Pin It

Accidentele de munca si bolile profesionale

  Accidentul este un eveniment fortuit,imprevizibil,care intrerupe mersul normal al lucrurilor,provocind avarii,raniri,mutilari sau chiar moartea.

   Pacient de munca-vatamarea violenta a organismului,precumintoxicatia acuta profesionala,in timpul procesului de munca sau in indeplinirea indatoririlor de serviciu si care provoaca incapacitate temporara de munca de cel putin 3 zile,invaliditate sau deces.

   Notiunea de accident de munca implica urmatoarele elemente:

     -un fapt si consecintele acestuia

     -calitatea persoanei vatamate

     -circumstantele in care s-a produs faptul

  Vatamarea violenta a organismului intervine in mod brusc,angajatul neavind posibilitatea sa actioneze pt a inlatura accidentul.Acest element deosebeste accidentul de munca de boala profesionala,care este caracterizata prin aceea ca factorul nociv actioneaza un timkp mai indelungat asupra organismului.

   Accidentul de munca poate avea loc chiar in afara programului obisnuit de lucru,atunci cind persoana incadrata in munca are cde indeplinit o obligatie  ce-I revine in temeiul contractului de munca sau executa anumite dispozitii din partea superiorilor  in afara programului afectat pt munca.

  Sunt considerate accidente de munca si cele suferite de salariati,in timpul deplasarii,deplasarea in alte localitati pt indeplinirea obligatiilor de serviciu indiferent de mijlocul de transport utilizat.

    Este accident de munca;

      -accidentul suferit de persoane aflate in vizita in intreprindere/unitate,cu permisiunea angajatorului.

       -accidentul suferit de persoane care indeplinesc sarcini de stat sau de interes public

       -accidentul survenit in cadrul unor activitati cultural-sportive organizate

       -accidentul survenit de orice persoana,ca urmare a unei actiuni intreprinse din proprie initiativa pt salvarea de vieti omenesti.

       -accidentul de traseu

       -accidentul suferit inainte sau dupa incetarea lucrului.daca victima preda sau prelua materialele,utilajul,uneltele de lucru.

       -accidentul suferit in timpul pauzelor regulamentare

       -accidentul suferit de cei care urmeaza cursuri de calificare,recalificare sau perfectionare a pregatirii profesionale.

       -accidentuil determinat de fenomene sau calamitati naturale,daca victima se afla in timpul procesului de munca sau in indeplinirea indatoririlor de serviciu.

       -disparitia unei persoane,in conditiile unui accident de munca si in imprejurari care indreptatesc presupunerea decesului acestuia.

       -accidentul suferit de o persoana aflata in indeplinirea atributiilor de srviciu,ca urmare a unei agresiuni.

   Clasificarea accidentelor in raport cu urmarile produse si cu numarul persoanelor accidentate:

    -accidente care produc incapacitate temporara de munca vde cel putin 3 zile calendaristice.

    -accidente care produc invaliditate

    -accidente mortale

    -accidente colective-cel putin 3 persoane in acelasi timp si din aceeasi cauza.

  Accidentul de munca inregistrat de angajator ,se raporteaza de catre acesta la ITM,precum si la asigurator,potrivit legii

  Inregistrarea accidentului de munca  se face pe baza procesului-verbal de cercetare.

  Inregistrarea accidentului de munca se face de catre organul abilitat sa il cerceteze si de catre angajator,pe baza procesului-verbal de cercetare.

   Accidentul de munca de traseu se inregistreaza de catre angajatorul la care este angajata victima sau,dupa caz,de angajatorul raspunzator de conducerea/organizarea activitatii care a avut ca urmare producerea accidentului,conform concluziilor cercetarii.

   Inregistrarea accidentelor de munca se realizeaza la angajator(de regula)sau la autoritati/institutii exterioare lui in functie de locul producerii si circumstantele lor concrete.

   Boala profesionala-consta in afectiunea care se produce ca urmare a exercitarii unei meserii sau profesii,cauzate de factori nocivi fizici,chimici ori biologici caracteristici locului de munca,precum si suprasolicitarea diferitelor organe sau sisteme ale organismului,in procesul de munca.

    Boala profesionala instervine ca rezultat al exercitarii indelungate a meseriei sau profesiei in anumite conditii nocive de munca.

    Declararea bolilor profesionale este obligatorie si se face de catre medicii din cadrul autoritatilor de sanatate publica teritoriale si a municipiului Bucuresti.

    Cercetarea cauzelor imbolnavirilor profesionale,in vederea confirmarii sau infirmarii lor,precum si stabilirea de masuri pt porevenirea altor imbolnaviri,se fac de catre specialistii autoritatilor de sanatate publica teritoriale,in colaborare cu inspectorii din ITM.

     Cercetarea se face in prezenta angajatorului sau a reprezentantului acestuia,sau dupa caz,a persoanelor fizice autorizate in cazul profesiilor liberale,precum si a inspectoratului din cadrul inspectiei teritoriale de munca la solicitarea autoritatii de sanatate publica teritoriale sau a municipiului Bucuresti.

   Solutiile adoptate in aceste situatii vor fi comunicate in scris celor interesati,in termen de 20 de zile de la data primirii contestatiei si ramin definitive.

   Procesul verbal de cercetare se inmineaza angajatorului,medicului care a semnalat imbolnavirea pt evidenta imbolnavirilor profesionale si pt a urmarii realizarea masurilor prescrise,precum si medicului de medicina muncii din autoritatea teritoriala de sanatate publica.

Raporturile de asigurare si riscurile asigurate

  Sunt asigurate obligatoriu prin efectul prezentei legi:

    -persoanele care desfasoara activitati pe baza unui CIM,indiferent de durata acestuia,precum si functionarii publici.

    -persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive,legislative ori judecatoresti,pe durata mandatului,precum si membrii cooperatori

    Prevederile legii nu se aplica personalului militar si civil angajat pe baza de contract si personalului asigurat in sistemul propriu al MAN,MI,SRI,SIE,SPP si structurile militarizate ale Ministerului Justitiei.

    Calitatea de asigurat se dobindeste,iar raporturile de asigurare se stabilesc la data:

  -incheierii CIM

  -stabilirea raporturilor de serviciu in cazul functionarilor publici

  -validarii mandatului pt persoanele care desfasoara activitati in functii elective

  -numiri in cadrul autoritatii executive,legislative,judecatoresti

  -inceperii practicii profesionale pt someri,ucenici,elevi si studenti

  -incheierea contractului individual de asigurare

Prestatii si servicii pentru reabilitare medicala si recuperarea capacitatii de munca

   Asiguratii au dreptul la tratament medical,precum si la prestatii si servicii pt reabilitare medicala si recuperarea capacitatii de munca.

   Asiguratorul are obligatia de a achita contravaloarea serviciilor medicale acordate pina cind se realizeaza:

    -restabilirea starii de sanatate sau ameliorarea deficientelor de sanatate survenite in urma unuin risc asigurat

    -prevenirea diminuarii ori a pierderii capacitatii de munca si a necesitatii de ingrijire permanenta

   Contravaloarea biletelor se suporta integral din contributiile de asigurare pt accidentele de munca si boli profesionale.

   Asiguratii au dreptul la tratament medical,dupa cum urmeaza;

       -asistenta medicala de urgenta la locul accidentului

       -tratament medical ambulatoriu,prescris de medic

       -analize medicale si medicamente

       -servicii medicale-spitale sau clinici

       -tratament de recuperare functionala in unitati speciale

       -servicii de chirurgie plastica si reparatorie

       -servicii de fizioterapie

       -cure balneoclimaterice prescrise de medicul asiguratorului

    Durata tratamentului balnear este de 15-21 de zile si se stabileste de medicul asiguratorului,in functie de tipul afectiunii si de natura tratamentului.

Prestatii si servicii pentru reabilitare si reconversie profesionala

   Se acorda de catre asigurator la solicitarea asiguratilor care,desii nu si-au pierdut complet capacitatea de munca,nu mai pot desfasura activitatea pt care s-au calificat,ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale.

   Asiguratorul preia in sarcina sa:

     -cheltuielile privind serviciile medicale si psihologice pt aprecierea starii fizice,mentale si aptitudinale in vederea conversiei profesionale

     -costul cursurilor de calificare sau de reconversie

     -plata unei indemnizatii pe durata cursurilor de calificare si de reconversie

   Indemnizatia pe durata cursurilor  de calificare sau de reconversie se acorda lunar si reprezinta 70% din salariul de baza brut al persoanei asigurate,avut la data survenirii accidentului de munca sau a bolii profesionale.

    Indemnizatia se acorda numai daca persoana asigurata nu beneficiaza,pe durata cursurilor de calificare sau de reconversie,de indemnizatie pt incapacitate temporara de munca sau de pensie de invaliditate de gradul III,acordata potrivit legii.

    Cuantumul indemnizatiei pt incapacitate temporara de munca reprezinta 80% din media veniturilor salariale brute realizatre in ultimele 6 luni.

    Indemnizatia pt incapacitate temporara de munca in cazul accientului de munca sau al bolii profesionale se suporta in primele 3 zile de incapacitate de catre anagajator,iar din a 4-a zi de incapacitate,din contributia de asigurare pt accidente de munca si boli profesionale.

    Durata de acordare a indemnizatiei pt incapacitate temporara de munca este de 180 de zile in intervalul de 1 an,socotita din prima zi de concediu medical-cu prelungire pina la 180 de zile.

     Pelungirea concediului medical peste 180 de zile se face pt cel mult 90 de zile,in functie de evolutia cazului si rezultatele actiunilor de recuperare.

Contributiile de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale

  Datoreaza contributii de asigurare pt accidente de munca si boli profesionale:

      -angajatorii-pentru asigurati

      -asiuguratii

   Contributia datorata de persoanele fizice este unica in valore de 1 %,aplicata asupra venitului lunar asigurat,indiferent de activitatea prestata.

Jurisdictia asigurarilor pentru accidente de munca si boli profesionale

  Jurisdictia asigurarilor pt accidente de munca si boli profesionale se realizeaza prin sectiile de asigurari sociale sau,dupa caz,prin complete specializate pt asigurari sociale,constituite la nivelul tribunalelor si curtilor de apel.

    In prima instanta tribunalele solutioneaza litigii privind:

  -modul de calcul al contributiei,precum si majorarea sau micsorarea cotei de contributie

   -inregistrarea si evidenta contributiei de accidente de munca si boli profesionale

   -incadrarea intr-o clasa de risc a angajatorului

   -refuzul nejustificat de rezolvare a unei cereri privind drepturile la asigurari

   -modul de stabilire si de plata a prestatiilor si serviciilor cuvenite beneficiarilor de asigurare

   -plingerile impotriva proceselor-verbale de constatare a contraventiilor,incheiate conform legii.