In majoritatea tarilor, veniturile obtinute din activitatile cultural-artistice si sportive se afla sub incidenta fiscalitatii.
In România, impozitul pe spectacole este un impozit indirect datorat bugetului local, iar platitorii acestuia sunt persoanele fizice si juridice care organizeaza, cu plata, spectacole, manifestari artistice sau sportive, activitati artistice si distractive de discoteca si videoteca. In categoria acestor platitori se includ:
- institutiile artistice, cum sunt: teatrele (muzicale, dramatice, de opera si balet, de estrada, de varietati, de papusi), filarmonicile, orchestrele (simfonice, populare, de estrada), ansamblurile de cântece si dansuri, fanfarele, circurile;
- agentii economici care au in obiectul de activitate exploatarea si difuzarea de filme cinematografice pentru public;
- institutiile, societatile comerciale, asociatiile, fundatiile, cluburile care organizeaza, ocazional, spectacole cu plata;
- persoanele fizice autorizate sa organizeze, cu plata, spectacole de teatru, opera, circ, competitii interne si internationale, videoteci, discoteci, indiferent daca activitatea este permanenta, sezoniera sau intâmplatoare;
- agentii de impresariat artistic si sportiv, persoane fizice si juridice;
- alti platitori, care nu sunt nominalizati in mod expres.
Obiectul impozabil il constituie sumele banesti incasate din vânzarea biletelor de intrate si abonamentelor, exclusiv valoarea timbrelor instituite potrivit legii privind timbrul cinematografic, literar, muzical, folcloric si cel al artelor plastice.
Timbrele reprezinta o anumita cota din pretul de vânzare al unui bilet vândut la spectacolele organizate in tara. Astfel, timbrele care se aplica pe biletele de intrare la spectacole sunt:
- timbrul cinematografic, care reprezinta 2% din pretul unui bilet;
- timbrul teatral, care reprezinta 5% din pretul unui bilet;
- timbrul muzical si timbrul folcloric, care reprezinta 5% din pretul unui bilet si 2% din pretul fiecarui disc, caseta video si caseta audio inregistrate.
Biletele de intrare la spectacole si abonamentele sunt imprimate cu regim special, a caror tiparire, inregistrare, vizare, vânzare si evidentiere sunt in sarcina organizatorilor de spectacole.
Impozitul pe spectacole are caracter de impozit indirect, deoarece platitorii formali ai impozitului sunt organizatorii manifestarilor cultural-artistice si sportive, iar suportatorii sunt cei care achizitioneaza biletele de intrare si abonamentele.
Calculul impozitului pe spectacole se face prin aplicarea cotelor procentuale de impozit asupra incasarilor totale, fara a se deduce vreo cheltuiala din valoarea incasarilor rezultate din vânzarea biletelor de intrare si abonamentelor sau în sumă fixă pe metru pătrat, în funcţie de suprafaţa incintei unde se desfăşoară spectacolul, mai puţin valoare timbrelor instituite, potrivit legii.
Pentru manifestările artistice şi competiţiile sportive impozitul pe spectacole se stabileşte asupra încasărilor din vânzarea abonamentelor şi a biletelor de intrare prin aplicarea următoarelor cote:
- 2% pentru manifestările artistice de teatru, de operă, de operetă, de filarmonică, cinematografice, muzicale, de circ, precum şi pentru competiţiile sportive interne şi internaţionale;
- 5% pentru manifestările artistice de genul: festivaluri, concursuri, cenacluri, serate, recitaluri sau alte asemenea manifestări artistice ori distractive care au caracter ocazional.
Pentru activităţile artistice şi distractive de videotecă şi dicotecă impozitul pe spectacole se stabileşte de către consiliile locale în a căror rază administrativ-teritorială se realizează activităţile artistice şi distractive, în limitele prevăzute de lege în funcţie de suprafaţa incintei în care se desfăşoară spectacolul, pe zi de funcţionare.
Cheltuielile necesare organizarii si desfasurarii spectacolelor se suporta din incasari, dupa plata acestui impozit la bugetul local.
Impozitul pe spectacole se plateste lunar, pâna la data de 15 inclusiv a lunii urmatoare si alimenteaza bugetele unitatilor administrativ-teritoriale in a caror raza teritoriala au loc spectacolele.
Platitorii impozitului pe spectacole, au urmatoarele obligatii:
- sa inregistreze biletele de intrare si abonamentele la organele fiscale competente in a caror raza teritoriala isi au sediul;
- sa vizeze biletele de intrare si abonamentele la organele fiscale in a caror raza teritoriala au loc spectacolele;
- sa afiseze tarifele la casele de vânzare a biletelor si la locul de desfasurare a spectacolelor;
- sa depuna decontul de impunere la organul fiscal teritorial pâna la data de 15 inclusiv a lunii urmatoare;
- sa declare spectacolele la organele fiscale teritoriale cu cel putin doua zile lucratoare inaintea datei de desfasurare a acestora;
- să respecte normele tehnice privind tipărirea, înregistrarea, vizarea, evidenţa şi gestionarea abonamentelor şi a biletelor de intrare la spectacole;
- sa elibereze bilete de intrare pentru toate sumele incasate de la spectatori si sa nu practice tarife mai mari fata de cele inscrise pe bilete;
- sa puna la dispozitia organelor de control documentele care atesta calculul si plata impozitului pe spectacole.
De la plata acestui impozit sunt scutite incasarile obtinute din manifestarile cultural-artistice si sportive cedate, in scopuri umanitare, unor organizatii, pe bază de contract..
Incalcarea normelor legale privind tiparirea, inregistrarea, vânzarea, gestionarea si utilizarea biletelor de intrare si abonamentelor la spectacole constituie contraventie, daca faptele nu indeplinesc conditiile infractiunii si se sanctioneaza cu amenda, al carui cuantum se actualizeaza, prin hotarâre a Guvernului, in corelatie cu indicele de inflatie. Sanctiunea privind plata amenzilor se aplica organizatorilor de spectacole. Acestia pot face contestatii si plângeri impotriva sumelor constatate si aplicate prin actele de control sau de impunere ale organelor de specialitate din Ministerul Finantelor si din unitatile sale teritoriale şi din primării precum si de catre persoanele imputernicite in acest scop din cadrul Ministerului Culturii, Ministerului Tineretului si Sportului, Oficiului National al Cinematografiei.