitatea institutiilor sau organelor publice-se impune desfiintarea unor compartimente inutile

        -criteriul simplificarii-urmareste evitarea supraaglomerarii si reducerea volumului lucrarilor din administratie.

        -criteriul rationalizarii si al randamentului maxim-obiective:

                  -cresterea operativitatii institutiilor publice

                  -sporirea eficientei activitatilor de conducere si executie

                  -utilizarea judicioasa a fortei de munca

                  -reducerea la strictul necesar al nr functionarilor administrativi

        -criteriul utilitatii si al valorii sociale-valoarea administratiei se apreciaza in functie de modul cum au fost indeplinite sarcinile,de caracterul democrat,legal si moral al activitatii desfasurate.