Pin It

In aceste 2 tari, regele Angliei, presedintele Gr., seful statului domneste nu guverneaza spre deosebire de tarile in care se aplica modelul francez (Ro) in care Constitutiia confera sefului statului o putere mai mare (dualitatea puterii: premier si presedinte).

Marea Britanie => exponenta a parlamentarismului prin puterea executiva se executa practic in totalitate de catre Cabinetul condus de un ministru. Cu toate ca premierul este numit de catre monarh, el nu este ales de catre acesta (alegerea o face electoratul). In Marea Britanie, premierul este figura centrala a vietii politice pt ca el detine:

  • puterea asupra partidului de guvernamant;
  • puterea asupra Parlamentului, fiind liderul majoritatii din Camera Comunelor
  • puterea asupra Cabinetului, fiind seful direct al echipei ministeriale
  • puterea asupra administratiei, prin atributiile de care dispune in privinta Uniunii sau inlocuirii unor inalti functionari de stat
  • puterea de influenta asupra opiniei publice, prin concentrarea in cvasitotalitate a procesului politic si mediatic la resedinta sa.
  • Puterea de a decide data alegerilor, cu conditia sa nu depaseasca 5 ani de la precedentele alegeri

Germania => Principiile organizari sunt asemanatoare cu cele din Anglia cu diferenta esentiala. Puterea nu detine regele ci presedintele (Austri, Italia). In Gr executivul este compus din presedintele republicii si guvernului federal. Presedintele in Gr este ales de adunarea federala, alcatuita din toti membri (1200). Varsta minima pt a fi ales – 40 de ani. Atributiile sefului de guvern sunt predominant ceremoniale. El semneaza in numele Gr tratatele internationale insa toate decretele trebuie sa fie semnate de catre cancelar. Puterea executiva apartine Cancelarului si Cabinetului. Cancelarul este de regula liderul partidului care a castigat alegerile vointa unor partide diferite dispun de o larga autonomie in domeniul lor de activitate si au puteri executive destul de importante. Ministrul federal al apararii este seful (comandantul) fortelor armate, situatie neintalnita in alte tari. Sistemul German este foarte consolidar si creeaza o mare stabilitate politica.

Franta => Are un sist. Fata de cel anglo-saxon. Maurice Duverger vb de un executiv dual format din presedinte si guvern. Desi se respecta principiile fundamentale ale democratiei parlamentare, Constitutia franceza aloca un rol predominant executivului in fata legislativului. Acest lucru este intarit si de faputl ca presedintele francez este ales prin vot universal. Printre atributiile sefului statului amintim:

  • presedintele numeste primul ministru fara a cere Parlamentului dreptul de vot pt investirea guvernului. Michel Rocard spunea: “Eu detin cel mai precar contract de inchiriere din Paris.”
  • Poate dizolva Adunarea Nationala, Senatul nu va putea fi dizolvat pe considerentul ca natiunea nu poate fi lasata fara reprezentanti
  • Drept de veto
  • Sef al armatei
  • Dreptul de gratiere
  • Este presedintele al Consiliului Superior al Magistraturii.

 Consiliul de ministri (Guvernul) adopta cele mai importante decizii  publice nationale. In cazul Frantei, calitatea de membru al Guvernului este incompatibila cu cea de membru al Parlamentului, la fel ca sist. Prezidential american.