Angajatorii-obligatii privind salariatele gravide sau care alapteaza:
-sa adopte masurile necesare,sa previna riscurile ce le pot afecta sanatatea si securitatea
-salariatele nu pot fi constrinse sa efectueze o munca daunatoare sanatatii sau starii lor de graviditatte ori copil,nou-nascut
-este obligat sa evalueze anual,modificarile conditiilor de munca
-trebuie sa informeze in scris salariatele asupra evaluarii privind riscurile la care pot fi supuse la locurile lor de munca
-in termenul de 10 zile lucratoare de la data la care angajatorul a fost anunta in scris de catre o salariata(gravida,a nascut recent sau care alapteaza),acesta are obligatia sa instiinteze medicul de medicina muncii,precum si ITM
-angajatorul are obligatia sa pastreze confidentialitatea asupra starii de graviditate a salariatei si nu va anunta alti angajati decit cu acordul scris a acesteia si doar in interesul bunei desfasurari a procesului de munca cind starea de graviditate nu este vizibila
-angajatorul este obligat sa ii modifice conditiile si/sau orarul de munca fara riscuri pentru securitatea sau sanatatea sa.,conform recomandarii medicului de medicina muncii si medicului de familie,cu mentinerea veniturilor salariale.
Femeile gravide,lauzele si cele care alapteaza,nu pot fi folosite in locuri de munca cu conditii vatamatoare,grele sau periculoase,ori contraindicate medical,in aceste situatii vor fi trecute in alte locuri de munca,fara ca prin aceasta sa li se scada salariul si nu pot fi obligate sa presteze munca de noapte.
La un concediu de maternitate platit(126 zile)-indemnizatia de maternitate este de 85% din mediul veniturilor lunare din ultimele 6 luni,din cele 12 anterioare lunii pt care se acorda concediu de maternitate,luni ce constituie stagiu de cotizare.
Salariatele pot beneficia si de concediu de risc maternal-concediul pe care poate sa il solicite o salariata in cazul in care angajatorul ,ca urmare a evaluarii riscurilor prezente la locul de munca al salariatei,nu poate,din motive justificate in mod obiectiv,sa dispuna masura modificarii conditiilor si/sau programului de munca al acesteia sau masura repartizarii ei la alt loc de munca,fara riscuri pt sanatatea sau securitatea sa si/sau a fatului sau copilului.
Salariata sa fie indreptatita la acordarea concediului de risc maternal-conditii:
-sa fie atestata starea fiziologica de graviditate sau faptul ca salariata a nascut recent ori alapteaza de catre medicul de familie sau /si medicul specialist.
-salariata sa isi desfasoare activitatea intr-un loc de munca care prezinta riscuri pt sanatate sau securitatea sa ori cu repercursiuni asupra sarcinii si alaptarii
-angajatorul sa fie in imposibilitatea justificata obiectiv de a modifica conditiile,orarul de munca sau de a-i oferii un alt loc de munca.
-salariata care a nascut recent precum si salariata care alapteaza sa nu fi solicitat:concediu si indemnizatia pt cresterea si ingrijirea copilului pina la implinirea virstei de 2 ani sau,in cazul copilului cu handicap pina la 3 ani
-sa existe solicitarea expresa a salariatei de a i se acorda concediu de risc maternal dupa luarea la cunostinta de continutul informarii privind protectia maternitatii la locul de munca.
Concediul de risc maternal se acorda salariatelor gravide inainte de solicitarea concediului de maternitate,se poate acorda,in intregime sau fractionat,pe o perioada ce nu poate depasii 120 de zile ,de catre medicul de familie sau medicul specialist,care va elibera un certificat medical.
Acordarea concediului de risc maternal-efecte:
-suspendarea CIM din initiativa salariatului pe toata durata concediului de risc maternal
-pe durata concediului,salariata are dreptul la indemnizatia de risc maternal care se suporta din bugetul asigurarilor sociale.
-durata conc de risc maternalreprez perioada asimilata stagiului de asigurare
-in conditiile in care s-a solicitat si acordat concediu de risc maternal,salariata nu mai poate solicita concediul si indemnizatia pt cresterea si ingrijirea copilului pina la implinirea virstei de 2 ani,sau, in cazul copilului cu handicap,pina la 3 ani.
Angajatorii sunt obligati sa acorde salariatelor care alapteaza,in cursul programului de lucru,,doua pauze pentru alaptare de cite 1 ora fiecare.
Masuri speciale de protectie a femeilor salariate:
-concediul platit pt cresterea copilului in virsta de pina la 2 ani
-in cazul copilului cu handicap,pina la implinirea virstei de 7 ani
Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca in cazul:
-salariatei gravide,care a nascut recent sau care alapteaza
-salariatei care se afla in timpul concediului de risc maternal
-salariatei care se afla in timpul concediului de maternitate
-salariatei sau salariatului care se afla in timpul concediului pt cresterea copilului in virsta de pina la 2 ani,sau in cazul copilului cu handicap,in virsta de pina la 3 ani
-salariatei sau salariatului care se afla in timpul concediului pt ingrijirea copilului bolnav in virsta de pina la 7 ani ,sau in cazul copilului cu handicap,in virsta de pina la 18 ani.