Tranziţia spre democraţie a Republicii Moldova
Prăbuşirea regimurilor comuniste din Europa Centrală şi de Est şi destrămarea URSS a demarat procesul profundelor transformări pentru un întreg şir de ţări, în cadrul cărora democratizarea societăţii a fost stabilită ca obiectiv primordial. Iniţiate în situaţii mai mult sau mai puţin similare, procesele de democratizare constituie trăsătura de bază a transformărilor politice de după 1991 dintr-un număr de aproximativ 27 ţări, majoritatea fiind din Europa Centrală şi de Est. Totuşi, experienţa anilor de tranziţie de până acum, precum şi analiza situaţiei curente demonstrează că ţările din acest spaţiu înregistrează rezultate diferite a procesului de democratizare. În acest sens, evidenţierea factorilor determinanţi a diversităţii efectelor reformării, conştientizarea şi analiza rolului acestor factori în societate trebuie să contribuie la o mai bună înţelegere a căilor specifice de desfăşurare a procesului tranziţiei şi a rezultatelor obţinute. Considerăm că numai într-un aşa context poate fi înţeleasă tranziţia democratică a Republicii Moldova şi diferenţa de rezultate care au fost înregistrate ca urmare a procesului de democratizare.
În literatura de specialitate se evidenţiază profunda polemică privind geneza, esenţa şi căile proceselor de democratizare. Situaţia vizată este determinată da faptul că unii autori, precum M.Godelier, D.Rustow, A.Przeworski, în abordarea procesului de democratizare pun accentul pe însuşirile calitative ale democratizării, pe când aşa autori precum R.Banegus, D.Sandu, interpretează tranziţia în mod extensiv, definind-o ca o simplă schimbare socială, o simplă etapă istorică[1]. Fără a intra în polemica vizată, vom menţiona doar că procesul de tranziţie ca etapă istorică, relativ autonomă, reflectă stările şi procesele divergente de restructurare radicală şi complexă a societăţii de până la ieşirea acesteia la treapta calitativ nouă de dezvoltare a economiei, de stabilizare a structurilor sociale şi politice[2], definiţie care după noi sintetizează atât aspectele calitative, cât şi pe cele extensiv-cantitative ale procesului vizat.
Analiza transformărilor democratice în Republica Moldova este o problemă deloc uşoară ce necesită a scoate în evidenţă specificul contextului de realizare a lor. Din punctul nostru de vedere, un prim specific al tranziţiei democratice a Republicii Moldova este determinat de îmbinarea elementelor structurale ale tranziţiei politice şi ale tranziţiei la economia de piaţă. O aşa situaţie în literatura de specialitate este evaluată ca „dublă tranziţie”, adică ca tranziţie politică şi tranziţie economică. O atare tranziţie se consideră a fi drept un proces mult mai complicat şi controversat decât simpla democratizare politică a ţării[3]. O astfel de interpretare este datorată abordării sistemice, potrivit căreia regimul politic ca tip specific al relaţiilor politice îşi are geneza nu numai în sistemul politic, ci şi în sistemul general social, inclusiv sistemul economic. În acest sens, cu toate că Republica Moldova nu este singura ţară care realizează „dubla tranziţie”, considerăm, totuşi, că structura economică distinctă, cu ale sale elemente specifice determină o anumită influenţa asupra tranziţiei politice în ţara noastră, fiind implicaţi atât factori interni, cât şi internaţionali.
Tranziţia la economia de piaţă în Republica Moldova, reformele social-economice s-au soldat cu un preţ social enorm, cu un grad înalt al sărăciei, condiţionată atât de factori obiectivi, cât şi subiectivi, fapt ce are profunde implicaţii în toate domeniile vieţii social-economice şi politice din ţară. Astfel, Republica Moldova se plasează pe locul 115 la capitolul Indice al Dezvoltării Umane (0,671), mai jos de cât media regională CSI-CEE şi cea globală[4]. Analiza relaţiei dintre sărăcie şi democraţie este destul de complexă şi necesită un studiu cu mult mai profund. Pentru întâi, atragem atenţie asupra faptului că majoritatea statelor democratice din sistemul internaţional pot fi definite ca state cu un înalt grad al bunăstării sociale, iar în baza acestui fapt avem posibilitatea de a identifica incompatibilitatea între aceste două fenomene[5]. Totuşi, faptul că unele ţări, precum India, sunt etichetate ca democratice sau cel puţin parţial democratice, deja impune necesitatea profundei reflecţii asupra relaţiei dintre cele două fenomene, excluzându-se incompatibilitatea totală[6]. Interpretarea de către unii autori a condiţiilor materiale anevoioase ca ceva inevitabil în contextul tranziţiei democrate poate determina concluzia că sărăcia e suficientă pentru compromiterea democraţiei sau a proceselor de reformă democratică. Dacă reformele nu sunt implementate în condiţii democratice, atunci se pot instituţionaliza conflicte legate de procesul de distribuţie, fapt ce complică tranziţia democratică[7].
Profundele implicaţii politice în contextul tranziţiei sunt determinate de un alt efect al tranziţiei economice – emigraţia, care potrivit datelor prezentate, a căpătat proporţii impresionante în Republica Moldova şi variază între 600 mii (date oficial prezentate) emigranţi şi 1 mln[8]. Analiza relaţiei tranziţie democrată – migraţie este o sarcină deloc uşoară, la etapa prezentă fiind absente careva publicaţii speciale solide care ar demonstra această legătură. Relaţia dată necesită o abordare sistemică, deoarece aceste două fenomene au puncte de tangenţă care necesită a fi valorificate în vederea raţionalizării practicii social-politice, optimizării activităţii organelor de decizie şi a opoziţiei[9]. Impresionantele dimensiuni ale emigraţiei în Republica Moldova au afectat capitalul uman şi social care constituie importanţi factori necesari a fi valorificaţi în contextul tranziţiei şi consolidării democrate[10]. Astfel, dacă determinarea migraţiei de către procesul tranziţiei este un fapt deja demonstrat, atunci considerăm că relaţia poate fi şi inversată. Conform teoriei transformărilor sociale, procesele demografice la rândul său constituie un important factor ce determină profunde schimbări în cadrul societăţii[11]. În cazul Republicii Moldova creşterea dimensiunilor fenomenului vizat a avut profunde implicaţii politice asupra proceselor electorale, iar conştientizarea deplină a efectelor sale asupra procesului vizat urmează încă a fi scoase în evidenţă. Dacă luăm în consideraţie plecarea peste hotare preponderent a categoriilor sociale tinere şi un aşa fenomen ca preferinţele electorale în dependenţă de categoriile de vârstă, atunci am putea deduce tendinţele de predominare a unor forţe politice cu note nostalgice faţă de trecutul sovietic. În baza celor menţionate, putem concluziona că procesul tranziţiei democrate în Republica Moldova reprezintă un fenomen multidimensional care este caracterizat printr-un grad înalt de complexitate al dublei tranziţii – tranziţia politică şi tranziţia la economia de piaţă.
Complexitatea dublei tranziţii a Republicii Moldova este completată de un al treilea factor, care a început a se impune recent în studiile occidentale de specialitate. Acesta este factorul identitar, ce complică substanţial procesele de tranziţie democratică. Ipoteza potrivit căreia „înalta pluralitate culturală, lingvistică, religioasă în unele state imature face mai dificilă tranziţia spre democraţie” a fost utilizată pentru a identifica specificul tranziţiei în unele ţări din Europa de Sud-Est şi din spaţiul post-sovietic[12]. Considerăm că această ipoteză se referă perfect pentru a descrie situaţia şi din Republica Moldova. Disputele privind identitatea naţională persistă la toate nivelele, dar mai ales sunt foarte profunde la nivel politic, afectând consensul civic şi politic de bază a societăţii, element care în opinia noastră constituie o condiţie de bază pentru realizarea cu succes a tranziţiei democrate[13]. O astfel de criză de identitate naţională afectează încrederea populaţiei în instituţiile statale, precum şi determină înrăutăţirea relaţiilor sociale şi interetnice din ţară. În plus, criza de acest tip într-o ţară lipsită de tradiţii democrate constituie o tentaţie de comportament nedemocratic al statului, mecanismul căruia poate fi implicat de partea uneia din părţile conflictului identitar, sau din partea unor forţe politice. În acest sens, mai multe acte legislative şi acţiuni ale statului au încălcat neutralitatea şi obiectivitatea poziţiei statului în cadrul conflictului identitar. De exemplu: adoptarea Concepţiei politicii naţionale a Republicii Moldova cu contestata sintagmă „neutralizarea politico-juridică a tentativelor de demoldovenizare”, implicarea autoritară şi partajată a statului în chestiunile de limbă şi istorie, fără un profund dialog cu societatea civilă şi opoziţia, precum şi utilizarea partajată a resurselor statului în problema vizată, afectează tranziţia democrată a ţării şi pune sub semnul întrebării şirul reformelor promovate[14]. În acest sens, promovarea şi consolidarea democraţiei în Republica Moldova caracterizată de profundele crize identitare sau naţionale poate fi favorizată numai de construcţia unui stat oferă egalitate politică tuturor cetăţenilor şi retragerea statului în limitele statului de drept.
Stabilitatea sistemului internaţional sau regional în cadrul căruia se desfăşoară procesele de democratizare constituie o condiţie necesară pentru realizarea cu succes a acesteia, o condiţie care este în continuă ascensiune în contextul globalizării şi creşterii interdependenţei internaţionale. Rolul mediului internaţional în analiza transformărilor politice interne a fost subliniată încă la începutul sec.XVI de către N.Machiavelli, care accentua că „anumite fenomene politice pot avea ca forţe motrice sau pot fi influenţate de două grupe diferite de factori: interni şi externi”[15]. De asemenea, I.Kant a manifestat o astfel de îngrijorare potrivit căreia „instituirea unei Constituţii interne necesită o potrivită ordine a relaţiilor externe a statului”[16], respingându-se ideea dezvoltării democraţiei acolo unde pericolele venite din exterior presează zilnic asupra ţării. Analiza influenţei externe asupra proceselor de democratizare în literatura de specialitate este destul de controversată, fiind evidenţiate mai multe modalităţi de realizare a influenţei asupra statelor. Astfel, unii autori evidenţiază patru categorii analitice prin care este posibilă realizarea analizei influenţei actorilor internaţionali asupra rezultatului politic intern: controlul; influenţa contagioasă(difuzia); convingerea; condiţionarea[17]. Susţinerea acordată pe parcursul procesului de democratizare din partea comunităţii internaţionale a statelor democratice, reprezentată de statele Europei occidentale şi Americii de Nord este un fapt exclus oricărei îndoieli şi considerăm că necesită un studiu distinct. În cazul nostru, dorim a sublinia prezenţa unui alt factor care distinge tranziţia democratică a Republicii Moldova de majoritatea proceselor de tranziţie şi care a pretins realizarea permanentă a influenţei în regiune. E vorba de un factor care în literatura de specialitate este desemnat prin termenul de hegemon regional şi care în viziunea noastră este reprezentat de Federeaţia Rusă, care prin diferite modalităţi dispune de importante capacităţi de a influenţa procesele politice din regiune în general şi ţara noastră în particular. În acest sens, o abordare provizorie a hegemoniei în contextul proceselor de democratizare presupune luarea în consideraţie a raţionalismului egoist al statelor, materializată prin ne-cooperare şi promovare a ordinii interacţiunilor bazate pe „putere”[18]. O astfel de abordare a proceselor de democratizare este caracteristică celor urmate procesului de decolonizare, în cadrul cărora hegemonul (fosta metropolă) dispune de mai multe mijloace de a influenţa procesul politic al ţării aflate în proces de tranziţie: structura sistemului relaţiilor economice, acţiunea elitelor favorabile hegemonului, ideologiile, biserica, puterea militară[19].
Aşadar, analiza influenţei din partea Federaţiei Ruse asupra proceselor de democratizare a ţărilor din spaţiul post-sovietic necesită o atenţie distinctă. Pentru început merită a fi subliniat faptul că spaţiul post-sovietic a fost definit în actele sale de bază ce reglementează politica externă, ca sferă exclusivă a intereselor sale vitale[20], concept interpretat destul de controversat în ţările spaţiului post-sovietic. Implicaţiile hegemonului regional reprezentat de Federaţia Rusă pot fi depistate prin intermediul intereselor sale geopolitice şi geostrategice care nu se rezumă numai la interacţiunile în direct cu ţările regiunii, inclusiv şi Republica Moldova, dar trebuie analizate în contextul mai larg al sistemului de interese la nivel mondial[21].
Analiza relaţiilor ruso-moldave pentru definirea gradului securităţii Republicii Moldova în care să fie realizat cu succes democratizarea are o mare importanţă. Influenţa din partea Federaţiei Ruse asupra procesului de democratizare a Republicii Moldova variază de la influenţa interpretată ca tradiţională, normală în limitele abordării realiste, la intervenţie în afacerile interne, ce depăşeşte starea normalului în interacţiunile dintre state, care ajung la implicaţii directe sau indirecte în conflictul teritorial din Republica Moldova, realizate prin încălcarea dreptului internaţional şi acordurilor încheiate între aceste două ţări.
Dependenţă economică puternică a Republicii Moldova de Federaţia Rusă şi diferenţa de putere între cele două state, acordă Federaţiei Ruse impresionante mijloace şi şanse de a influenţa procesele politice interne. Potrivit unor autori[22], în dependenţă de situaţie, etapă şi interese, Federaţia Rusă nu a ezitat să utilizeze nici presiunile economice şi nici cele militare în raport cu ţările post-sovietice. Învinuirile aduse Federaţiei Ruse privind utilizarea presiunilor economice pentru realizarea şantajului politic nu sunt deloc rare în viaţa politică naţională a Republicii Moldova. Totodată, consecutivitatea derulării evenimentelor permite a invoca legătura dintre presiunile economice şi refuzul de a semna proiectul de rezolvare a diferendului transnistrean respectând interesul naţional al Republicii Moldova şi dreptul internaţional, de o parte, şi de altă parte, declaraţiile de integrare europeană a Republicii Moldova şi continua extindere a NATO în regiune.
În acest sens, o modalitate distinctă de realizare a influenţei cu profunde implicaţii asupra procesului de democratizare o constituie implicarea Federaţiei Ruse în conflictul transnistrean. Succesul instituţionalizării separatismului în Republica Moldova este fie parţial, fie chiar în mare parte datorat susţinerii acordate de către Federaţia Rusă. Este vorba despre susţinerea economică, politică, militară, financiară a separatismului transnistrean[23] şi chiar despre implicarea directă, în prima etapă a războiului, a Federaţiei Ruse de partea forţelor separatiste, care s-a soldat cu grave consecinţe pentru procesul de democratizare şi securitatea naţională a Republicii Moldova. De asemenea, este necesar de menţionat prezenţa în continuare pe teritoriul Republicii Moldova a contingentului militar, retragerea căruia este urmărită de ani buni de către Republica Moldova şi care permanent este tergiversată, încălcându-se statutul de neutralitate a Republicii Moldova şi normele dreptului internaţional. Interesul geostrategic al Federaţiei Ruse de a menţine armatele sale pe teritoriul vestic al spaţiului post-sovietic poate fi demonstrat prin analogie de cazul Belorusiei cu care Federaţia Rusă deja a ajuns la un acord care permite amplasarea bazelor militare. O astfel de judecată este cu atât mai actuală în situaţia în care NATO a realizat extinderea spre est, ajungând în cazul ţărilor baltice chiar să penetreze spaţiul fostei Uniuni Sovietice, fapt ce vine în deplină contradicţie cu interesele ruse care au declarat spaţiul post-sovietic ca „sferă a intereselor sale” în concepţia de securitate şi cea de politică externă, formulată prin termenii de „vecinătate apropiată”. Concomitent, importanţa geostrategică a Moldovei (sau mai bine zis a diferendului transnistrean) se află în continuă ascendenţă din momentul în care Ukraina face declaraţii cu sporită fermitate de integrare în structurile europene şi euroatlantice. Atare situaţie se datorează faptului că pentru Federaţia Rusă Ukraina ocupă o poziţie deosebită în structura interesului geostrategic naţional, fapt care a fost bine argumentat în operele lui Zb.Brzezinski[24].
Proclamarea Independenţei Republicii Moldova a declanşat procesul de democratizare, trecere la economia de piaţă în care să fie protejate drepturile tuturor cetăţenilor ţării. Aceste sarcini sunt expres formulate aproape în toate actele politico-juridice care revin perioadei iniţiale de creare a statalităţii independente. Dar evoluţia ulterioară a evenimentelor a scos în evidenţă dependenţa de un şir de riscuri şi ameninţări care şi constituie factorii ce împiedică realizarea cu succes a sarcinilor sus numite. În acest sens, trebuie de menţionat că tranziţia dublă a Republicii Moldova la economia de piaţă şi tranziţia politică, conjugată cu profunda criză de identitate şi puternica influenţă venită din exterior, a fost completată de necesitatea constituirii statalităţii, admiţându-se că „pe lângă democratizare şi marketizare, statele post-comuniste au moştenit instituţii birocratice slabe, ineficiente care trebuiau reformate”[25].
Analiza ideii creării statalităţii Republicii Moldova este o problemă deloc uşoară sau merită a fi menţionat că în mare parte acest teritoriu a fost înzestrat cu o structură politică datorită confruntărilor internaţionale permanente între marile puteri. În acest sens, pe parcursul anilor de independenţă Republica Moldova a demonstrat un grad înalt de vulnerabilitate al unuia din principalele elemente componente ale statului din perspectiva democratizării şi securităţii naţionale, şi care îl constituie ideea de stat[26]. Această vulnerabilitate a statalităţii afectează profund procesele de democratizare a societăţii moldoveneşti şi s-a realizat direct prin intermediul separatismului, care reprezintă o ameninţare directă la adresa întregul sistem al Republicii Moldova şi pune sub semnul întrebării însăşi existenţa Statului Republica Moldova. În acest sens, un factor primordial care a influenţat permanent procesul de democratizare a Republicii Moldova îl constituie conflictul din transnistria, care a constituit un factor important de destabilizare a situaţiei din ţară. Un prim impact al conflictului este instabilitatea politică generată de către acesta. Situaţia separatismului din partea de est a ţării constituie problemă din mai multe motive. În primul rând, este pusă sub semnul întrebării însăşi existenţa statului care prin absenţa controlului asupra regiunii generează riscul menţinerii Republicii Moldova în grupul statelor eşuate, neavând astfel posibilitatea de a-şi exercita puterea şi administra teritoriul. Totodată, segregarea naţională şi deznaţionalizarea promovată pe teritoriul Transnistriei reprezintă serioase provocări la adresa democraţiei şi stabilităţii în ţară, care în esenţa lor determină conservarea unui climat de intoleranţă etnică, exclusivitate lingvistică şi teroare[27], iar prin aceste implicaţii afectează profund consensul politic din întreaga ţară care, după cum menţionasem anterior, constituie una din condiţiile fundamentale a realizării cu succes a procesului de democratizare.
În al doilea rând, prin implicaţiile lor negative în evoluţiile sociale, conflictele au profunde influenţe negative şi asupra dezvoltării economice, constituind un factor ce contribuie la dezvoltarea sărăciei şi la subdezvoltarea economică, iar prin aceasta afectând dezvoltarea democratică a ţării în general. În acest sens, conflictul din Transnistria a complicat profund trecerea la economia de piaţă, iar dezintegrarea pieţei interne a diminuat potenţialul economic al ţării cu aproximativ o treime din potenţialul industrial şi nouăzeci la sută din cel energetic[28], contribuind astfel la gradul înalt al sărăciei din ţară, care potrivit Rapoartelor Dezvoltării Umane, înregistrează unul din cei mai scăzuţi indici din Europa. De asemenea, existenţa conflictului afectează imaginea ţării reducându-se prin aceasta din atractivitatea investiţională. Astfel, Moldova pe parcursul anilor de tranziţie a înregistrat un volum scăzut al investiţiilor fapt determinat de asemenea şi de existenţa conflictului, iar alimentarea economiei tenebre prin activitatea de contrabandă, evaziune fiscală constituie la rândul lor aspecte ale influenţei negative a conflictului asupra procesului de transformare economică şi politică a ţării[29]. Legătura dintre democraţie şi securitate este evidentă. Cu toate că democraţia nu este privită ca un mecanism de garantare a securităţii, totuşi, prin mecanismele şi instituţiile sale ea contribuie la sporirea gradului de securitate. Dezvoltarea factorilor de insecuritate constituie prin legătura de inversare şi factori de ameninţare la adresa democraţiei. În acest sens, alimentarea crimei organizate, traficul de arme, droguri şi persoane, comerţul ilegal constituie ameninţări generate de regimul autoproclamatei republici nistrene la adresa întregului sistem şi proces de democratizare a Republicii Moldova[30].
În baza celor menţionate mai sus concluzionăm că tranziţia politică spre democraţie a Moldovei se realizează într-un context specific care este influenţat continuu de mediul internaţional, ce presupune realizarea unei influenţe distincte din partea unui întreg şir de factori. Democratizarea Republicii Moldova trebuie să presupună în contextul unei astfel de abordări, nu numai instituirea unui anumit tip de ordine a relaţiilor sociale interne, dar şi realizarea unei anumite ordini specifice în contextul sistemului relaţiilor externe. Sau, în baza afirmaţiilor vizate politica externă a statului, ca şi întregul mecanism de stat, trebuie să fie orientate spre realizarea sarcinilor în vederea democratizării societăţii.
Bibliografie:
Saca V. Interese politice şi relaţii politice: dimensiuni tranzitorii. – Chişinău, CE USM, 2001.
Prezeworski A. Democraţia şi economia de piaţă: reforme politice şi economice în Europa de Est şi America Latină. – Bucureşti, ALL, 1996.
Deblock C. Le libre-échange; les accords de commerce et le combat pour la liberté. // Observatoire des Amériques. Chronique 03-06. Juin 2003, www. ceim.uqam.ca (accesat la 3 octombrie 2007).
Siroen J.-M. Mondialisation et démocratie. // http://www.dauphine.fr/siroen/ mondialisation.pdf (accesat 3 octombrie 2007).
Populaţia Republicii Moldova în contextul migraţiilor internaţionale. / Moşneaga V., Mohammadifard Gh., Corbu-Drumea L. (Coord.).Vol.I. – Iaşi, Pan-Europe, 2006
Rocher G. Le changement social: introduction à la sociologie générale. – Paris, HMN, 1968.
Frontierele, identităţile şi tranziţiile multiple în Republica Moldova. // http: //leader.viitorul.eu/public/191/ro/Factorul%20%20national%20%20si%20tranzitia%20in%20Republica%20Moldova.doc (accesat 1 octombrie 2007).
Никитиченко А.Н. Транснационализация демократии (третья волна демократизации в свете теорий международных отношений). // ПОЛИС, N5, 1996, c.53-69.
UNDP Moldova, Republica Moldova: Raport naţional de Dezvoltare Umană. - Chişinău, anii 1999-2007.
Vanel Gr. Le concept d’hégémonie en economie politique internationale. // Cahier de recherche 03-02-CEIM; avril 2003, pp.3-38; www.unites.uqam.ca/ gric; (accesat 9 octombrie 2007).
Trenin D. The End of EURASIA: Russia on the Border Between Geopolitics and Globalization, Carnegie Moscow Center 2001, p.171. // www.ceip.org; (accesat 5 octombrie 2007).
Brzezinski Z. Marea tablă de şah. Supremaţia americană şi imperativele sale geostrategice. - Bucureşti, Univers Eciclopedic, 2000.
Levesque J.-J. La Russie et son ex-empire: Reconfiguration geo-politique de l’ancien espace sovietique, Les PRESSES DE SCIENCE PO. - Paris 2003.
Munteanu I., Dungagiu D., ş.a. Moldova pe calea democraţiei şi stabilităţii: din spaţiul post-sovietic în spaţiul valorilor democratice. – Chişinău, Cartier, 2005.
Buzan B. Popoarele, statele şi teama. - Chişinău, Cartier, 1998.
Guţu I.T. Republica Moldova: economia în tranziţie. - Chişinău, 1998.
[1] Saca V. Interese politice şi relaţii politice: dimensiuni tranzitorii. - Chişinău: CE USM, p.20.
[2] Ibidem, p.25
[3] Prezeworski A. Democraţia şi economia de piaţă: reforme politice şi economice în Europa de Est şi America Latină. - Bucureşti, ALL, 1996, p.152.
[4] UNDP Moldova, Republica Moldova: Raport naţional de Dezvoltare Umană. 2006. - Chişinău, 2007.
[5] Deblock C. Le libre-échange; les accords de commerce et le combat pour la liberté. // Observatoire des Amériques. Chronique 03-06. Juin 2003, www.ceim.uqam.ca; (accesat la 3 octombrie 2007).
[6] Siroen J.-M. Mondialisation et démocratie. // http://www.dauphine.fr/siroen/mondialisation.pdf (accesat la 3 octombrie 2007)
[7] Prezeworski A. Democraţia şi economia de piaţă: reforme politice şi economice în Europa de Est şi America Latină. - Bucureşti, ALL, 1996, p.199.
[8] Populaţia Republicii Moldova în contextul migraţiilor internaţionale. / Moşneaga V., Mohammadifard Gh., Corbu-Drumea L. (Coord.) Vol.I. – Iaşi, Pan-Europe, 2006, p.257.
[9] Saca V. Tranziţia democratică şi migraţia: semnificaţii şi interdependenţe. // Populaţia Republicii Moldova în contextul migraţiilor internaţionale. / Moşneaga V., Mohammadifard Gh., Corbu-Drimea L. (Coord.). Vol.I. – Iaşi, Pan-Europe, 2006, p.144-153.
[10] Gorincioi R. Democratizarea Republicii Moldova în contextul proceselor de globalizare. Autoreferat al tezei de doctor în Ştiinţe Politice. – Chişinău, 2005, p.12.
[11] Rocher G. Le changement social: introduction à la sociologie générale. - Paris, HMN, 1968, p.120.
[12] Frontierele, identităţile şi tranziţiile multiple în Republica Moldova. // http://leader.viitorul.eu/public/191/ro/Factorul%20%20national%20%20si%20tranzitia%20in%20Republica%20Moldova.doc (accesat la 1 octombrie 2007).
[13] Saca V. Interese politice şi relaţii politice: dimensiuni tranzitorii. - Chişinău: CE USM, p.29.
[14] Frontierele, identităţile şi tranziţiile multiple în Republica Moldova. // http://leader.viitorul.eu/public/191/ro/Factorul%20%20national%20%20si%20tranzitia%20in%20Republica%20Moldova.doc (accesat la 1 octombrie 2007).
[15] Никитиченко А.Н. Транснационализация демократии (третья волна демократизации в свете теорий международных отношений). // Полис, Nr.5, 1996, c.53-69.
[16] Waltz K. Structural realism after the Cold War. // http://www.columbia.edu/itc/sipa/U6800/readings-sm/Waltz_Structural%20Realism.pdf, (accesat la 7 ianuarie 2007)
[17] Никитиченко А.Н. Транснационализация демократии (третья волна демократизации в свете теорий международных отношений). // Полис, Nr.5, 1996, c.55.
[18] Vanel Gr. Le concept d’hégémonie en economie politique internationale. // Cahier de recherche 03-02-CEIM; avril 2003, pp.3-38; www.unites.uqam.ca/gric (accesat la 9 octombrie 2007)
[19] Rocher G. Le changement social: introduction à la sociologie générale. - Paris, HMN, 1968, p.220.
[20] Trenin D. The End of Eurasia: Russia on the Border Between Geopolitics and Globalization, Carnegie Moscow Center, 2001, p.171 // www.ceip.org (accesat la 5 octombrie 2007).
[21] Brzezinski Zb. Marea tablă de şah. Supremaţia americană şi imperativele sale geostrategice. Bucureşti, Ed. Univers Eciclopedic, 2000, p.136.
[22] Levesque J.-J. La Russie et son ex – empire: Reconfiguration geo-politique de l’ancien espace sovietique. // Le PRESSES DE SCIENCE PO, Paris 2003, p.124.
[23] Munteanu I., Chifu I., Fruntaş I., Chirtoacă N., Prohniţchi V., Dungagiu D., Naval I., Gorincioi R., Asarov B. Moldova pe calea democraţiei şi stabilităţii. - Chişinău Cartier, 2005, p.131.
[24] Brzezinski Zb. Marea tablă de şah. Supremaţia americană şi imperativele sale geostrategice. Bucureşti, Ed. Univers Eciclopedic, 2000, p.122.
[25] Frontierele, identităţile şi tranziţiile multiple în Republica Moldova. // http://leader.viitorul.eu/public/191/ro/Factorul%20%20national%20%20si%20tranzitia%20in%20Republica%20Moldova.doc (accesat la 1 octombrie 2007).
[26] Buzan B. Popoarele, statele şi teama. - Chişinău, Cartier, p.80.
[27] Munteanu I., Chifu I., Fruntaş I., Chirtoacă N., Prohniţchi V., Dungagiu D., Naval I., Gorincioi R., Asarov B. Moldova pe calea democraţiei şi stabilităţii. - Chişinău, Cartier, 2005, p.131.
[28] Guţu I. Republica Moldova: economia în tranziţie. - Chişinău 1998, p.402.
[29] vezi Rapoartele Naţionale asupra Dezvoltării Umane pentru anii 1999-2007, Chişinău, UNDP Moldova.
[30] Munteanu I., Chifu I., Fruntaş I., Chirtoacă N., Prohniţchi V., Dungagiu D., Naval I., Gorincioi R., Asarov B. Moldova pe calea democraţiei şi stabilităţii. - Chişinău, Cartier, 2005, p.125.