Controlul administrativ asupra activităţii administraţiei publice locale în Republica Moldova
Pornind de la ideea, că respectarea unui coraport între amploarea intervenţiei autorităţii de control şi importanţa intereselor pe care le protejează este un fapt, ce derivă din principiul proporţionalităţii şi presupune ca acest control să se limiteze atunci când vizează domeniile proprii de activitate ale administraţiei publice locale la asigurarea legalităţii actelor colectivităţilor locale, menţionăm că, controlul de oportunitate trebuie să cuprindă în exclusivitate doar actele colectivităţilor locale emise întru realizarea domeniilor de competenţă delegate acestora de către stat. Acest principiu mai presupune că autorităţile de control în exercitarea prerogativelor sale pentru a ajunge la rezultatul scontat, trebuie să recurgă la astfel de metode care ar reduce la minimum afectarea autonomiei locale. Tot acest principiu conferă posibilitate autorităţilor publice locale să reacţioneze pe cale judecătorească la exercitarea abuzivă a controlului administrativ.[1]
Neadmiterea limitării dreptului autorităţii administraţiei publice locale de a administra în mod autonom, în condiţiile legii afacerile ce ţin de propria competenţă este un principiu, care reiterează necesitatea respectării principiului autonomiei locale şi interzice autorităţilor de control să limiteze dreptul colectivităţilor locale la administrarea independentă a domeniilor proprii de competenţă. O astfel de interzicere nu se referă la domeniile de competenţă delegate de către stat colectivităţilor locale.
Controlul administrativ este una din formele de control la care este supusă activitatea administraţiei publice locale şi care se întemeiază pe normele constituţionale şi legale referitoare la administraţia publică. Controlul administrativ este denumit astfel deoarece acesta este exercitat în cadrul administraţiei publice de către administraţia publică. Întreaga activitate a organelor administraţiei publice locale, este compusă şi realizată prin acte administrative, operaţiuni şi fapte a căror calitate determină eficienţa sistemului de administrare publică locală. Deşi administraţia publică locală are un înalt grad de autonomie, întreaga ei activitate este supusă controlului politic, administrativ, judecătoresc. Anume pentru ca activitatea autorităţilor administraţiei publice locale să fie eficientă este necesar instituirea unor controale asupra actelor, operaţiunilor şi faptelor administrative. Totodată controlul este necesar pentru realizarea deciziei luate de autoritatea publică locală prin aplicarea concretă a actului. Cu ajutorul controlului atât statul, cât şi autorităţile administraţiei publice locale urmăresc să asigure verificarea legalităţii actului şi ca prevederile acestuia să fie aplicate corect şi să aibă eficienţă, să corespundă cerinţelor reale ale relaţiilor sociale reglementate etc.
Controlul este un instrument prin care se determină modul în care acţionează cel chemat să realizeze prevederile actului, precum şi corespunderea acestora cu scopul legii întru exercitarea căreia a fost emis. Însemnătatea controlului se manifestă şi prin faptul că acesta determină rolul actului în menirea de a preveni erorile generate în procesul de aplicare a acestuia şi de a le înlătura atunci când asemenea greşeli există, precum şi de a asigura îmbunătăţirea permanentă a activităţii administraţiei publice locale, pentru ca aceasta să corespundă cât mai mult nevoilor şi intereselor colectivităţilor locale şi a societăţii în ansamblu. Exercitarea controlului administrativ asupra activităţii autorităţilor administraţiei publice locale nu este un moft al Guvernului, aceasta este o exigenţă a statului de drept, fiind chemat să asigure legalitatea, ordinea de drept şi respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului. Pornind de la faptul că statul îşi realizează funcţiile prin intermediul autorităţilor publice, instituirea acestora în teritoriu devine o condiţie indispensabilă pentru asigurarea funcţionării statului. Administraţia publică este cunoscută ca un instrument al statului absolut necesar pentru realizarea unor obiective majore determinate de acesta, ca o acţiune de făurire a unor valori politice stabilite prin acte juridice în scopul satisfacerii interesului general. Administraţia publică regăsindu-se în toate sferele vieţii sociale, a cărei activitate fiind considerată cea mai utilă pentru societate, mai poate fi definită ca o activitate raţională şi eficientă de utilizare a resurselor umane, materiale şi financiare în scopul obţinerii unor rezultate maxime cu eforturi minime.[2] Pentru ca obiectivele puse în sarcina acesteia să fie realizate cu maximă eficienţă administraţia publică este divizată în administraţia publică centrală şi administraţia publică locală.
Rezultatul activităţii administraţiei publice locale, constă în emiterea actelor administrative, a căror regim juridic poate fi diferenţiat. Astfel actele emise de autorităţile publice locale întru exercitarea atribuţiilor proprii au un regim juridic special, deosebit de regimul juridic al actelor emise de autorităţile publice locale întru realizarea atribuţiilor delegate de către stat unităţilor administrativ-teritoriale.
Dacă actele administrative emise întru realizarea atribuţiilor proprii ale unităţilor administrativ-teritoriale pot fi supuse în exclusivitate controlului de legalitate, atunci actele emise întru realizarea atribuţiilor delegate, se supun în mod obligatoriu controlului de legalitate dar şi celui de oportunitate. Raportul dintre legalitatea şi oportunitatea actului administrativ a devenit ulterior o problemă de drept administrativ controversată între autorii români, conturându-se chiar două curente de gândire distincte. Cercetătorii ce ţin de Şcoala de la Cluj, consideră legalitatea şi oportunitatea două condiţii distincte de valabilitate ale actelor administrative[3], în timp ce acei ce ţin de Şcoala de la Bucureşti concep oportunitatea ca un element al legalităţii, dar nu ca o condiţie distinct şi de valabilitate a actului administrativ, acceptând ideea că judecătorul de contencios administrativ poate să verifice dacă administraţia publică a acţionat abuziv, contrar interesului public, astfel cum rezultă aceasta din legea pe care se întemeiază actul atacat.[4] În timp ce reprezentanţii Şcolii de la Cluj înţeleg oportunitatea ca o condiţie de valabilitate a actului administrativ (iar nu de legalitate) ce exprimă realizarea sarcinilor şi atribuţiilor legale în termen optim, cu cheltuieli minime de resurse materiale şi spirituale, dar cu eficienţă cât mai mare, precum şi alegerea celor mai potrivite mijloace pentru realizarea scopului legii, cei ai Şcolii de la Bucureşti au definit oportunitatea ca o condiţie a legalităţii actului. În opinia noastră, legalitatea şi oportunitatea nu se exclud şi nu se subsumează reciproc, interferenţa dintre acestea duce însă la asigurarea celor mai bune condiţii de emitere şi de realizare a unui act valabil adecvat situaţiei date.
Actele care se supun controlului de oportunitate trebuie să corespundă atât cu prevederile legislaţiei, cât şi să satisfacă cerinţele de oportunitate impuse de autoritatea ierarhic superioară.
Dreptul de a exercita controlul de oportunitate asupra activităţii organelor administraţiei publice locale în partea ce priveşte realizarea atribuţiilor delegate de către stat unităţilor administrativ-teritoriale este rezervat Ministerului Administraţiei Publice Locale, organelor administraţiei publice centrale de specialitate, altor autorităţi administrative care acţionează inclusiv prin intermediul serviciilor desconcentrate din unităţile administrativ-teritoriale potrivit competenţelor ce revin acestora în condiţiile legii.
În cadrul exercitării controlului asupra actelor emise de autorităţile administraţiei publice locale în vederea realizării atribuţiilor delegate de către stat unităţilor administrativ-teritoriale subiectele controlului de oportunitate controlează atât legalitatea actului, cât şi oportunitatea acestuia, iar în cazul în care subiectul controlului va considera că actul este ilegal sau inoportun acesta va putea modifica sau revoca actul controlat. Modificarea sau revocarea actului controlat poate fi efectuată în termen de 15 zile de la data primirii actului de către autoritatea de control.[5]
Aprecierea oportunităţii emiterii actului sau a modului în care se are în vedere soluţionarea problemei este lăsată la discreţia autorităţii centrale care intervine în controlul administrativ asupra activităţii organelor administraţiei publice locale. Astfel criteriile de oportunitate ce pot determina autoritatea centrală să modifice sau să revoce actul emis de autoritatea locală, pot contribui la alegerea căii celei mai eficiente de realizare a scopului urmărit, la alegerea timpului sau momentului emiterii actului, la atragerea resurselor materiale, financiare, umane şi alte resurse, la eficienţa termenelor de executare etc. In funcţiile autorităţilor administraţiei publice centrale de specialitate pe lângă controlul actelor emise intră şi supravegherea îndeplinirii întocmai şi la timp a atribuţiilor delegate. Se poate întâmpla că autorităţile publice locale având competenţa de a soluţiona anumite probleme din diverse motive nu-şi onorează obligaţiunile, iar actele care urmează a fi emise se emit cu întârziere sau nu se emit în genere. In asemenea cazuri autoritatea centrală sesizează autoritatea locală responsabilă de executarea atribuţiilor concrete şi îi solicită executarea atribuţiilor avertizând-o despre necesitatea respectării cerinţelor legale. însă în cazul în care autoritatea locală şi după avertismentul subiectului controlului inactivează autoritatea centrală respectivă poate emite actul respectiv în locul autorităţii incapabile de a lua decizia.[6]
În toate cazurile de modificare, revocare sau emitere a unui act în locul autorităţilor locale, subiectul controlului de oportunitate notifică decizia sa autorităţii administraţiei publice locale în termen de 5 zile de la data adoptării.
La depistarea încălcărilor, organele de control iau toate măsurile necesare, admise de lege, pentru înlăturarea abaterilor de la normele legale, în limitele competenţelor lor, iau decizii prin care aplică sancţiuni, sesizează organele de cercetare penală şi de anchetă penală în cazul constatării elementelor de infracţiune, iau şi alte măsuri prin care influenţează restabilirea ordinii de drept.
Organele de control nu pot aplica direct sancţiuni disciplinare funcţionarilor publici sau persoanelor cu funcţii de răspundere din cadrul autorităţilor administraţiei publice locale. Ele prezintă rapoarte persoanelor ierarhic superioare, în care se arată încălcările admise de persoanele concrete. La rândul lor, persoanele ierarhic superioare sunt obligate să ia toate măsurile de influenţă asupra acestora din urmă, inclusiv concedierea din serviciu. De regulă astfel de rapoarte trebuie să fie transmise primarului sau după caz preşedintelui raionului. în cazul în care cel vinovat de încălcare este primarul sau preşedintele raionului, raportul se adresează consiliului local sau raional, care pot lua măsuri de constrângere asupra lor. Pentru unele categorii de încălcări legislaţia permite sancţionarea directă a cetăţenilor, funcţionarilor publici şi persoanelor cu funcţii de răspundere de către organele de control în cazul comiterii unor contravenţii administrative. La acestea se referă direct Codul cu privire la contravenţiile administrative care împuterniceşte organele de poliţie, organele de protecţie a mediului, organele vamale, organele financiar-fiscale etc., să aplice sancţiuni administrative persoanelor pentru abaterile administrative.[7]
În cazul în care subiectul controlului a intervenit iar autorităţile publice locale nu sânt de acord cu o astfel de intervenţie, acestea din urmă pot da explicaţiile de rigoare şi insista asupra soluţiilor oferite de ele. Totuşi dacă decizia a fost luată de către subiectul controlului de oportunitate, iar autoritatea administraţiei publice locale nu este de acord cu astfel de decizie şi consideră că aceasta este ilegală, ultima este în drept să atace decizia în instanţa de contencios administrativ în termen de 30 de zile de la data notificării, încunoştinţând de îndată subiectul controlului de oportunitate care a emis decizia.[8]
În instanţa de contencios administrativ autoritatea administraţiei publice locale poate cere suspendarea de urgenţă a deciziei subiectului controlului de oportunitate sau adoptarea altor măsuri provizorii, dacă există pericolul unor pagube iminente. Despre măsurile solicitate instanţei de contencios administrativ, autoritatea administraţiei publice locale comunică imediat subiectului controlului de oportunitate care a emis decizia. Această acţiune despre suspendarea actului administrativ sau dispunerea unor alte măsuri provizorii de asigurare este emisă de instanţa de contencios administrativ după audierea părţilor vizate în termen de 3 zile de la primirea cererii.
În concluzie, problema cu care se confruntă autorităţile publice la realizarea controlului de oportunitate este lipsa unei proceduri legale detaliate de exercitare a unui astfel de control, prin urmare acesta nu este popularizat devenind astfel un control declarativ formal. În ceea ce priveşte sancţiunile contravenţionale cel sancţionat va putea reacţiona la acestea în conformitate cu prevederile Codului cu privire la contravenţiile administrative.
Varietatea tezelor cu privire la controlul administrativ cunoscute în spaţiul european, deseori ne pune în dificultate. În doctrina franceză constatăm că aceste condiţii au fost abordate din perspective diferite: cea a teoriei nulităţii actelor administrative[9] (a sancţiunilor nerespectării principiului legalităţii), cea a contenciosului administrativ[10] (deci a controlului), inclusiv pentru exces de putere, cea a prezentării propriu-zise a condiţiilor de valabilitate a actului administrativ[11] şi cea care presupune o combinaţie între prezentarea condiţiilor de valabilitate şi a sancţiunilor nerespectării acestora. Fără a intra în detalii, reţinem că teoria actului administrativ având ca punct de plecare sensul formal-material al noţiunii, a agreat definiţia potrivit căreia această formă juridică a activităţii autorităţii publice constă într-o manifestare unilaterală şi expresă de voinţă de a da naştere, a modifica sau a stinge drepturi şi obligaţii, în realizarea puterii publice, sub controlul principal de legalitate al instanţelor judecătoreşti. O primă posibilitate de abordare a condiţiilor de legalitate a actului administrativ ar fi aceea bazată pe fazele procesului administrativ (ale procedurii emiterii, adoptării şi executării actelor administrative) şi realizată printr-o inventariere riguroasă a aspectelor legate de acestea.
Uneori, condiţiile de legalitate a actului administrativ sunt abordate cu ocazia prezentării cazurilor de nulitate a acestuia, considerându-se că examinarea acestor condiţii înseamnă, practic, analiza cauzei nulităţii. Alteori, atât condiţiile de legalitate a actului administrativ, cât şi consecinţele nerespectării acestora sunt cercetate din perspectiva controlului legalităţii actului, a căilor de atac împotriva acestuia şi a soluţiilor date instanţele judecătoreşti.
Plecând de la teza, exprimată în literatura de specialitate, în sensul că, de fapt, condiţiile de valabilitate a actelor administrative nu sunt altceva decât aspectele unei singure condiţii ,,care se exprimă în obligaţia ca aceste acte să fie emise cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare”[12] şi susţinând teza potrivit căreia elementul central al regimului juridic al actului administrativ îl reprezintă legalitatea acestuia, vom exprima condiţiile de legalitate a actului administrativ din perspectiva raportului stat de drept - principiul legalităţii.
Doctrina românească a abordat şi ea, diferite teorii privind condiţiile de legalitate a actului administrativ. În perioada interbelică, P.Negulescu a analizat condiţiile de valabilitate a actului administrativ în cadrul teoriei nulităţii, cu accent pe sancţiunile nerespectării principiului legalităţii, iar C.G.Rarincescu s-a aplecat asupra cercetării cauzelor de ilegalitate a actului administrativ. În perioada postbelică, M.Anghene a distins ca fiind condiţii de valabilitate a actului administrativ între: competenţa organului administraţiei de stat, respectarea textului legii şi a scopului urmărit de legiuitor, respectarea formei şi procedurii stabilite de lege. T.Drăganu preciza, referindu-se la condiţiile de valabilitate a actelor de drept administrativ, că acestea ,,nu sunt, în realitate, decât aspecte ale unei singure condiţii, care se exprimă în obligaţia ca aceste acte să fie emise cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare”.[13]
Pe măsura lărgirii şi diversificării preocupărilor cercetătorilor din acest domeniu atât din ţară, cât şi din străinătate privind condiţiile de legalitate a actului administrativ, varietatea condiţiilor de legalitate, faptul că de multe ori ele sunt prevăzute expres pentru actul administrativ în cauză sau pentru categoria din care acesta face parte, i-a determinat pe mulţi autori de drept administrativ să analizeze tipurile condiţiilor de legalitate. R.Ionescu analizează următoarele condiţii tip de legalitate: a) actul administrativ să fie emis în baza şi în executarea legii; b) actul administrativ să fie emis pe baza tuturor actelor organelor de stat care sunt superioare organului administrativ emitent; c) actul administrativ să fie emis de organul administrativ numai în limitele competenţei sale; d) actul administrativ să fie conform scopului legii,ca şi al celorlalte acte normative ale organelor superioare organului administrativ emitent; e) actul administrativ să respecte cerinţele legale referitoare la forma sa; f) actul administrativ să fie oportun.[14]
Altă idee susţine cercetătorul român I.Iovănaş, trecând la condiţii de ,,valabilitate” a actului administrativ: 1) actul să fie emis de organul competent în limitele competenţei sale; 2) conformitatea actului cu conţinutul legii şi al actelor cu forţă majoră superioară; 3) actul să fie emis în forma şi cu procedura prevăzută de lege şi 4) oportunitatea este înţeleasă ca o condiţie de valabilitate de sine stătătoare care poate fi: a) momentul în care este adoptat un act normativ; b) locul şi condiţiile concrete în care urmează să se aplice actul administrativ; c) conformitatea actului administrativ cu condiţiile generale de viaţă şi cultură; e) conformitatea actului administrativ cu scopul legii. R.N.Petrescu enumără ca fiind condiţii de valabilitate a actului administrativ: actul să fie emis de organul competent şi în limitele competenţei sale; să fie emis în forma şi procedura prevăzute de lege; din punct de vedere al conţinutului să nu contravină cu Constituţia, legile şi celelalte acte normative în vigoare; să fie emis conform cu interesul public urmărit de lege.[15]
Analizând aceste cercetări, suntem convinşi că, condiţiile generale de legalitate a actului administrativ, la toţi aceşti autori ţin de: respectarea principiului supremaţiei Constituţiei în emiterea actului administrativ; respectarea principiului legalităţii în adoptarea actului administrativ, forma actului administrativ şi procedura emiterii să fie cele prevăzute de lege. În aceiaşi ordine de idei, legalitatea este expresia preocupării pentru ordine, imparţialitate şi securitate juridică pe care trebuie să le asigure autorităţile publice prin actele lor administrative. Autorii de drept administrativ examinează tipuri ale condiţiilor de legalitate, fiind toţi de acord cu necesitatea legalităţii actului administrativ, legalitatea fiind considerată elementul central al regimului juridic al actelor administrative.
Aceasta întrucât, principiul legalităţii exprimă ansamblul ierarhic şi complex al normelor constituţionale, legislative, reglementare, uneori jurisprudenţiale, sau convenţii internaţionale în cadrul căruia funcţionează exigenţa conformităţii normei inferioare cu cea superioară ei. De regulă, autorii de drept administrativ conaţionali, cercetează principiul legalităţii, în raport cu flexibilitatea acţiunii administrative, precum şi cu limitele obligaţiei de legalitate, uneori atingând tangenţial şi problema sancţiunilor nerespectării principiului legalităţii.[16] În mare parte, ei susţin că, controlul administrativ asupra activităţii autorităţilor publice locale ce se referă la exercitarea atribuţiilor proprii este în esenţă un control de legalitate, care se exercită în cadrul sistemului administraţiei publice. Controlul de legalitate se exercită de către autorităţile administraţiei publice centrale asupra actelor autorităţilor administraţiei publice locale şi are drept scop asigurarea legalităţii în teritoriile administrate de autorităţile controlate. O altă categorie de specialişti, fac analiza acestei chestiuni doar cu ocazia examinării în concret a condiţiilor de valabilitate a actului administrativ. Noi suntem ferm convinşi că, studiul principiului legalităţii în raport cu sursele şi cu limitele sale pare să răspundă mai bine exigenţelor statului de drept, precum şi stadiului de evoluţie al dreptului administrativ.
De organizarea controlului legalităţii actelor autorităţilor administraţiei publice locale este responsabil Ministerului Administraţiei Publice Locale, care exercită controlul prin intermediul structurilor proprii sau prin intermediul direcţiilor teritoriale din subordine.
In cadrul controlului de legalitate verificarea actelor emise de organele administraţiei publice locale se realizează din punct de vedere al respectării legalităţii, fapt ce presupune efectuarea unor serii de operaţiuni administrative de către serviciul specializat din cadrul aparatului de lucru al direcţiei teritoriale a Ministerului Administraţiei Publice Locale, operaţiuni ce vizează conformitatea normelor juridice cuprinse în actele administrative controlate, cu prevederile legale în materie. Astfel de operaţiuni stau la baza exprimării punctului de vedere al direcţiei teritoriale cu privire la aprecierea legalităţii actului administrativ controlat. Controlul administrativ de legalitate se exercită din oficiu şi la cererea autorităţilor administraţiei publice locale, precum şi a persoanelor fizice şi juridice interesate. Controlul administrativ de legalitate include controlul obligatoriu şi controlul facultativ.[17]
Controlului obligatoriu sânt supuse următoarele acte ale autorităţilor administraţiei publice locale:
- a) deciziile consiliilor locale de nivelurile întâi şi al doilea;
- b) actele normative ale primarului, ale preşedintelui raionului şi ale pretorului;
- c) actele privind organizarea licitaţiilor şi actele privind atribuirea de terenuri;
- d) actele de angajare şi cele de eliberare a personalului administraţiei publice locale;
- e) actele care implică cheltuieli sau angajamente financiare de peste 30 mii lei – în unitatea administrativ-teritorială de nivelul întâi şi de peste 300 mii lei – în unitatea administrativ-teritorială de nivelul al doilea;
- f) actele emise în exercitarea unei atribuţii delegate de stat autorităţilor administraţiei publice locale.[18]
Conform art.64, alin.(2) a Legii administraţiei publice locale în care se menţionează că o copie de pe orice act a deciziilor consiliilor locale de nivelul întâi şi al doilea se expediază obligatoriu, din contul emitentului, direcţiei teritoriale control administrativ în termen de 5 zile de la semnarea actului. Responsabil de această obligaţie este secretarul consiliului, care transmite, de asemenea, subiectului controlului administrativ procesul-verbal al fiecărei şedinţe a consiliului în termen de 15 zile de la şedinţă.[19]
Controlul administrativ obligatoriu este exercitat de direcţiile teritoriale ale Ministerului Administraţiei Publice Locale, care au următoarele împuterniciri:
- să exercite sub aspectul legalităţii controlul obligatoriu al deciziilor consiliilor locale de nivelul întâi şi ale celor de nivelul al doilea;
- să exercite sub aspectul legalităţii controlul obligatoriu al actelor normative emise de către primar, preşedintele raionului şi pretor;
- să exercite sub aspectul legalităţii controlul obligatoriu al actelor privind organizarea tuturor licitaţiilor şi actelor de atribuire a terenurilor;
- să exercite sub aspectul legalităţii controlul obligatoriu al actelor de angajare şi actelor de eliberare a personalului administraţiei publice locale;
- să exercite sub aspectul legalităţii controlul obligatoriu al dispoziţiilor ce ţin de cheltuieli sau angajamente financiare de cel puţin 30000 lei în unitatea administrativ-teritorială de nivelul întîi şi de cel puţin 300000 lei în unitatea de nivelul al doilea;
- să exercite sub aspectul legalităţii controlul obligatoriu al actelor emise în exercitarea unei atribuţii delegate de stat autorităţilor administraţiei publice locale;
- să exercite sub aspectul legalităţii controlul obligatoriu al oricărui act administrativ (decizie, dispoziţie), solicitat de către consilier (-eri), secretar, primar, persoane fizice sau juridice, precum şi în alte cazuri prevăzute de legislaţia în vigoare.[20]
Controlul facultativ poate fi exercitat de către direcţiile teritoriale ale Ministerului Administraţiei Publice Locale, asupra oricărui act administrativ care nu face obiectul controlului obligatoriu. Actele controlului facultativ sânt supuse controlului în dependenţă de interesele pe care le urmăreşte a le proteja direcţiile teritoriale, de solicitările persoanelor fizice şi juridice precum şi de alte împrejurări subiective şi obiective.
Până la data de 10 a fiecărei luni, secretarul consiliului transmite direcţiei teritoriale control administrativ lista actelor emise de primar sau de preşedintele raionului în luna precedentă.
Direcţia teritorială control administrativ poate supune controlului legalităţii orice act care nu constituie obiectul unui control obligatoriu în termen de 30 de zile de la data primirii listei menţionate.
În opinia noastră, remodelarea sferei condiţiilor generale de legalitate, precum şi a celei a condiţiilor specifice de legalitate ne-ar îngădui astfel o mai eficientă monitorizare a activităţii autorităţii publice, fără a transforma dreptul administrativ într-un pilon de rezistenţă în calea performanţei publice ci într-unul al încrederii şi al securităţii juridice şi sociale. În acest sens, propunem o mărire a sferei condiţiilor de legalitate a actului administrativ, în sensul ca în categoria condiţiilor generale de legalitate să avem în vedere: actul administrativ să fie emis cu respectarea supremaţiei Constituţiei, actul administrativ să fie emis în conformitate cu litera şi spiritul legilor; în condiţiile în care există neconcordanţe între pactele şi tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care Republica Moldova este parte, şi legile interne, actul administrativ să fie emis în baza reglementărilor internaţionale care au prioritate, cu excepţia cazului în care Constituţia sau legile interne conţin dispoziţii mai favorabile; actul să fie emis pe baza tuturor actelor organelor administraţiei publice care sunt superioare organului administrativ emitent; actul să fie emis de organul administrativ numai în limitele competenţei sale; actul să fie emis în forma şi cu procedura prevăzute de lege.
În concluzie, actul administrativ emis trebuie să fie conform interesului public ocrotit de lege, să fie necesar într-o societate democratică, să fie proporţional cu situaţia care a determinat emiterea lui şi să nu fie discriminatoriu.
Întru realizarea noilor prevederi ale Legii nr.436/2006 privind administraţia publică locală, Guvernul instituie prin Hotărârea nr.1060/2006 direcţiile teritoriale control administrativ ale Ministerului Administraţiei Publice Locale, sediile acestora fiind plasate în oraşele reşedinţă în care îşi desfăşoară activitatea. De menţionat este că aceste direcţii teritoriale n-au fost instituite în conformitate cu structura administrativ-teritorială, ci potrivit principiului regionalizării, care include în raza de deservire a acestora mai multe raioane.[21]
Direcţiile teritoriale se organizează şi funcţionează ca subdiviziuni ale Ministerului Administraţiei Publice Locale, desconcentrate în teritoriu şi au menirea să reprezinte şi să apere interesele naţionale în teritoriu, precum şi să îndeplinească prerogativele acordate de legislaţie în ceea ce priveşte controlul asupra legalităţii actelor autorităţilor administraţiei publice locale de nivelul întâi şi de nivelul al doilea pe teritoriul în care acestea au fost instituite şi îşi desfăşoară activitatea. In acest scop direcţiile teritoriale sânt chemate să contribuie la realizarea strategiei şi obiectivelor cuprinse în programul de activitate al Ministerului Administraţiei Publice Locale în teritoriul unde îşi desfăşoară activitatea.
După adoptarea sau emiterea actului administrativ ce face obiectul controlului obligatoriu, copia acestuia se remite direcţiei teritoriale a Ministerului Administraţiei Publice Locale. Copia actului se remite obligatoriu din contul emitentului în termen de 5 zile de la semnarea lui. Responsabil de remiterea actului este secretarul consiliului, care transmite, de asemenea direcţiei teritoriale şi procesul verbal al fiecărei şedinţe a consiliului. Procesul verbal se remite în termen de 15 zile de la şedinţă. După transmiterea actelor ce fac obiectul controlului obligatoriu secretarul consiliului până la data de 10 a fiecărei luni, transmite direcţiei teritoriale a Ministerului Administraţiei Publice Locale lista actelor adoptate de primar sau de preşedintele raionului pentru luna precedentă. Actele cuprinse în listele transmise pot constitui obiectul controlului obligatoriu al direcţiei teritoriale şi se supun controlului legalităţii în termen de 30 de zile de la data primirii listei de către direcţia teritorială.[22]
Controlul legalităţii actelor administraţiei publice locale poate fi exercitat şi la cererea autorităţilor publice locale. Astfel, consiliile locale de nivelul întâi şi doi pot solicita direcţiei teritoriale să verifice legalitatea oricărui act adoptat de autoritatea executivă în cazul în care consideră că acesta este ilegal. De asemenea primarul, preşedintele raionului sau secretarul consiliului local în cazul în care consideră că decizia consiliului local este ilegală, pot solicita direcţiei teritoriale efectuarea unui control al legalităţii.
Solicitarea controlului se efectuează printr-o cerere adresată direcţiei teritoriale, care se depune în termen de 30 de zile de la data emiterii actului. Cererea trebuie să fie argumentată şi să conţină trimiteri la prevederile actelor legislative şi normative ce se consideră a fi încălcate prin emiterea actului administrativ de către autoritatea administraţiei publice locale.
Direcţia teritorială a Ministerului Administraţiei Publice Locale este obligată să examineze cererea şi în termen de 30 de zile de la primirea ei, va lua decizia privind declanşarea procedurii de control conform legislaţiei sau va respinge cererea cu indicarea motivelor şi încunoştinţarea solicitantului.[23]
Direcţia teritorială a Ministerului Administraţiei Publice Locale, poate supune controlului legalităţii actele autorităţilor administraţiei publice locale la cererea persoanelor fizice şi juridice care se consideră vătămate într-un drept al său prevăzut de lege printr-un act administrativ emis de autorităţile administraţiei publice locale. Adresarea persoanelor vătămate se depune la direcţia teritorială în termen de 30 de zile de la data publicării sau comunicării actului şi conţine trimiteri la prevederile legislaţiei pe care petentul consideră că au fost încălcate.
Direcţia teritorială a Ministerului Administraţiei Publice Locale, în acest caz va proceda similar adresărilor autorităţilor administraţiei publice locale. In cazul refuzului de a declanşa controlul petentul nu este lipsit de dreptul de a sesiza direct în instanţa de contencios administrativ pentru a-şi soluţiona problema.
După primirea actelor emise de autorităţile administraţiei publice locale direcţia teritorială le supune controlului de legalitate. In cadrul acestei proceduri funcţionarii direcţiei teritoriale pot solicita autorităţii administraţiei publice furnizarea, copiilor tuturor documentelor şi alte informaţii necesare, să audieze factorii de decizie, persoanele fizice, reprezentanţii persoanelor juridice, cerându-le explicaţii asupra circumstanţelor ce prezintă interes pentru obiectivitatea şi plenitudinea controlului administrativ. In cadrul exercitării controlului autorităţile administraţiei publice locale şi funcţionarii acestora sânt obligaţi să permită accesul în clădirile lor şi ale subdiviziunilor, să răspundă la întrebări, să dea explicaţii şi să prezinte documente la solicitarea funcţionarilor subiectului controlului administrativ.[24]
In timpul exercitării controlului funcţionarii direcţiei teritoriale nu pot da ordine directe funcţionarilor administraţiei publice locale. Orice solicitare a documentelor trebuie să fie adresată autorităţii locale vizate, iar transmiterea lor va fi efectuată de secretarul consiliului în termen de 10 zile de la solicitare. In cazul în care în cadrul exercitării controlului de legalitate se depistează elemente componente ale unei infracţiuni direcţia teritorială este obligată să sesizeze organele de drept informând despre acest fapt şi Ministerului Administraţiei Publice Locale.
Dacă direcţia teritorială în cadrul exercitării controlului de legalitate ajunge la concluzia că un act emis de autoritatea administraţiei publice locale este ilegal, notifică despre aceasta autorităţii locale emitente, solicitându-i modificarea sau abrogarea actului ilegal. Notificarea direcţiei teritoriale este expusă în formă de sesizare, care se face în termen de 30 de zile de la data primirii copiei actului sau a ultimului document, ori a unei informaţii suplimentare, necesare constatării legalităţii actului.
Autoritatea locală notificată de direcţia teritorială este obligată să modifice sau să abroge actul contestat în termen de 30 de zile de la data primirii sesizării. în cazul în care o astfel de obligaţie revine consiliilor locale acestea examinează sesizarea direcţiei teritoriale la şedinţa următoare după primirea sesizării. în cadrul examinării actului contestat autoritatea publică locală, ori este de acord cu obiecţiile direcţiei teritoriale şi modifică sau abrogă actul, ori respinge argumentele direcţiei teritoriale şi îşi menţine poziţia.[25]
În cazul în care autoritatea locală emitentă şi-a menţinut poziţia sau nu a reexaminat actul contestat în termenul stabilit, direcţia teritorială poate sesiza instanţa de contencios administrativ în termen de 30 de zile de la data primirii notificării refuzului de a modifica sau de a retrage actul contestat, iar în cazul în care autoritatea locală emitentă nu a luat nici o atitudine - în termen de 60 de zile de la data notificării cererii de modificare sau abrogare a actului în cauză.
Declanşarea exercitării controlului de legalitate de către direcţia teritorială nu conduce la întreruperea efectelor juridice a actelor administrative supuse controlului, acestea putând fi executate fără restricţii. Intrarea în vigoare a actelor administraţiei publice locale nu este condiţionată de controlul legalităţii lor nici măcar în cazul în care controlul legalităţii lor este obligatoriu, fapt ce poate genera un şir de probleme, ce ţin în special de provocarea unor daune atât persoanelor fizice şi juridice, cât şi interesului public, daune rezultate din emiterea actelor ilegale. Dacă persoanele fizice şi juridice pot reacţiona direct la încălcarea drepturilor lor, atunci interesele statului sunt apărate doar de direcţiile teritoriale. In asemenea situaţii utilizând procedura de control existentă actele administrative emise de autorităţile administraţiei publice locale pot fi executate într-o anumită perioadă de timp, iar cele individuale pot fi şi consumate. Pentru preîntâmpinarea unor astfel de situaţii, direcţia teritorială a Ministerului Administraţiei Publice Locale, în cazul în care consideră că actul poate avea consecinţe grave şi în scopul prevenirii unei pagube iminente, aceasta va putea omite procedura prealabilă şi imediat după primirea actului pe care îl consideră ilegal, va sesiza direct instanţa de contencios administrativ, anunţând imediat autoritatea locală emitentă. Odată cu sesizarea instanţei de contencios administrativ, direcţia teritorială a Ministerului Administraţiei Publice Locale, poate cere acesteia suspendarea actului contestat sau dispunerea unor alte măsuri provizorii de asigurare.
În astfel de situaţii instanţa de contencios administrativ în termen de 3 zile de la primirea sesizării, decide asupra suspendării actului şi/sau dispunerii unor alte măsuri provizorii solicitate de direcţia teritorială a Ministerului Administraţiei Publice Locale după audierea părţilor vizate.
Examinarea în fond a actelor administraţiei publice locale solicitate cu controlul legalităţii în faţa instanţei de contencios administrativ se efectuează potrivit prevederilor legii contenciosului administrativ şi a altor acte normative.[26]
În concluzie, efectuarea controlului este un proces minuţios şi responsabil, de care depinde calitatea şi eficienţa unei asemenea activităţi. Pentru a nu admite diverse practici şi modalităţi în efectuarea controlului, se stabilesc anumite reguli recomandări, de care trebuie să ţină cont cel care organizează şi efectuează controlul. Controlul administrativ apare ca un element necesar, impus de stat asupra activităţii autorităţilor administraţiei publice locale pentru a îmbunătăţi calitatea activităţii acestora şi nu în scopul de a limita această activitate sau de a face abuz.
Bibliografie
Codul cu privire la contravenţiile administrative
Legea Republicii Moldova privind administraţia publică locală, nr.436-XVI din 21 decembrie 2006. // Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr.32-35/ 116 din 9 martie 2007.
Hotărârea Guvernului Republicii Moldova cu privire la direcţiile teritoriale de control administrativ ale Ministerului Administraţiei Publice locale, nr.1060 din 14 septembrie 2006. // Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr.150-152/1145 din 22 septembrie 2006.
Apostol-Tofan D. Legalitatea actelor administrative. - Bucureşti: ALL Beck,1999.
Creangă I. Controlul activităţii autorităţilor administraţiei publice locale. Probleme şi soluţii. - Chişinău: Bons Ofices, 2006.
Drăganu T. Actele de drept administrativ. - Bucureşti: Editura Ştiinţifică, 1989.
Iorgovan A. Drept administrativ şi ştiinţa administraţiei de stat. - Bucureşti: Nemira, 1989.
Iorgovan A. Tratat de drept administrativ, vol.II. ed.a III-a. - Bucureşti: ALL Beck, 2002.
Lazăr R.-A. Legalitatea actului administrativ. Drept românesc şi drept comparat. - Bucureşti: ALL Beck, 2004.
Moreau J. Droit administratif. - Paris: Presses Universitaires de France, 1989.
Negulescu P. Tratat de drept administrativ. - Iaşi: Polirom, 1996.
Preda M. Tratat elementar de drept administrativ român. - Bucureşti: Lumina Lex, 1996.
Prisăcaru V. Tratat de drept administrativ român. Partea generală. ed. a III-a. – Bucureşti: Lumina Lex, 2002.
Rivero J., Waline J. Droit administratif. 16-e ed. - Paris: Dalloz, 1996.
Tarhon V. Răspunderea patrimonială a organelor administraţiei de stat şi controlul jurisdicţional indirect al legalităţii actelor administrative. - Bucureşti: Editura Ştiinţifică, 1967.
Teodorescu A. O nouă concepţie a actelor de Guvernământ. Teoria legalităţii. – Bucureşti, 1989.
Zubco V., Pascari A., Creţu Gh. Contenciosul administrativ. - Chişinău: Cartier, 2004.
[1] Negulescu P. Tratat de drept administrativ. - Iaşi: Polirom, 1996, p.48.
[2] Iorgovan A. Drept administrative şi ştiinţa administraţiei de stat. - Bucureşti: Nemira, 1989, p.59
[3] Teodorescu A. O nouă concepţiune a Actelor de Guvernământ. Teoria legalităţii. - Bucureşti, 1989, p.34.
[4] Apostol-Tofan D. Legalitatea actelor administrative. - Bucureşti: ALL Beck, 1999, p.210
[5] Creangă I. Controlul activităţii autorităţilor administraţiei publice locale. Probleme şi soluţii. – Chişinău: Bons Offices, 2006, p.27
[6] Tarhon V. Răspunderea patrimonială a organelor administraţiei de stat şi controlul jurisdicţional indirect al legalităţii actelor administrative. - Bucureşti: Editura Ştiinţifică, 1967, p.115.
[7] Codul cu privire la contravenţiile administrative
[8] Zubco V., Pascari A., Creţu Gh. Contenciosul administrativ, - Chişinău: Cartier, 2004, p.12.
[9] Lazăr R.-A. Legalitatea actului administrativ. Drept românesc şi drept comparat. – Bucureşti: ALL Beck, 2004, p.94
[10] Rivero J., Waline J. Droit administratif, 16-e ed. - Paris: Dalloz, 1996, p.98.
[11] Moreau J. Droit administratif. Presses Universitaires de France. - Paris, 1989, p.200.
[12] Drăganu T. Actele de drept administrativ. - Bucureşti: Editura Ştiinţifică, 1989, p.107.
[13] Prisacaru V. Tratat de drept administrativ român. Partea generală, ed. III-a. - Bucureşti: Lumina Lex, 2002, p.122.
[14] Iorgovan A. Tratat de drept administrativ, vol. II, ed. a III-a. - Bucureşti: ALL Beck, 2002, p.48.
[15] Ibidem, p.62.
[16] Zubco V., Pascari A., Creţu Gh. Contenciosul administrativ, - Chişinău: Cartier, 2004, p.13.
[17] Lazăr R.-A. Legalitatea actului administrativ. Drept românesc şi drept comparat. – Bucureşti: ALL Beck, 2004, p.95.
[18] Creangă I. Controlul activităţii autorităţilor administraţiei publice locale. Probleme şi soluţii. - Chişinău: Bons Offices, 2006, p.31.
[19] Legea Republicii Moldova privind administraţia publică locală, nr.436-XVI din 28 decembrie 2006. // Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr.32-35/116 din 9 martie 2007, art.64 alin.(2)
[20] Lazăr R.-A. Legalitatea actului administrativ. Drept românesc şi drept comparat. – Bucureşti: ALL Beck, 2004, p.95.
[21] Hotărârea Guvernului Republicii Moldova cu privire la direcţiile teritoriale de control administrativ ale Ministerului Administraţiei Publice Locale, nr.1060 din 14 iunie 2006. // Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr.150-152/1145 din 22 septembrie 2006, pct.1.
[22] Preda M. Tratat elementar de drept administrativ român. - Bucureşti: Lumina Lex, 1996, p.142.
[23] Creangă I. Controlul activităţii autorităţilor administraţiei publice locale. Probleme şi soluţii. - Chişinău: Bons Ofices, 2006, p.33.
[24] Zubco V., Pascari A., Creţu Gh. Contenciosul administrativ. - Chişinău: Cartier, 2004, p.15.
[25] Hotărârea Guvernului Republicii Moldova cu privire la direcţiile teritoriale de control administrativ ale Ministerului Administraţiei Publice Locale, nr.1060 din 14 septembrie 2006. // Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr.150-152/1145 din 22 septembrie 2006, pct.5.
[26] Ibidem, pct.8.