1.Notiunea bugetului public si trasaturile acestuia
Bugetul public-documentul prin care sunt prevazute si aprobate in fiecare an veniturile si cheltuielile sau,dupa caz,numai cheltuielile,in functie de sistemul de finantare a institutiilor publice.
Trasaturi:
-act de previziune prin care se stabileste un raport intre veniturile publice si nevoile sociale,urmarindu-se evitarea inechitatii in repartitia sarcinilor fiscale asupra membrilor societatii.
-act de autorizare-un document prin care puterea executiva este inputernicita de puterea legislativa sa cheltuiasca si sa perceapa venituri in raport cu prevederile bugetare.
-act anual-plan limitat la o perioada care sa permita programarea si urmarirea executiei bugetare.
-este esentialmente un act politic-reprez.expresia financiara a unei viziuni politice.
- Notiunea de buget public national si notiunea de sistem unitar de bugete
- Bugetul public national: bugetul de stat,bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetele unitatilor administrativ-teritoriale.
Sistem bugetar-este inteles ca sistem unitar de bugete ce cuprinde: bugetul de stat,bugetul asigurarilor sociale de stat,bugetele fondurilor speciale,bugetul trezoreriei statului,bugetele institutiilor publice autonome,bugetele institutiilor finantate integral sau partial din bugetul de stat,bugetele institutiilor publice finantate integral din venituri proprii,bugetul fondurilor provenite din credite externe contractate sau garantate de stat,bugetul fondurilor externe nerambursabile.