Pin It

        Atunci când persoana care plateste impozitul il suporta efectiv, vorbim despre incidenta  directa (de exemplu, persoanele angajate care sunt atât platitorii, cât si suportatorii impozitului pe veniturile din salariu). Daca persoana care plateste impozitul statului nu este aceeasi cu cea care il suporta efectiv, vorbim despre incidenta indirecta sau repercusiune a impozitelor.

        Impozitele care se pot repercuta mai usor sunt cele indirecte, deoarece ele se varsă statului de către agenţi economici, iar acestea le adaugă la preţul mărfii şi le transferă asupra cumpărătorilor. În anumite limite, pot fi repercutate si unele impozite directe (cum sunt, de exemplu, impozitele pe venit, impozitul funciar, impozitele pe circulatia averii s.a.).        

        Fenomenul financiar de repercusiune a aparut pe fondul incercarii contribuabililor de a diminua, cât mai mult, efectele provocate asupra veniturilor proprii de catre impozitele percepute de stat. Repercusiunea desemneaza „actiunile de transmitere, de catre subiectii platitori ai impozitelor, a efectelor economice ale acestora catre alte sectoare economico-sociale, asupra altor subiecti, la alte niveluri, pe alte piete sau in alte economii nationale sau regionale". Repercusiunea se manifesta numai atunci când subiectii platitori ai impozitelor (contribuabilii legali) intra in raporturi economice cu alti subiecti catre care se incearca transmiterea sarcinilor fiscale. Prin urmare, conditiile manifestarii repercusiunii impozitelor sunt date de derularea raporturilor de schimb, iar instrumentele sunt preturile si tarifele. Astfel, impozitul platit de catre contribuabilul legal este inclus in pretul marfii sau in tariful serviciului si se transmite cumparatorului sau consumatorului de serviciu, odata cu incasarea de la acesta a pretului sau a tarifului respectiv.

        Daca raporturile economice de schimb continua, noul suportator va include, la rândul sau, impozitul in pret sau in tarif si-l va transmite in sarcina urmatorului cumparator sau consumator. Aceste operatiuni se deruleaza, succesiv, pâna se ajunge la consumatorul final.

De asemenea, in functie de conditiile concrete, locul si timpul când fenomenul se manifesta, repercusiunea impozitelor poate fi partiala sau integrala, in functie de o serie de factori, cum sunt:

  • gradul de concentrare a activitatilor producatoare de venituri impozabile;
  • raportul, existent pe piata, intre cererea si oferta aferenta unor bunuri sau servicii impozabile (daca cererea este mai mare decât oferta, repercusiunea se poate realiza mai usor);
  • gradul de ocupare a fortei de munca si evolutia consumului de bunuri si servicii in legatura cu acesta;
  • felul marfurilor si/sau serviciilor care fac obiectul vânzarii-cumpararii (transpunerea este posibila, intr-o masura mai mare, in cazul marfurilor si/sau serviciilor cu cerere neelastica) s.a.